Vyměnit gramo+raménko nebo předzesilovač?

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Vyměnit gramo+raménko nebo předzesilovač?

Příspěvek od PítrsPraha »

Ahoj,
před nedávnem jsem si namočil nos do světa gramofonů a došlo k nevyhnutelnému: roztočil jsem se ve spirále téměř neustálého uvažování nad tím, co a jak zlepšit. Ne, že by moje současná gramo sestava hrála vzhledem ke zbytku řetězce špatně, nebo že by mi pro samé spekulování nezbýval čas na radostné poslouchání hudby a oblažování se celým tím vinylovým světem. Ale vím zcela jistě, že může hrát o mnoho lépe.

Mám cca 20 nedočkavých Smetanů, kteří by byli moc rádi směněny za... No, to je ono, za co?

V mém řetězci Debut III + 2M Bronze + PhonoBox II je přenoska jasně nejsilnějším hráčem. Mám ji chvilku, věřím, že je schopná mnohem lepších výkonů, než jaké jí dovoluje Debut a Phono Box a chci si ji nechat. Tzn. volba je mezi gramem+raménkem a nebo předzesilovačem. Kdybych měl říct, co mi na zvuku současný sestavy vadí, tak je to taková nějaká tvrdost, suchost zvuku, téměř neexistující předozadní prostor (i můj nejzákladnější CD přehrávač umí lépe) a lehkost, vzdušnost zvuku, který ale má pořádný drajv, když je to třeba - chybí dynamika. Jinými slovy, za stanovený rozpočet bych zvukově chtěl pokročit o co největší krok směrem k tomu zvuku gramofonů, který slýchávám na High-Endu Praha (na sestavách se 100násobnou cenou, vím...).

Osobně si myslím, že větší vliv bude mít výměna předzesilovače. Dá se za tyhle peníze pořídit dobře hrající lampáč? Je lampáč to, co bych měl mít, abych se přiblížil tomu výstavnímu zvuku? Ideálně aby to bylo pro mne konečné řešení (tedy aspoň na nějaký čas :D).

Předem děkuji za případné podněty a rady.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyměnit gramo+raménko nebo předzesilovač?

Příspěvek od fox »

Hraj na starý gramofon a k dvaceti Smetanům pomalinku, ale jistě přišetřuj. :) Až našetříš aspoň padesát, potom se rozhodni. Nedělej polovičatá rozhodnutí, nebo nebudeš nikdy spokojený. Vím o čem mluvím, taky jsem tím prošel a teprve teď jsem spokojený. :D

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

No to by bylo nejlepší :-), ale takový peníze do hudby dávat nechci. To bych pak měl pre-amp za pade a k němu gramo za 8000. Tak bych šetřil další pade na gramofon... A to by nešlo. Mám ještě dva podobně finančně náročné koníčky a počet nul na výplatní pásce je bohužel jasně daný :-).

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Odložil bych 2M Bronze do pudlíčka, koupil levnou veselou Audiotechnica AT95 a šetřil.

Hraju na 6ti lampový DIY phono předzes. Umí jen MM nebo MC HO alespoň s 2 mV na výstupu.
Je velmi vzdušný, rychlý a kultivovaný.
Tohle by se ti mohlo líbit s Ortofon 2M Bronze. Jenže na můj vkus s ramínkem Pro-Ject EVO 9 cc hrála 2M Bronze a Black vždy na středech tvrdě.

I mě se zdá 2M Bronze na Pro-Ject Debut III. neposedná.
Lehké ramínko, plechový talíř, přesné phono. Sám bych od té sestavy utekl.
2M Bronze si rozumí s těžšíma ramenama Rega, nebo s headschel - ovýma ramínkama přes 15gr. ef. hmotnosti.
Pak je důraz na středech vhodný.

Snad poradí jiní, já bych na Debut tak přesnou přenosku nedal. Maximum je 2M Red, ale spíš stačí OM5e, OM10.
Mi se líbí velmi Music Hall Tracker. Pohoda s omalovánkovýma středama.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

PítrsPraha píše:No to by bylo nejlepší :-), ale takový peníze do hudby dávat nechci. To bych pak měl pre-amp za pade a k němu gramo za 8000. Tak bych šetřil další pade na gramofon... A to by nešlo. Mám ještě dva podobně finančně náročné koníčky a počet nul na výplatní pásce je bohužel jasně daný :-).
Nemyslel jsem zesilovač, ale gramofon. :)

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Pokud máš slušnou přenosku, tak bych se ohlížel po lepším gramofonu.

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

Dovolil bych si taky názor - já bych jako první vyměnil vložku za MC, předzes za předzes s MC, a gramo nakonec. Proč vložku? Je pravda, že jsem Bronze ještě neslyšel, ale slyšel jsem spoustu jiných MM vložek (namátkou Ortofonky OM5, 10, RED, SHURE - několik typů až po M97XE, nějaké Stantonky a různé další, a kupodivu všechny je přehrála i obyčejná levná MC DENON DL110. Taková Sumiko Bluepoint Evo III hraje úplně neskutečně skvěle...

Preampy - taky to chce zkusit. není špatná Actidamp, výborný je cambridge Audio Azur, úplná bomba je Luxman C02 se step-up trafy...

Doporučuji vyzkoušet a poslechnout (a udělat si tak vlastní názor) u někoho, kdo je schopen pustit více vložek a udělat si vlastní názor. Dlouho jsem tápal mezi MM vložkami, a nakonec jsem "prozřel" díky člověkovi, co mi pustil pár takových a dnes už jedu jen v MC.

Gramofon Debut III není špatný, jediná věc na kterou trošku trpí je hluk z pohonu. Proto bych ho asi měnil až nakonec...

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

..a co dvě přenosky nebo dva gramce. Jedna verze s MC (klasika), druhá s MM (rock).
Rozdíly mezi MC a MM zase tak výrazné, abys připlácel tisíce, nejsou a kvalitní MM (hrot) stojí zlomek kvalitní MC, můžeš jej častěji měnit a hraješ pořád novým hrotem, za což ti budou LP vděčné ;)
Je to na tobě ;)

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

tujatuja píše:Pokud máš slušnou přenosku, tak bych se ohlížel po lepším gramofonu.
Tu je jeden taký -> http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... c65acece88

Odpovědět