Tesla NC 430, nová jehla Omnofon 5E

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Johnyjakub
Kontaktovat uživatele:

Tesla NC 430, nová jehla Omnofon 5E

Příspěvek od Johnyjakub »

Zdravím vás nadšenci audiotechniky:).

Rád bych se na vás obrátil s úplně amatérským dotazem pravého audio začátečníka.

Již nějákou dobou používám gramofón Tesla NC 430 na přehrávání starších LP desek. Gramofon je opatřený původní přenoskou a i původní Tesla jehlou. Hned při zakoupení byl servisován a hrál relativně pro amatéra dobře. Minulý týden se mi stala nezáviděníhodná věc. Na přenosku mi spadla LP deska. Po zapnutí gramofonu jehla nevydávala žádný zvuk, byla navíc vyhnutá na stranu, a tak jsem usoudil, že je jehla zlomená a je nutné ji vyměnit a gramofon seřídit (přenoska ujíždela okamžite při zapnutí na střed).

Gramofon jsem tedy odnesl do servisu, kde byla jehla vyměněna (za jehlu Omnofon OMB 5E) a gramofon seřízen (přítlak na jehlu a antiskating je nastavený na 15). Když pustím jakoukoliv desku, hudba neskutečně šumí a desky, které hrály vždy čiště najednou hodně praskají, výšky se mi navíc zdají hodně utlumené, zkrátka gramofon hraje o poznání hůře než před opravou.

Dotaz tedy zpočívá v tom, zdali se v tomto případě nemůže jednat o defektní jehlu, případně špatné nastavení přítlaku a antiskatingu. (Původní jehla totiž hrála s antiskatingem 25 čili i váha na jehlu byla +- 2,5g), s tím, že původní jehla byla údajně o něco těžší. V záručním listu Omnofonu E5 je uvedené optimální nastavení přítlaku 12,5 - 20mN).

Zajímavé je, že pokud vedle domu projede tramvaj, deska přeskočí čili i proto se nejvíce domnívám, že přítlak je nastavený na malou hodnotu.

Děkuju za vaše odpovědi:).

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tesla NC 430, nová jehla Omnofon 5E

Příspěvek od fox »

Pokud se ti třepe barák při průjezdu tramvaje, není to vhodné místo pro žádný gramofon.
Nejvhodnější bude, pokud si seženeš digitální váhu na zvážení přítlaku. Stupnice na závaží raménka nemusí být dobře seřízená, tím pádem ukazuje špatné hodnoty.
Pokud chceš přítlak seřídit bez vážení, seřiď si rameno do rovnovážné polohy. Potom vynuluj stupnici u závaží / rameno musí být stále v rovnovážné poloze/ a potom otáčej závažím, až se na stupnici nastaví požadovaná hodnota přítlaku.

Pusť si video kousek za jednou minutou. http://www.phonophono.de/info-veranstal ... erung.html

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Desky jsi zničil přehráváním ojetou jehlou možná desetkrát po její životnosti. Teď už ti budou šumět a praskat desky na všech lepších přenoskách. Něco málo bys ještě z nich vydoloval přenoskou se sférickým hrotem, např. Music Hall Tracker.
Je mi líto, že jsem ti nemohl podat lepší zprávu.

Johnyjakub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johnyjakub »

Zdravím pánové,

Děkuji za rady a názory:). Ano, s tou digitální váhou to zní nejrozuměji. Na závaží raménka nemám číselnou stupnici:), jsou tam 3 rysky, které podle servisního manuálu znamenají 1,2,3g (4 otočky mezi ryskami).

Zátěž jsem nastavil na 2g antiskating na 20, v tomhle místě hrají desky nejlépe. Po přejezdu tramvaje už desky nepřeskakujou;). Dále šum je skutečně způsobený deskou. Když pustím novější desku z konce 80tých let tak hraje podstatně lépe než deska z konce 60tých let:). Záhadou mi ovšem bylo, proč stará jehla po své životnosti dokázala přehrát desky lépe než jakákoliv nová jehla.

