Pro-ject Debut III Esprit - lehké trápení

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
marasten
Kontaktovat uživatele:

Pro-ject Debut III Esprit - lehké trápení

Příspěvek od marasten »

Zdravím,
tenhle článek není nijak moc zajímavý, ale někomu by mohl třeba trochu pomoct.
Po několika letech soužití s různými gramofony ( první Perpetu Ebner s pohonem na mezikolo, přenosku si nepamatuju, pak Tesla NC 440 -přenoska Tesla VM2101 a potom Tesla NC 450- přenoska Shure M44MA) jsem si konečně pořídil můj první nový gramofon. Má volba padla právě na Pro-ject Debut III Esprit.Nejlépe splnil mé požadavky na klasický vzhled, kryt, pohon řemínkem, manuál a samozřejmě né moc drahý, ale za svou cenu kvalitní :mrgreen: . Dopřál jsem si trochu toho "lepšího" a ke gramofonu místo dodávané přenoska Ortofon Alpha jsem objednal Ortofon M2 Red.

Když jsem doma gramofon vybalil, mimochodem velmi kvalitně zabalený, tak přenoska byla již na svém místě a tak stačilo to jen dát dohromady. Tedy odjistit motorek, nandat subtalíř, řemínek a vrchní akrylátový talíř, nasadit závaží a vyvážit. Jenže to nakonec bylo těžší než se na první pohled zdálo.Jak se ukázalo, vyvážit raménko do vodorovné polohy šlo pouze tak, že závaží bylo už mimo vodící čep ( sice jen o malinký kousek, ale přeci) který pak vede závaží při nastavování svislé síly na hrot. Zkrátka přenoska moc těžká a závaží moc lehké. Nemaje doma váhu podle které bych nastavil svislou sílu, jsem to musel řešit jinak.Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem sehnal podložku většího rozměru (vnitřní průměr cca o 1mm větší než průměr trubky ramínka) a tu jsem natřel na černo aby nerušila, načež jsem ji přilepil pomocí silikonu na závaží. Problém se tím elegantně vyřešil a vypadá to jak by to by to bylo součástí závaží. Kdyby byl zájem, tak se můžu pokusit jsem umístit fotku.
Pak jsem se jal poslechu lp načež jsem zpozoroval, že při určitých frekvencích dochází ke zkresléní zvuku. Toto vygradovalo při poslechu lp Diany Krall Quiet Nights, zde zkreslení u některých tónů klavíru dosahoval extrémní velikosti. Po chvilce zkoumání byl původce nalezen ! Je to ON, mnou požadovaný kryt ! Náprava byla jednoduchá, kryt jsem sundal (ještě,, že není přišroubovaný) a je po problému ! Je zajímavé, že se tento problém nevyskytoval ani u jedné mé bývalé Tesly. Tak, od teď před pouštěním kryt SUNDAT !
Jinak musím říci, gramofon je to velice pěkný a za přijatelnou cenu člověk dostane stroj, který provedením svou cenu překračuje.Nyní již si krásně užívám poslechu. *hura*
Sakra, ten článek se nějak protáh. :shock:

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pro-ject Debut III Esprit - lehké trápení

Příspěvek od efičák »

marasten píše:marasten
Pěkný příspěvek.
Ortofn 2M Red má 7,2g.

Obrázek

Protizávaží by bylo lepší originál P-J. Ale kupovat bys ho neměl. Výměna!

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

Šikula, hned se pozná, že někomu už prošel nějaký ten gramec rukama *thumbs up*
U gramofonu bylo přibaleno pouze jedno závaží ? Pokud si pamatuji tak u své RPM5 Jsem dostal tuším 3 ks
Užívej poslech.

marasten
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marasten »

S tou výměnou by to bylo zajímavý, ale myslím, že asi nebude za co, neb je to přeci jenom základní raménko a závaží z vyšších typů budou mít nejspíš jiný průměr . To to ale nemám spolehlivě ověřeno.
Nic méně už to stejně řešit nebudu, jak to mám udělané tak to funguje bezvadně a není důvod to nějak řešit. Snad jen kdyby se měnila přenoska za jinou, ale to ce nejspíš nestane. To spíš pak bude celej novej gramofon.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Zajímavé. Debut by měl být začátečnický model, a přesto měl takovéhle komplikace - hlavně ten kryt (?!?). Já mám Pro-ject 1.2, což je snad totéž, ale s odlévaným talířem, a také jsem si dost užil, než jsem ho dostal do přijatelného stavu. Koupil jsem ho nový s přenoskou Sumiko Oyster, pro kterou bylo raménko příliš lehké. Takže jsem musel přidat zátěž nad přenosku a tím pádem mi přestalo stačit protizávaží. Vyřešil jsem to také nalepením podložky. Závaží jsem k němu dostal jenom jedno.

Konstrukce Pro-ject se mi líbí. Je jednoduchá a nezáludná, co se týče montáže. Jenom si říkám, jestli není až moc jednoduchá. Jestli by neměla být trochu blbuvzdornější. Ale asi je to daň za lacinou kvalitu. Prodejci těm gramům coby entry level nevěnují dostatečnou pozornost, ale přitom jsou tak dobrá, že chyby seřízení apod. jsou hned slyšet (no, možná je to taky trochu ostatními přístroji sestavy, které už entry level nejsou). Já poslouchám s krytem zavřeným a žádný rozdíl proti otevřenému jsem nepozoroval.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Kolik máš přítlak na hrot? Stupnice na závaží není s přídavkem správně.

