předem se omlouvám, že zakládám nové vlákno, ale nechci oživovat mrtvoly nebo encyklopedická témata. K mému problému - mám spoustu starých desek od Supraphonu a Pantonu (40 let+) a ano, neznám ani jejich přesnou historii (jak se s nimi zacházelo, kolik se na nich odehrálo) - ale většinu z nich zužuje totožý problém a to jsou sykavky. Hlavně u těch nejvíce ohraných a ve většině případů na konci desek (poslední stopy). Zvuk už začíná být dost ostrý a sykavý.
Mám gramofon ProJect Elemental, kde původně byla přenoska Ortofon OM5e a nepřišlo mi to tak výrazné. Pak jsem vyměnil stylus za OM10, který mi přišel detailnější a zároveň i trošku náchylnější na sykavky. Měsíc na to jsem vyměnil tuto přenosku za úplně novou Acutex 410E, která má výrazně lepší dynamiku i detail, ale také se na ní projevilo více sykání. Přítlak jsem dle dokumentace upravil na zlatých středních 1.8g (zkoušel jsem od 1.5 do 2.5g, dokumentace udává 1.5-2.3g), v tomto ohledu se v podstatě nezměnilo nic, jen při větším přítlaku jakoby se lehce rozšířil prostor.
Dále jsem se začal tedy soustředit na správný úhel přenosky na hlavě raménka. Využil jsem přiložené šablonky od ProJectu a vše vyrovnal - snad správně - viz obrázek.
Zvláštní je, že nové desky a desky, které nejsou od Supraphonu (většinou zahraniční) sykavkami netrpí a to ani na konci desky. Kde bych tedy měl hledat chybu? Je možné, že mám prostě jen smůlu na ohrané desky? Určitě to nevylčuji, ale trochu mi trápí, jestli jsem někde neudělal chybu.
Díky za nakopnutí