Music Hall Tracker vypadá zajímavě, ovšem cena jehly by pro mě neměla prevyšovat celkovou cenu gramofonu včetně oprav:). Jednou si rozhodně pořídím kvalitní gramofon, na kterém budu přehrávat pouze nové desky s novou a kvalitní jehlou:).

Náhodou pokud byste někdo měl známeho, který má NC 430 osazenou Omnofonem 5E, zeptejte se prosím jak velkou zátež má nastavenou na tuto jehlu. Předem díky:).

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

ked som mal 420 s touto ortofonou tiez bolo najlepsie si to doladit podla seba. Kedze ta ihla je lahucka treba k nej viac vahy a to kludne vyskusaj a najdi bod kde to tebe bude najviac vyhovovat, to iste sa tyka aj antiskatu, pre kontrolu mozes zpredu pozriet na prenosku ci nie je ihla vyosena po tom ktorom nastaveni a ladit a ladit. Zial ked boli tie platne prehravane 20 rokov na krystalkach a potom dalsie roky mozno so zlou ihlou neviem, tak skutocne budu hotove. Aky mas predzosilnovac? Daj dole headshell a mrkni ci ti zle nepozapajali kabliky ale tomu neverim, no mozno sa nejaky vlasok odtrhol a dotyka sa toho coho sa nema, tie konektory su titerne a po tych rokoch ked sa s nimi manipulovalo sa to lahko stane. Najlepsie by bolo keby sem das detilne fotky ako pustenej platne so zaberom na prenosku zpredu a z boku tak aj na ovladace vahy a antiskating. Mrkni sa na hrot ci nie je poskodeny aj to uz som videl u znameho, ktory to mal na dj gramo a hrot bol tupy a zvuk robil to co popisujes. Dali ti k nej krabicku a navod, zarucak?
Serus

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tak podlož gramec aspoň tabulí polystyrénu nebo molitanu síly cca 20mm k utlumení vibrací a otřesů no a Ortofon ? Eliptický hrot...Prostě je citlivější, když jsem kdysi dávno do NC420 instaloval přenosku Shure M75 tak naráz vytáhla z desky více šumu a praskotu, původní VM2101 co tam byla z fabriky se chovala přiměřeně. Vhodné náhrady do šáska NC430 jsou Sony VL 48 G, Sanyo MG09 nebo Audio Technika AT91. Ještě zvaž slipmat, tlumící podložku mezi talíř gramofonu a desku. Toto není Slipknot aby nedošlo k omylu.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Z mládi si pamatuji, že staré přenosky tolik nešuměly. Nebylo to jejich kvalitou, spíš si myslím, že neměly takovou citlivost jako dnešní.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

nstar: Ty radšej nič neraď. Nikdy nezabudnem na tvoje výstupy okolo budenia mgf. kazety. Zvislá sila na hrot sa samozrejme nastavuje od rovnovážnej polohy, takže hmotnosť vložky tam nehrá rolu.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

S499_1023 píše:nstar: Ty radšej nič neraď. Nikdy nezabudnem na tvoje výstupy okolo budenia mgf. kazety. Zvislá sila na hrot sa samozrejme nastavuje od rovnovážnej polohy, takže hmotnosť vložky tam nehrá rolu.
:lol: keep going

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Nie celkom mi je jasný názov prenosky - nie je to náhodou Ortofon OM 5E, alebo OMB 5E a v tom prípade by bolo vhodné upraviť názov vlákna?
Omnofon 5E - ?? :shock:

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Si to skrátil do jedného slova, no :D.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Panasonic...Prosonic, Akai...Akyo, Sony...Sunny některé firmy si to tak upravují k označení vlastních neznačkových výrobků vedené snahou zmást klienta, ohřát si polívčičku na cizí náklady.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Jj, znám další - Yamaka-wa - Adodas - Pumu - Reebak atd atd atd *hura*

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Já jsem si myslel, že je to překlep. Pokud je to opravdu Omnofon, tak se není čemu divit. Považoval bych štěstím, pokud jenom šumí.

Odpovědět