Upgrade ramenka SME3009 S2 Improved

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Upgrade ramenka SME3009 S2 Improved

Příspěvek od fox »

Gratuluji. Krásná práce. *2thumbsup*
Zkus tento kabel. Stačí měděná postříbřená verze. http://www.vandenhul.com/p_B19.aspx

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

Dnes jsem vsechno nastavil a pustil prvni desku a.... wow!!! Tak dobry zvuk jsem opravdu necekal.

Ramenko jsem nastavil podle doporuceneho Stevensona. Na presah jsem pouzil Rowingovu sablonu, ktera je velice dobre udelana na tento ucel. Na vyrovnani prenosky jsem si stahnul stevensonovy sablony. Nejvetsi problem pri nastavovani bylo nastavit spravne vysku ramenka, pak uz to slo jak po masle. Doufam,ze jsem to udelal spravne - na headshell jsem posadil vodovahu a jehla byla na desce - potom jsem zvysoval ramenko, tak abych to dostal do vodovahy.

Pritlak mam presne 1.2 g,ale zitra zkusim trochu vetsi pritlak, protoze basy nejsou tak vyrazne, jak bych si pral. Vysky jsou super a stred taky. Plno detailu a bas je velice pevny. Zrejme jsem vsechno nastavil naprosto spravne, protoze neslysim vubec zadne zkresleni na zacatku, stredu nebo konci desky. Se starym gramofonem jsem mel velky problem na konci desky.

Problemy ktere nastaly:
Basy nejsou tak vyrazne jak bych chtel - zvysit pritlak by mel zvyraznit bas ne?
Zvuk se me zda jakoby klinicky a plechovy - je to tim,ze se prenoska jeste nerozehrala? koupil jsem ji jako naprosto novou.
Mam problem se bzucenim, vse je super uzemene, ale stale to trochu bzuci. Laborovanim jsem zjistil, ze je to tim, ze phono je postavena na predzesilovaci. Kdyz jsem phono oddalil od predzesu (DACu), tak bzuceni naprosto prestalo. Ja koupim ten hifi stojan,tak phono musi jit jinam.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Nechej přenosku rozehrát. Je jako víno. Potřebuje dozrát.
Já jsem vyzkoušel několik kabelů. Nejlépe mi hrají VDH D502.
Dal jsem rameno do roviny s hrotem přenosky asi 3mm nad deskou. Dočetl jsem se o tom na jednom americkém fóru. Myslím, že je to trochu poznat z nákresu v manuálu.
Zkoušej. Buď trpělivý. Analog není CD, které jenom strčíš do šuplíku a hraješ.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

S bzučením phona jsem měl taky problém. Na levé straně od gramofonu chytalo ruchy *headbang* , na pravé straně je naprosto tiché. :D

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

fox píše:Nechej přenosku rozehrát. Je jako víno. Potřebuje dozrát.
Já jsem vyzkoušel několik kabelů. Nejlépe mi hrají VDH D502.
Dal jsem rameno do roviny s hrotem přenosky asi 3mm nad deskou. Dočetl jsem se o tom na jednom americkém fóru. Myslím, že je to trochu poznat z nákresu v manuálu.
Zkoušej. Buď trpělivý. Analog není CD, které jenom strčíš do šuplíku a hraješ.
Ja ted resit kabely v ramenku nebudu, ty kabely jsou stribrne, akorat ze je to solid core, takze se trochu hure ohybaji. Vyresil jsem to ale docela sikovne, takze to nema vubec vliv na pohyb ramenka v jakemkoliv smeru. Zatim jsem se zvukem spokojeny. Necham prenosku rozehrat a pak se uvidi. Jak dlouho to trva,nez se prenoska rozehraje? a jak dlouho prenoska vydrzi?
fox píše:S bzučením phona jsem měl taky problém. Na levé straně od gramofonu chytalo ruchy *headbang* , na pravé straně je naprosto tiché. :D
Ja jsem identifikoval problem docela rychle - zpusobuje to napajeci zdroj dacu. Zkusim dat phono nejak bokem, ale problem je,ze vlasne ani nemam poradny hifi stojan.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Na rozehrání přenosky je potřeba asi 50 hodin.

Jinak gratuluji a obdivuji krásnou práci na krásném gramofonu.

Ať ti to hraje ke tvé spokojenosti :-)

Davidus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davidus »

VDH D502 nepatří do ramínka. Je to klasický phonokabel.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Překrásný gramofon, opravdu slintám! Velká gratulace *2thumbsup* Mám radost, že je nás víc co se nebojí jít do vintage kousků *thumbs up*

Není mi to ale moc jasný s tou vodováhou na headshellu. Nevím jak je ta vodováhá těžká, ale moh sis tím odrovnat jehlu... Navíc se tou zátěží jehla prohne a celé raménko se posune dolů a měření vyjde v niveč... Možná to ale jen blbě chápu :-) Osobně VTA šteluju dle oka, případně ucha. Ale spíš to první, vliv na zvuk (pokud není nastaveno VTA v extrémních hodnotách) je pro mé uši minimální ;)

Stejně tak neřeším přítlak na setiny gramu. Jednak mé ramínko má velmi přesnou regulaci, a pak jsem si ověřil, že rozdíly v desetinách gramu neslyším :-) 2,2 nebo 2,4 g? - neslyšel jsem rozdíl.

