Pro-Ject Debut III - vrčí motorek
Pro-Ject Debut III - vrčí motorek
Ahoj,
po 6 letech užívání gramofonu Pro-Ject Debut III začal dost hlasitě vrčet motorek po přehrání jedné dvou desek (motorek se asi zahřeje, ale není to nijak poznat). Vrčí to stejně s i bez řemínku a jediné řešení je nechat to "vychladnout" a pak to chvilku nevrčí. Nevím zda-li to znamená, že motorek odchází a nebo je možné to nějak opravit??
Předem děkuji za radu:)
po 6 letech užívání gramofonu Pro-Ject Debut III začal dost hlasitě vrčet motorek po přehrání jedné dvou desek (motorek se asi zahřeje, ale není to nijak poznat). Vrčí to stejně s i bez řemínku a jediné řešení je nechat to "vychladnout" a pak to chvilku nevrčí. Nevím zda-li to znamená, že motorek odchází a nebo je možné to nějak opravit??
Předem děkuji za radu:)
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Pro-Ject Debut III - vrčí motorek
Má osička vůli ? Když roztočíš motorek bez řemínku, jak dlouho se točí, a když dáš prst na řemenici (brždění), co cítíš ?
A tak to asi úplně přesně neodpovím - osičkou myslíš osu unašecího kotouče? Ta je na tom myslím dobře - unašecí kotouč bez řemínku pohodlně roztočím a sám se točí úplně plynule a dlouho.
Motorek se po zapnutí gramofonu bez řemínku plynule točí; roztočit bez zapnutí, bez řemínku jen rukou nejde, ale lze jím normálně otáček, tj. po zatočení se dál sám netočí (ale nevím co přesně roztočením motorku bez řemínku myslíš).
Pokud to chápu dobře, tak řemenice je v mém slovníku řemínek spojující unašecí kotouč s motorkem - když chytnu točící se řemenici, nebo přitlačím prstem tak necítím nic zvláštního, jen mírné brnění...
Omlouvám se, ale jsem v tomhle absolutní amatér, každopádně děkuji za pomoc a každou další radu:)
Motorek se po zapnutí gramofonu bez řemínku plynule točí; roztočit bez zapnutí, bez řemínku jen rukou nejde, ale lze jím normálně otáček, tj. po zatočení se dál sám netočí (ale nevím co přesně roztočením motorku bez řemínku myslíš).
Pokud to chápu dobře, tak řemenice je v mém slovníku řemínek spojující unašecí kotouč s motorkem - když chytnu točící se řemenici, nebo přitlačím prstem tak necítím nic zvláštního, jen mírné brnění...
Omlouvám se, ale jsem v tomhle absolutní amatér, každopádně děkuji za pomoc a každou další radu:)
Nechápes…remenice je ta „kladka“ na hrídeli motorku, do které zapadá remínek.nitram píše:Pokud to chápu dobře, tak řemenice je v mém slovníku řemínek spojující unašecí kotouč s motorkem...

Ale k veci:
Mozna by stacilo jen opatrne kápnout jednu (malou!) kapicku oleje (na sicí stroje) prímo na osicku motorku zezhora (pod tu remenicku) a druhou zespodu na tutéz. (Tam asi bude nutné odsroubovat plastový kryt, ktery zrejme motorek zakrývá.) Potom ji prsty nekolikrát pomalu protoc obema smery a pohybuj s ní pri tom lehce nahoru a dolu. Prebytecný olej jeste otri hadríkem a potom zapni a odzkousej. 100% jisté to sice není, ale melo by to fungovat.
(Na mém “PJ 1-2” to zabralo.)
Nezapomen gramo behem té "opravy" odpojit od el. síte!
P.S.: Ten „unásecí kotouc“ se spravne nazývá talír.

bude to najväčšou pravdepodobnosťou tá vôľa v ložisku osky motorčeka presne ako ti poradili. Jedine motorček vymeniť sa SMR 300 na 230V a použiť správny kondenzátor druhého vinutia.
