Místo děje - Mnichov HIGH END 2010.
Fascinující efekt speciální gramofonové desky s nekonečnou drážkou.
Exhibice principu fungování ramínek švýcarské firmy Thales.
Tady je alespoň kreslená animace : http://www.tonarm.ch/
Švýcarská firma, vyrábí gramofonové ramínka s báječnou vlastností, potlačení úhlové chyby.
Jak vím od Renowna, klasická tangenciální ramínka s přenoskou na vozíku, kopírují dráhu řezacího nože do matrice pro lisování gramofonových desek.
Čímž přichází signál v levé i pravé strany záznamové drážky současně.
Slabinou je způsob pohybu vozíku s přenoskou po trubce. Posouvá se chvějkou, která se ohýbá, proto se musí použít hrot s nižší snímavostí - pevnější.
Proč se omezovat nabídkou přenosek s pevnou chvějkou, když jsou vyvinuty znamenité snímavé přenosky, pro co nejlepší sledování záznamu ?
Thales jde cestou korekce normálního radiálního ramínka. Přináší to složitost konstrukce a nutnost použití dalších drahých ložisek.
Ale opravdu dobré tangenciální ramínka Kuzma Air, Clearaudio atd., jsou také velmi drahé.
Nerozumím tomu tak dobře, jako astronom Rowing, nebo konstruktér Renown. Budu velmi rád, když se povolaní vyjádří a opraví mě. Něco už proběhlo v diskuzím k nejlepším ramínkům.
Mě nejvíce upoutal ten "pouťový" efekt oběhu přenosky po celé zaznamenané části alba.
Rozdílu, nezi zkreslením běžného, 8,6" a 9" ramínka o až několik %?
Renown nalezl nepřesnost na měřícím LP Adjust + dr. Freickerta.
Vystředění otvoru pro spindl, má tak velkou toleranci, že uvádění přesnosti otáček pohonu gramofonů, tím postrádá smysl.
Položením LP na talíř docílíme nepřesnosti vinou vůle středového otvoru a tím i nechtěnému kolísání rychlosti.
A když jsem v Mnichově dr. Feickerta a potkal, tvářil se jako guru analogového všehomíra ...
Přes slabiny a nedokonalost snímání gramofonových desek, považuji jeho ovládnutí za velmi zábavný a obohacující koníček.
Chápu vítězství nul a jedniček, tohle není pro každého.
Cestou k zjednodušení systému je nové, na výstavě v premiéře představené, neodstrašující Thales Simplicity. Neodrazuje přídavným ramenem.
http://www.tonarm.ch/uploads/images/New ... elease.pdf
Tangenciální ramínka Thales
Re: Tangenciální ramínka Thales
Další zajímavý pokus překonat nepřekonatelné radiální raménko. I tato konstrukce, stejně jako tangenciální, musí obsahovat nějaký posuvný člen. Opět tedy vzniká určitá parazitní síla na hrot. Nejspíš by byl vhodnější méně ostrý trojúhelník, ale to by zabralo víc místa. Holt kompromisy.
Jak se funguje nekonečná deska? To se drážky kříží?
Jak se funguje nekonečná deska? To se drážky kříží?
Tak podle animace žádný posuvný člen, ale navíc 1 kardanový kloub a 2 asi kulové klouby plus otočný závěs přenosky. Na obrázku bohužel popis ložisek chybí. Jestli to jsou kulové klouby, tak si neumím představit vymezení vůle při zanedbatelném tření. Možná to budou jenom klouby v 1 rovině, čímž se ale zvýší síly setrvačnosti v systému třeba při excentricitě desky. Na animaci je rozsah pohybů asi přehnaný, ale stejně to vypadá dost divoce.
Fotka klame. Přenosku vodí hladká dráha tvaru sinus, dráhy se nekříží.
Thales citují Garrard Zero 100, z r. 1970.
Garrard je naprsotá legenda, tento kousek byl teď nedávno na aukru za směšnou cenu 7 tis! To ramínko vypadá vyloženě highendověeficak píše:Fotka klame. Přenosku vodí hladká dráha tvaru sinus, dráhy se nekříží.
Klasika MM-ka Stanton ?
Tu mi kamarád nabízel novou, za velmi málo. Ale já nevěděl, jak je dobrá, třeba by se mi líbila.
Né, zázraky se nedějí. Hifi je o penězích. (Sumiko EVO3)
Jen 7 litrů za Garrard ...
No víš jak Péťo.
Vitange gramofony jsou jen pro znalé. Jen správné nářadí, nejlépe malý soustruh, či CNC.
A to máš jen Ty a Mirek Pytel.
Nové ramínko Thales, je jakoby jednodušší, než Clearaudio TT2.
Alespoň na pohled.
Ale Vitange je z největšího úhlového zkreslení venku.
Má 12 " ramínko Pro-Ject EVO.
Nejjednodušší a zaplatitelné.
Tu mi kamarád nabízel novou, za velmi málo. Ale já nevěděl, jak je dobrá, třeba by se mi líbila.
Né, zázraky se nedějí. Hifi je o penězích. (Sumiko EVO3)
Jen 7 litrů za Garrard ...
No víš jak Péťo.
Vitange gramofony jsou jen pro znalé. Jen správné nářadí, nejlépe malý soustruh, či CNC.
A to máš jen Ty a Mirek Pytel.
Nové ramínko Thales, je jakoby jednodušší, než Clearaudio TT2.
Alespoň na pohled.
Ale Vitange je z největšího úhlového zkreslení venku.
Má 12 " ramínko Pro-Ject EVO.
Nejjednodušší a zaplatitelné.