Moving Magnet přenosky jsou celkem snadnou startovní zkušeností, najít tu nejlepší pro své ouško je poměrně levné a nenáročné.
Phona k nim patří k dostupným, nejeden AV Receiver či stereo integrovaný zesilovač vládne slušnou destičkou s RIAA korekcí pro správně temperovaný zvouček libý.
Ale jakmile se dostanete za břeh vysokého rozlišení, který nutně vede systémem Moving Coil, čeká Vás nejedno úskalí.
Soulad přenosky a ramene :
průkopník doktor věd Fyziky a Matematiky Rowing, založil dodnes aktuální vlákno o všem se seřízení souvisejícím.
Tak první zklamání byl svět operního pěvce pana Grado. Jeho Grado Prestige Blue mi přišla po čase tak sladká, až to začalo nudit. Zvláště náchylná na brum a lehké šrábance, zkreslení na konci desky mi přišlo u ní velmi nápadné.
Grado Prestige Gold mě bavila a to velmi, snímání škrábanců je také velmi silné a rušivé. Brumíky chytá ráda.
Na jiném phonu to je možná jinak, ale Phono box II. není špatný kousek za svou cenu.
S Ortofonama Nagaokou a Audiotechnikou mu to prostě slušelo lépe.
Sumiko Blue Point, MC HO přenosku bych doporučil jen zdatným kutilům. Doporučená zátěž pod 100 pF je nutnou podmínkou kvalitní reprodukce, kterou tahle japonská přenoska potřebuje k snesitelnému zvuku.
Až pak se dostaví Gradu podobný nasládlý dynamický zvuk s báááječnýma středama, lahodnou barvou výšek podporující jazzový činel a plnost saxíku...
Velmi hezky hraje s upraveným Tube box SE bez vstupních kondenzátorů a lampáčkem od JJ.
Ani konkrétní dotaz na výrobce Phono boxu SE2 nepomohl odhalit, proč se tito dva (Sumiko) parťáci doporučenými na stránkách výrobce nesnášejí. Sumiko Blue Point 2 a Sumiko EVO III. na Phono boxu SE2 pískají jako ....hodně.
Majitelé šťastně sladěných aparátů, kteří nemusí řešit nuance barev a vyladění jednotlivých kombinací nepochopí. My křehcí analogmilci čekáme od konstruktérů pochopení.
Marně vždyť na oscilo je vše ok tak nač ty otravné otázky ?
Proč použít kond o klidném jemném zvuku za 12 Kč, když lze použít to nejlevnější bláto za dvacetník...
A Vaše zkušenosti ???

Výměna elektrolytických kondenzátorů v phonu od asijského výrobce, způsobí dramatickou změnu. Je fakt že dobrý kond s zvukově dobrým hodnocením není levný. Solen, Obligato atd...