Prima zábavu s gramofon přeje Hlušec Vintagec

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Samozřejmě jsem myslel kabely mezi gramofon a phono. V tomto případě mají nezanedbatelný vliv.
Na tuto přenosku hraji asi tři roky, skoro každý den dvě až tři hodiny. Prozatím je v pohodě.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Včera večer jsem probíral staré časopisy Audio a narazil jsem na zajímavý článek. V čísle 2/2001mimo jiné píše pan Láb:
..."nejsnáze se nastaví svislá síla na hrot pomocí vhodné testovací desky, například Hifi News, na které jsou zaznamenány signály s kmitočtem okolo 300 Hz s amplitudou od +12 do +18 dB.Optimální svislá síla na hrot je taková, při které je přehráván nejsilnější záznam bez zkreslení. S ramenem SME309, byla pro mou přenosku Goldring optimální svislá síla na hrot 19mN, při které byl bez zkreslení snímán signál s úrovni vyšší než +14 dB. V této kombinaci je potlačena subakustická rezonance. S lehčím ramenem bude subakustická rezonance výraznější a pro stabilnější snímavost bude vhodnější vyšší svislá síla".

Protože vlastním tuto testovací desku, jal jsem se dnes v podvečer testovat a seřizovat svůj gramofon Michel s ramenem SME V a přenoskou Benz Micro Wood.
Výrobce přenosky doporučuje zatížit chvějku 17-20mN. Ideálně 17-18mN. Já jsem měl nastaveno 18.
Při přehrávání signálů z desky HN, byl signál v obou bednách bez zkreslení do +14 dB, při +16 dB bylo slyšet zkreslení v pravém kanále a při +18 dB občas vyskakoval hrot z drážky a uháněl ke středu.
Začal jsem laborovat s přítlakem a s antiskatingem. Nakonec jsem nejlepších výsledků dosáhl při svislé síle na hrot 17mN a antiskatingu 1,7.

Proto si myslím, že nemusí být vždy pravda to, že se má nastavovat přítlak ve druhé třetině rozmezí doporučené výrobcem. Spiš to asi bude platit u lehčích ramen /např. SME3009 II /. U těžších to může být naopak.

MPK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MPK »

asi znáš, ale pro jistotu:

www.smetonearms.com

jinak ten gramofon co máš je skvost. Já bych ho udržoval v původním stavu, tzn. žádný cinch,..ale to jsou vlastně vratné změny, takže se nic neděje. Vlastním SME 3009/III z roku 1978 (včetně olejové vany na tlumení), neskutečné, co všechno lze na těch ramnech nastavit a jak jsou provedena, vyrobena. koukal jsem na ramena Ortofon, Saec, Grace, Audio Technica, Moerch, Koetsu, Zeta, Decca,...ale žádné se mi nelíbilo tak jako 3009/III. Je pravda ale, že toto rameno je lehké a těžké MC přenosky pro něj nejsou to pravé. ND do SME se také dají sehnat lépe než do exotických kousků. Tak ať ti přináši jen radost :-)

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

MPK píše:asi znáš, ale pro jistotu:

http://www.smetonearms.com

jinak ten gramofon co máš je skvost. Já bych ho udržoval v původním stavu, tzn. žádný cinch,..ale to jsou vlastně vratné změny, takže se nic neděje. Vlastním SME 3009/III z roku 1978 (včetně olejové vany na tlumení), neskutečné, co všechno lze na těch ramnech nastavit a jak jsou provedena, vyrobena. koukal jsem na ramena Ortofon, Saec, Grace, Audio Technica, Moerch, Koetsu, Zeta, Decca,...ale žádné se mi nelíbilo tak jako 3009/III. Je pravda ale, že toto rameno je lehké a těžké MC přenosky pro něj nejsou to pravé. ND do SME se také dají sehnat lépe než do exotických kousků. Tak ať ti přináši jen radost :-)
JJ taky se me ramenko moc moc libi. Prosim te na co je presne olejova vana na tlumeni? Nejak jsem stale nepochopil funkci.

MPK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MPK »

ta vanička je přimontovaná k základně ramena - neotáčí se. Na ramenu je montáž na kterou se připevní "pádélko" - SME dodává 3 velikosti a to se brodí v olejové lázni v té veničce při otáčení ramene. Je to tlumení rezonancí ramene. Vanička je plastová u 3009/III.

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

Update:
toto je stare vlakno z 2011, gramofon uz ma:
- novou prenosku Benz Micro ACE SH
- predratovani stribrnymi dratky Van den Hul MCS 150M Internal Rewire Cable. Ty levne delaly strasny bordel, protoze pruzily.
http://www.analogueseduction.net/produc ... vdhsbicaa1
- novy brass clamp Jelcro
- odpadla olejova vana - byla prilepena oboustrannou paskou a po 40 letech proste odpadla. Prilepil jsem to epoxidem.

Odpovědět