Výměna přenosky - sykavky
Výměna přenosky - sykavky
Ahoj všem,
předem se omlouvám, že zakládám nové vlákno, ale nechci oživovat mrtvoly nebo encyklopedická témata. K mému problému - mám spoustu starých desek od Supraphonu a Pantonu (40 let+) a ano, neznám ani jejich přesnou historii (jak se s nimi zacházelo, kolik se na nich odehrálo) - ale většinu z nich zužuje totožý problém a to jsou sykavky. Hlavně u těch nejvíce ohraných a ve většině případů na konci desek (poslední stopy). Zvuk už začíná být dost ostrý a sykavý.
Mám gramofon ProJect Elemental, kde původně byla přenoska Ortofon OM5e a nepřišlo mi to tak výrazné. Pak jsem vyměnil stylus za OM10, který mi přišel detailnější a zároveň i trošku náchylnější na sykavky. Měsíc na to jsem vyměnil tuto přenosku za úplně novou Acutex 410E, která má výrazně lepší dynamiku i detail, ale také se na ní projevilo více sykání. Přítlak jsem dle dokumentace upravil na zlatých středních 1.8g (zkoušel jsem od 1.5 do 2.5g, dokumentace udává 1.5-2.3g), v tomto ohledu se v podstatě nezměnilo nic, jen při větším přítlaku jakoby se lehce rozšířil prostor.
Dále jsem se začal tedy soustředit na správný úhel přenosky na hlavě raménka. Využil jsem přiložené šablonky od ProJectu a vše vyrovnal - snad správně - viz obrázek.
Zvláštní je, že nové desky a desky, které nejsou od Supraphonu (většinou zahraniční) sykavkami netrpí a to ani na konci desky. Kde bych tedy měl hledat chybu? Je možné, že mám prostě jen smůlu na ohrané desky? Určitě to nevylčuji, ale trochu mi trápí, jestli jsem někde neudělal chybu.
Díky za nakopnutí
předem se omlouvám, že zakládám nové vlákno, ale nechci oživovat mrtvoly nebo encyklopedická témata. K mému problému - mám spoustu starých desek od Supraphonu a Pantonu (40 let+) a ano, neznám ani jejich přesnou historii (jak se s nimi zacházelo, kolik se na nich odehrálo) - ale většinu z nich zužuje totožý problém a to jsou sykavky. Hlavně u těch nejvíce ohraných a ve většině případů na konci desek (poslední stopy). Zvuk už začíná být dost ostrý a sykavý.
Mám gramofon ProJect Elemental, kde původně byla přenoska Ortofon OM5e a nepřišlo mi to tak výrazné. Pak jsem vyměnil stylus za OM10, který mi přišel detailnější a zároveň i trošku náchylnější na sykavky. Měsíc na to jsem vyměnil tuto přenosku za úplně novou Acutex 410E, která má výrazně lepší dynamiku i detail, ale také se na ní projevilo více sykání. Přítlak jsem dle dokumentace upravil na zlatých středních 1.8g (zkoušel jsem od 1.5 do 2.5g, dokumentace udává 1.5-2.3g), v tomto ohledu se v podstatě nezměnilo nic, jen při větším přítlaku jakoby se lehce rozšířil prostor.
Dále jsem se začal tedy soustředit na správný úhel přenosky na hlavě raménka. Využil jsem přiložené šablonky od ProJectu a vše vyrovnal - snad správně - viz obrázek.
Zvláštní je, že nové desky a desky, které nejsou od Supraphonu (většinou zahraniční) sykavkami netrpí a to ani na konci desky. Kde bych tedy měl hledat chybu? Je možné, že mám prostě jen smůlu na ohrané desky? Určitě to nevylčuji, ale trochu mi trápí, jestli jsem někde neudělal chybu.
Díky za nakopnutí
Re: Výměna přenosky - sykavky
Jdeš správným směrem, akorát se špatným úhlem. S největší pravděpodobností budeš muset upravit VTA. To je náklon přenosky na desku. Špatný úhel bude mít za následek, že jedním směrem to výšky naprskne a druhým je to zastře.
Aha, díky za nakopnutí. A jak tímhle pohnu? Raménko Elementalu nic takového neumožňuje, to umožňuje jen změnu přítlaku (čímž se předpokládám mění i VTA) a tam jsem bohužel žádný rozdíl nezpozoroval (zkoušel jsem od 1.5g po 2.5g, vždy s rozdílem 0.1g). Hodně záleží na desce, jsou desky, kde se sykání nekoná a jsou desky, kde to není nic neobvyklého. Hlavně teda vždy u poslední stopy. Napadá mi leda sehnat tenčí a silnější slipmat, jestli v tom bude rozdíl (případně vyzkoušet desku hrát bez slipmatu). Každopádně teď je raménko v dokonalém úhlu vůči desce (na všech místech stejně vysoko od desky).
Tady je opravdu jen možnost použití podložek různé tloušťky a nebo tu podložku vynechat. Silnější podložka pod LP posílí basy a ubere na výškách.
Naposledy upravil(a) ma1ko dne 27 říj 2020 17:28, celkem upraveno 1 x.
dj kuře,
Na ověření správného náklonu ramene, jak u VTA, tak azimut, je nejlepší pořídit zarovnávací kostku Touto kostkou lze ověřit nejen VTA, ale i azimut.
Myslím, že zvýrazněné sykavky bude mít na svědomí spíše špatně zarovnaný azimut.
