tenhle článek není nijak moc zajímavý, ale někomu by mohl třeba trochu pomoct.
Po několika letech soužití s různými gramofony ( první Perpetu Ebner s pohonem na mezikolo, přenosku si nepamatuju, pak Tesla NC 440 -přenoska Tesla VM2101 a potom Tesla NC 450- přenoska Shure M44MA) jsem si konečně pořídil můj první nový gramofon. Má volba padla právě na Pro-ject Debut III Esprit.Nejlépe splnil mé požadavky na klasický vzhled, kryt, pohon řemínkem, manuál a samozřejmě né moc drahý, ale za svou cenu kvalitní

Když jsem doma gramofon vybalil, mimochodem velmi kvalitně zabalený, tak přenoska byla již na svém místě a tak stačilo to jen dát dohromady. Tedy odjistit motorek, nandat subtalíř, řemínek a vrchní akrylátový talíř, nasadit závaží a vyvážit. Jenže to nakonec bylo těžší než se na první pohled zdálo.Jak se ukázalo, vyvážit raménko do vodorovné polohy šlo pouze tak, že závaží bylo už mimo vodící čep ( sice jen o malinký kousek, ale přeci) který pak vede závaží při nastavování svislé síly na hrot. Zkrátka přenoska moc těžká a závaží moc lehké. Nemaje doma váhu podle které bych nastavil svislou sílu, jsem to musel řešit jinak.Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem sehnal podložku většího rozměru (vnitřní průměr cca o 1mm větší než průměr trubky ramínka) a tu jsem natřel na černo aby nerušila, načež jsem ji přilepil pomocí silikonu na závaží. Problém se tím elegantně vyřešil a vypadá to jak by to by to bylo součástí závaží. Kdyby byl zájem, tak se můžu pokusit jsem umístit fotku.
Pak jsem se jal poslechu lp načež jsem zpozoroval, že při určitých frekvencích dochází ke zkresléní zvuku. Toto vygradovalo při poslechu lp Diany Krall Quiet Nights, zde zkreslení u některých tónů klavíru dosahoval extrémní velikosti. Po chvilce zkoumání byl původce nalezen ! Je to ON, mnou požadovaný kryt ! Náprava byla jednoduchá, kryt jsem sundal (ještě,, že není přišroubovaný) a je po problému ! Je zajímavé, že se tento problém nevyskytoval ani u jedné mé bývalé Tesly. Tak, od teď před pouštěním kryt SUNDAT !
Jinak musím říci, gramofon je to velice pěkný a za přijatelnou cenu člověk dostane stroj, který provedením svou cenu překračuje.Nyní již si krásně užívám poslechu.

Sakra, ten článek se nějak protáh.