Uložení raménka Dual 1019

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
FusionFanatic
Kontaktovat uživatele:

Uložení raménka Dual 1019

Příspěvek od FusionFanatic »

Srdečně zdravím a po delší době přicházím s dotazem. Koupil jsem si "na hraní" Dual 1019 v ne úplně dokonalém stavu. Po čištění, mazání, a nutných opravách to přehrálo všechny moje dosavadní gramofony.
Nebyl bych to ale já, abych to dřív nebo později nerozebral celé, a dnes jsem sundal raménko, protože mi přišlo, že (jinak opravdu velice, velice jemně chodící) uložení by mohlo potřebovat nějakou péči. Přinejmenším jsem chtěl zkusit překáblování, které taky nakonec provedu, ale můj dotaz míří jinam.
Má to dvě mouchy - v horizontálním uložení je vůle (slabá, ale je) a v ložiscích vertikálního uložení je nějaké mazivo. Ještě nikdy jsem neviděl v těchto ložiscích (jsou to takové ty "vintage" kuličkové uložení se čtyřmi kuličkami proti hrotu) jakékoliv mazivo, a moje dosavadní zkušenosti říkají, že to tam nemá co dělat. Minimálně po těch letech.

Dotazů je tedy víc (dva):
- Je možné, že je horizontální uložení navržené tak, aby se raménko "vycentrovalo" vlastní vahou, a jemná vůle byla v určitém směru přípustná, nebo to budu muset seřídit? Je vůle možný znak "bouračky"? Ničeho povoleného jsem si nevšiml.
- Vyžaduje vertikální uložení u tohoto typu mazivo? Pokud ano, jaké?

Díky za případné odpovědi. Tento přístroj si rozhodně zaslouží citlivou péči.

FusionFanatic
Kontaktovat uživatele:

Re: Uložení raménka Dual 1019

Příspěvek od FusionFanatic »

Tak co se týče toho horizontálního uložení, podařilo se mi to eliminovat dotažením jedné matice zespoda, co se k tomu zdá určená. Není jištěná druhou maticí, ale jen dílem, který zajišťuje kontakt s automatikou, a je k ose přitáhnutý dvěma šrouby.

Odpovědět