Pro-Ject RPM 1 carbon - závada

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
kutilka
Kontaktovat uživatele:

Pro-Ject RPM 1 carbon - závada

Příspěvek od kutilka »

Rozhodl jsem se vylepšit svoji stávající audiosestavu koupí Pro-Jectu RPM 1 carbon.
Prodejce sliboval Ortofonku 2M Red v ceně, továrně seřízenou. Takto přesně prý to doma nenastavím.
Doma jsem gramo smontoval a pustil první desku. Po první vlně nadšení jsem začal objevovat mouchy.
Ostré a agresivní vyšší středy a výšky, ve druhé polovině LP postupný nárůst zkreslení, zvláště pak v levém kanále, zkreslené sykavky.
Začal jsem pátrat po příčině a zjistil následující.
Špatné nastavení VTA o cca 2°. Opravil jsem.
Špatný azimut o cca 1°. Opravil jsem.
Antiskating jsem snížil o cca 30%.
Kontrola offsetu - v pořádku.
Zvuk se o něco zlepšil, nicméně problém s lehkým zkreslením a sykavkami přetrvával.
Následně jsem s hrůzou zjistil, že mám špatně montážní vzdálenost raménka! Místo 196,5mm mám 200mm! :shock:
(RPM1 má mít efektivní vzdálenost 218,5mm a přesah 22mm)
V podstatě jsem měl RPM1 nastavený podle Debut SE II !!!!! :? (mont. 200mm, ef. 218,5mm, přesah 18,5mm).
Zkusil jsem posunem přenosky nastavit efektivní délku na 218,5mm (přesah 18,5mm) - zvuk naprosto příšerný.
Tak jsem zkusil druhou možnost - efektivní délku 220mm s přesahem 20mm (víc už to nejde!)- Zvuk vyrovnaný, neagresivní, sykavky v pořádku.
Nicméně bych se rád dostal na doporučované nastavení, možná se zvuk ještě malinko zlepší.
Neví tu někdo, jak je raménko uchycené, je-li tam nějaká vůle k posunu o min. 2mm od pivotu ke spindlu?

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pro-Ject RPM 1 carbon - závada

Příspěvek od MB »

trochu zavádzajúci titulok,ale počkaj na Renowna ten ti určite poradi

kutilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kutilka »

No doufám, že někdo poradí... :roll:
Nullpointy by se daly na stávající stav přepočítat, ale nikde jsem nenašel offsetový úhel 8,6" karbonového raménka... :(

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

já bych se k tomu nerad vyjadřoval.
K tomu má Project speciální službu :
klidně to lze napsat v češtině, půjde to přes českého distributora a jistě se tazateli dostane kvalifikované odpovědi.
Těch gramofonů se prodá několik tisíc ročně, že by na to ještě nikdo jiný nepřišel ?

kutilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kutilka »

Těch gramofonů se prodá několik tisíc ročně, že by na to ještě nikdo jiný nepřišel ?
Vidím, že se mi moc nevěří. :P
Je to opravdu 200mm, pracuju ve výzkumu a vývoji jisté optické firmy, takže o měření cosi vím... ;)
Dík za tip na kontakt, určitě tam napíšu.

kutilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kutilka »

Tak se mi podařilo podle Tonearm Alignment Calculator nastavit offset tak, jak vyžaduje "nová" montážní vzdálenost 200mm.
http://www.vinylengine.com/tonearm_alig ... or_pro.php
Teď je zvuk téměř dokonalý, jsem naprosto spokojený. *2thumbsup*
Obrázek
Nicméně mám dost nepříjemný pocit z kvality práce v Litovli, zvláště z jejich přístupu k zákazníkovi...
Nabízejí se mi 2 teorie:
1. Soudruzi udělali chybu, a aby ji zaretušovali, dali do prodeje variantu s osazenou přenoskou, přenastavenou podle zrovna povedené montážní vzdálenost. (Mluvilo by pro to to, že mé nové nastavení je téměř totožné s původním, jak jsem to dostal, jen nullpointy měli nastavené podle firemní šablony - nedokonalý zvuk byl prvotní podnět ke kontrole nastavení). Dobré kusy prodávají bez přenosky...
2. Soudruzi našli lepší nastavení, změnili montážní vzdálenost, (nicméně použili starou šablonu) a zapomněli to sdělit v prospektu.

Bod 2. bych celkem akceptoval - stane se.
Ale pokud to byla jen retuš, co potom zákazník, který si koupí novou přenosku a nastaví ji v dobrém úmyslu podle stávající dokumentace?!!!

Jsou to ale jen mé teorie, opírající se o můj exemplář a taky trošku o několik zmínek z fór o nepřesnostech montážní vzdálenosti ProJectů z posledních cca 10 let.

kutilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kutilka »

...a ještě bod 3.:
Na model RPM 1 carbon soudruzi použili základnu RPM 1, která má montážní vzdálenost 200mm!!!!
http://www.vinylengine.com/library/pro-ject/rpm-1.shtml
Pak tedy mé nové nastavení je navlas stejné jako u modelu RPM 1.
Takže dodaná dokumentace je na prd... *thumbs down*
Důvěra ve značku v háji... :cry:

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

Prečo to nereklamuješ u predajcu? Pravda je že za to chcu 399€ čo mi pripada na realny analog dosť málo, ale ako prvy gramofón prečo nie.Hrať by to malo a predajca by ti mal vymeniť kus za kus a ak bude problém aj tam tak potom by som vynašal súdy nad značkou. Posrať sa dnes môže uplne všetko. Daj vedieť ako si dopadol.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

PS : A prestaň použivať oslobenie "soudruh" od roku 1989 to nie je povinné...

Rado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rado »

Závěr vědecké práce je, že RPM 1 carbon má být nastaven (raménko atd..) jako RPM 1!

Pokud jsi ale zjistil, že máš od prodejce seřízený nepřesně gramofon, i přes sliby prodejce, je to smutný a určitě bych se na toho prodejce obrátil. Asi zjistíš sám, že po manipulaci s gramofonem by si gramofon zasloužil seřídit pokaždý. Nevěřím, že se nedokáže při manipulaci zabránit rozladění, i když nastavení přesahu by nemělo ujíždět a bylo spíš špatně natavené...ale jsme lidi, stane se a pro tebe je jednoznačně lepší, že jsi pronikl do tajů nastavování gramofonu. S těma mouchama, který si zjistil při prvním poslechu, ještě můžu říct, že na zkreslení zvuku má vliv i stav desky a nemusí to hned znamenat špatně nastavený gramofon...

Jinak minimalismus RPM 1 se mi osobně moc líbí. Čistý design. Mít masivnější "nožičky", tak by mi připomínal Avid Ingenium.

Hodně radosti s novým poslechem, ať Ti počáteční strasti vynahradí radost ze zvuku...

kutilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kutilka »

Za ty soudruhy se omlouvám, byl jsem trochu naštvaný... :oops:
Nicméně vše špatné k něčemu dobré - dost jsem se o nastavení gramofonu dozvěděl. Ať už z několika našich fór, nebo z Vinylengine.
Vyrobil jsem si přesný přípravek na nastavení VTA a optický kolimátor na přesné nastavení azimutu - to se neztratí...
A když už jsem si jej tak nastavil a se zvukem jsem spokojený, vracet jej nebudu. (Kdovíco by mi zas poslali...) :D
Ovšem ale výrobce a prodejce informovat budu.

Odpovědět