Jo tady to vypadá jednoduše...

http://www.youtube.com/watch?v=1MIK9WcS ... r_embedded#

V podstatě platí, že SEV pokračuje v české tradici, dodělej doma.
Monte měnil Cinch samičky a lepil magnet v ramínku EVO 9".
Xtencion má sice nejlépe udělaný kovový talíř, po obvodu je těžký pro moment setrvačnosti a uvnitř odlehčený, kvůli námaze ložiska. Sorbothane® tlumení je zoufale nedostatečné. Debut má nepřesnou montážní vzdálenost ramínka. Ložiska se rozebírají na Slovanetu.
Design Esprita je výborný.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jo, při těžším závaží by měla být stupnice zhuštěná anebo závit s menším stoupáním. Co z toho Pro-ject na závažích mění? Já nějak vím, že větší závaží existují, ale neviděl jsem je ani v katalogu Pro-ject ani AQ. Vlastně nevím, kde je koupit, snad kromě Renowna. I tak je ta stupnice jenom orientační, protože není přesně daná vzdálenost hrotu od ložiska.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Já jsem kdysi kupoval těžší závaží od výrobce. Telefonní číslo jsem našel na stránkách AQ. Setkal jsem se s perfektním servisem. Závaží mi poslali do týdne a neplatil jsem víc než pětistovku.

kamelot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kamelot »

Podobný problém s vyvážením resp. stanovením odpovídajího přítlaku přenosky jsem měl nedávno i já. V návodu pro můj gramofon Xpresssion III je psáno, že dodané ( supplied ) závaží obslouží přenosky mezi 7 - 12 g hmotnosti. A dále, že závaží 4 - 7 g je dostupné ( available ) jako příslušenství. Vypadá to tak, že v balení s gramofonem to bylo naopak. Po montáži nové přenosky Sumiko BP III EVO ( hmotnost 8,3g + upevňovací šrouby ) jsem tedy zjistil, že závaží při vyváženém raménku se dostane mimo šroubovici. Takže jsem nevěděl jakým skutečným přítlakem znásilňuji hrot. Vyřešila to "udělej si sám" váha z jednoho zde uvedeného linku na resuscitaci analogu. Po sestrojení váhy jsem zjistil, že jsem se poslechem v nastavení přítlaku moc nesekl. Je to jednoduchá konstrukce a stačí.

http://s1.imgupload.cz/img/179008/2xwDI/SP_A0143.jpg

Omluvte mizerné foto !!!

juras99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od juras99 »

Mám "drobný" problém s obyčejným Debutem III - chodí na něm talíř +- milimetr, takže v součtu celkem dost. Vypozoroval jsem že je to špatně vylisovaným subtalířem, nevíte kde se dá sehnat ? Psal jsem do Litovle, bohužel bez odpovědi. Ještě uvažuju o případném "tuningu" - pasoval by tam (hlavní) talíř z Xpressinon III ?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Za šest litrů žádný kvalitní nový gramofon nelze pořídit. Kvalitní přenoska stojí většinou více.
Odečti tisícovku DPH, marži obchodníka, výrobce a dostaneš se na výrobní cenu okolo tisíce pět set korun / průměrná denní mzda s odvody na soc. a zdrav. pojištění /. Potom nezbývá nic jiného než " Dodělej doma ". To jsem ještě nezapočítal cenu nejlevnější přenosky.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Za šest litrů žádný kvalitní nový gramofon nelze pořídit. Kvalitní přenoska stojí většinou více.
Odečti tisícovku DPH, marži obchodníka, výrobce a dostaneš se na výrobní cenu okolo tisíce pět set korun / průměrná denní mzda s odvody na soc. a zdrav. pojištění /. Potom nezbývá nic jiného než " Dodělej doma ". To jsem ještě nezapočítal cenu nejlevnější přenosky.
Náš malý génius se zase jednou projevil *headbang*
Uvědomuješ si, že tento gramofon už našel ve světě více než 150.000 zákazníků.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Když hraje nový gramofon Debut III. Esprit s dodávanou Ortofon Alpha, jsem mile překvapen, jak dobře hraje ihned po složení z krabice. *thumbs up*

Ačkoli mám dlouhodobou zkušenost s poslechem přenosky za dvojnásobnou cenu než celý superpack Debut Esprit, z poslechu sestavy Debut + Alpha slyším přesně to, co se mi na dobrém analogu líbí.

Legenda Thorens, má na základních modelech do 12 t. tak velkou vůli v ložisku, že Debut je dobrý.

Naopak RPM 1.3 Genie, mě za cenu 7t., zaskočil kvalitou ložiska, ramínka a povrchové úpravy.
Neskutečně kvalitní lak a ložisko, krásně provedené ramínko.

Debut III. Esprit, doporučuji používat tak jak je připraven.

juras99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od juras99 »

Uwa chlapci fakt dík *fnuk* :D
eficak: Já mám obyčejný debut s plechovým talířem, nechtěl jsem zakládat další vlákno tak jsem to šoupnul sem. Uvažoval jsem o akrylovém talíři, ale moc se mi to nelíbí tak mě napadl ten z Xpression III.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Juras99 zakládej vlákna, je to dobré pro přehled.

Akrylový talíř Debut Esprit a Xpression III., vypadají stejně.¨
Ale jistě to nevím.

Plechový talíř má jednu vlastnost. Přitahuje magnet přenosky.
Ono to nemusí být na škodu.
Ale jistě to nevím.

Můžeš nafotit špatně vylisovaný subtalíř? Buď je špatný kus, nebo všechny...
Je vůle v ložisku, nebo mezi hřídelí a plastem podtalíře?
S problémem jsi psal do AQ?
SEV se zabývá výrobou, AQ prodejem a záručním i pozáručním servisem.

Ten akrylový talíř mám na Xpression III. a přínos tam je.
Kožená podložka pod LP moc zvuk nevylepší . což považuji za důkaz dobré volby materiálu pro talíř.

Odpovědět