K úpravě VTA dobře poslouží carbonové podložky, které se aplikují mezi skořepinou a přenosku. Prodávají se v tloušťkách 0,5mm,1mm,1,5m v jednom balení. Nemusíš potom měnit slipmat.
Též můžeš zkusit nastavení podle jiné křivky, to by též mohlo pomoci.
Na ověření správného náklonu ramene, jak u VTA, tak azimut, je nejlepší pořídit zarovnávací kostku Touto kostkou lze ověřit nejen VTA, ale i azimut.
Myslím, že zvýrazněné sykavky bude mít na svědomí spíše špatně zarovnaný azimut.
K úpravě VTA dobře poslouží carbonové podložky, které se aplikují mezi skořepinou a přenosku. Prodávají se v tloušťkách 0,5mm,1mm,1,5m v jednom balení. Nemusíš potom měnit slipmat.
Též můžeš zkusit nastavení podle jiné křivky, to by též mohlo pomoci.
Moc Vám všem děkuji za radu a nakoptnutí správným směrem, pořídím si tu zarovnávací kostičku a distanční podložky na dorovnání úhlu. Dneska vyzkouším alespoň to odebrání slipmatu, případně dám dva na sebe. Mějte fajn prodloužený víkend!
tak jsem sundal slipmat, výšek trochu ubylo, ale sykavky jsou stále stejné (adekvátně ubrané na výraznosti, ale "lidské es" to určitě není). Takže tudy cesta nepovede. Pořídím si nejdříve tu kostičku, ať vím, jak moc mimo úhel jsem.
Sykavky tim neodstranís. Spousta jich uz je i v nahravce. U ohranych desek jeste vice. Zkresleni u stredu desek je vzdy nejvetsi. Kupovat drahou prenosku s mikro brusem, ktera by zapadla hloubeji do drazky, se ti asi nevyplatí... Proste neduhy gramodesek.
2Ramones: Já vím, no, ale furt mi tam tak nějak hlodá červíček, jestli bych tomu přece jen nemohl nějak pomoci. Desky jsem omýval, čistil, vyfoukával, hrot u přenosky odmašťoval, všechno možné. U některých desek je to slyšet (ano, většinou ke konci desky), u některých ani trošku. Řekl bych, že je to neduh té Acutexky, protože s OM10 těch sykavek tolik nebylo. Jenže ten zvuk z Acutexky je prostě lepší, prostorovější, dynamičtější, detailnější... Když je kvalitní výlisek desky, tak slintám blahem, když není, tak pláču.
Myslím si, že je to jak píše Ramones. Samozřejmě v případě dobrých desek ti radí kluci také dobře. Správné seřízení a kvalitní prenoska v rámci phono větve dělá své...
Za sykavky určitě nemůže nastavení VTA.
Vliv VTA na reprodukci je ten, že když rameno svažuje od kloubu k přenosce tak přibývá basů, naopak zase výšek. Bude li náklon k přibývajícím výškám ve větším úhlu, může dojít k tomu, že přenoska může při reprodukci přeskakovat a opakovat stále stejnou pasáž, protože hrot nesvírá s deskou správný úhel.
Osobně bych překontroloval azimut a přenastavil seřízení na jinou křivku, pokud možno takovou, která má null pointy co nejblíže středu desky.
Přeji šťastné chvíle s gramofonem.
Vliv VTA na reprodukci je ten, že když rameno svažuje od kloubu k přenosce tak přibývá basů, naopak zase výšek. Bude li náklon k přibývajícím výškám ve větším úhlu, může dojít k tomu, že přenoska může při reprodukci přeskakovat a opakovat stále stejnou pasáž, protože hrot nesvírá s deskou správný úhel.
Osobně bych překontroloval azimut a přenastavil seřízení na jinou křivku, pokud možno takovou, která má null pointy co nejblíže středu desky.
Přeji šťastné chvíle s gramofonem.
Ohledně toho VTA.
Řeší se "mikro blbosti", vlivy drátu .... a podobných nuancí, přičemž například více zvlněná deska rozhodí VTA úplně...a pozoroval někdo, že by se při houpání přenosky nahoru a dolů měnil poslechem výsledný zvuk?
Takže tak.
Řeší se "mikro blbosti", vlivy drátu .... a podobných nuancí, přičemž například více zvlněná deska rozhodí VTA úplně...a pozoroval někdo, že by se při houpání přenosky nahoru a dolů měnil poslechem výsledný zvuk?
Takže tak.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pozoroval. Velmi zřetelně, nejen kvůli změně VTA. A to i na gramofonu, jako je Debut III s 2M Bronze.....
Mj. i proto existují clampy a obvodové obruče....
Takže tak.
Mj. i proto existují clampy a obvodové obruče....
Takže tak.
Ano, existují, ale například obvodové kotouče má pouze zlomek posluchačů.
Ty vlastně hudbu z gramce poslouchat nemůžeš, pokud jsi takový vnímavý ke všem nedostatkům.
Ono, celý princip snímání záznamu přenoskou je po mechanické stránce velmi komplikovaný
a pod vlivem vícero působících sil a tím nedokonalý.
Ty vlastně hudbu z gramce poslouchat nemůžeš, pokud jsi takový vnímavý ke všem nedostatkům.
Ono, celý princip snímání záznamu přenoskou je po mechanické stránce velmi komplikovaný
a pod vlivem vícero působících sil a tím nedokonalý.