Děkuji všem za rady - dlouho jsem se k tomu nemohl dostat, ale dnes jsem u toho a pro jistotu jsem to celé nafotil: https://goo.gl/photos/JRbFp6L8BirR7pY37. Žádný plastový kryt tam není a tak si říkám kam to přesně kápnout abych to nezrušil, výměna motorku je v mém případě nerealizovatelná:( Díky za radu, už více nebudu otravovat:)
Ani na jedné fotce namáš spodek, tak není divu, že tam není ani plastový kryt.
Najlepšie pre teba bude to zaniesť niekomu zručnejšiemu nakoľko tebe je aj problém gramo zdvihnúť a pozrieť od spodu a nevieš ani kde sa točí oska motorčeka a má tam klzné ložiská a kvapnúť olej.
Možné príčiny:
1. po zahriatí sa ti motorček dotýka drevených šasov gramofónu
2. vôla osky motorčeka
Uveď odkiaľ si a možno sa niekto nájde kto ti to pozrie. Ja som Žilina tak ak máš cestu dones ho pozriem to. No nechci aby som dal naň merač otáčok.
3-4% hore dole jak prasa.
Možné príčiny:
1. po zahriatí sa ti motorček dotýka drevených šasov gramofónu
2. vôla osky motorčeka
Uveď odkiaľ si a možno sa niekto nájde kto ti to pozrie. Ja som Žilina tak ak máš cestu dones ho pozriem to. No nechci aby som dal naň merač otáčok.
3-4% hore dole jak prasa.
Pánové je mi jasné, že jste nade mnou již dávno zlomili hůl, ale mě se to možná nakonec povedlo, tedy nejsem si jistý zda-li je to 100% mým přičiněním, ale každopádně už to nevrčí:)
Gramofon jsem dle vaší rady otočil (vůbec mě nenapadlo, že když je to všechno tak zalisované, tak tam půjde něco odšroubovat) a odšrouboval plastový kryt motorku a našel tohle: https://goo.gl/photos/cSa2jpeJy5DYTRYn6. Takže jsem vlastně nenašel vůbec nic(?) - protože nejspíš bych se musel dostat pod tenhle další plastový kryt a šroubky jsou nejspíš pod tím papírem a rozrýpávat se mi to nechtělo (zvlášť při mé šikovnosti by to dopadlo fatálně).
Nicméně jsem po otočení gramofonu do původní polohy zjistil, že jde jedním šroubkem povolit ta řemenice a vytáhnout ji nahoru z osičky a na tu kápnout ten olej a pak tím točit a mírně hýbat nahoru a dolu. Pak jsem vrátil řemenici na původní místo a ono to jede a funguje. Takže všem ještě jednou díky (zvláště to Prospero) a omlouvám se za pomalé mozkové závity:) Veselé léto.
Gramofon jsem dle vaší rady otočil (vůbec mě nenapadlo, že když je to všechno tak zalisované, tak tam půjde něco odšroubovat) a odšrouboval plastový kryt motorku a našel tohle: https://goo.gl/photos/cSa2jpeJy5DYTRYn6. Takže jsem vlastně nenašel vůbec nic(?) - protože nejspíš bych se musel dostat pod tenhle další plastový kryt a šroubky jsou nejspíš pod tím papírem a rozrýpávat se mi to nechtělo (zvlášť při mé šikovnosti by to dopadlo fatálně).
Nicméně jsem po otočení gramofonu do původní polohy zjistil, že jde jedním šroubkem povolit ta řemenice a vytáhnout ji nahoru z osičky a na tu kápnout ten olej a pak tím točit a mírně hýbat nahoru a dolu. Pak jsem vrátil řemenici na původní místo a ono to jede a funguje. Takže všem ještě jednou díky (zvláště to Prospero) a omlouvám se za pomalé mozkové závity:) Veselé léto.
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení