Tak se s dovolením hlásím, jako čerstvý majitel tohoto CD kombajnu. Dlouho jsem zvažoval, zda nepořídit některý z levnějších CD z produkce Cambridge Audio, ale po návštěvě poslechového studia tito levnější konkurenti (po prvním srovnávacím poslechu) přestali být středem mé pozornosti. Je to až s podivem, jak velký přínos může mít CD přehrávač do celého řetězce – 840C o sobě dává vědět více než vydatně. Zvukově není nikterak zabarvený, všechno servíruje s takovou grácií, že jsem se hned první den rozhodl provést přímé srovnání s analogem. Proti sobě stál:
team 1) ortofon rondo bronze ––> 9cc Evolution ––> Pro-Ject 2 Xperienc ––> Luxman C-02 ––> Luxman M-02 ––> Wharfedale Evo2 - 10
team 2) Cambridge Audio 840C ––> Luxman C-02 ––> Luxman M-02 ––> Wharfedale Evo2 - 10
team 3) Cambridge Audio 840C ––> Audionet SAM V2 ––> Wharfedale Evo2 - 10
team 1. fungoval jako čistě analogová reference, podle které jsem srovnával team 2. a 3. Srovnával jsem na identických a kvalitativně velmi podobných nahrávkách.
Nebudu zde rozepisovat drobné detaily a postřehy, ale rovnou si to shrnu: Cambridge Audio 840 C dodal celému řetězci krmenému z gramofonu další úroveň. 840C začal jen tak mimochodem pumpovat signál do předzesilovače. Ortofon rondo bronze sice bojovala jako lvice, ale nestačil ji dech. Zvuk 840C je jedním slovem "analogový" a když k tomu přidám to nejlepší co může CD naservírovat máme zde vítěze. Azur 840C dodal nahrávkám z CD kvanta nových detailů, scéna a prostor se rozšířila a dokonale oddělila jednotlivé nástroje a zvuky, příjemné výšky, dokonale čitelné středy a besy zcela bez rozmazání – jako namalované tlustým štětcem. Ještě teď se mi vrací některé poslouchané pasáže – mám chuť utéct z práce a poslouchat

Byl jsem zvědavý, jak dopadne srovnání Audionetu a strřičkého Luxmana. Původně jsem byl přesvědčený o to, že SAM prostě nejde přehrát přístrojem z roku 1980, ale omyl. dělený luxman byl celkově lepší, SAM se zdál být vedle něj lehce mimo formu – trošku nás to překvapilo, ale rozdíl porvrdily 3 páry uší.
Vrátím se k 840C
plus
+ příjemný analogový charakter obohacený o to nejlepší co CD může nabídnout
+ čisté podání prostoru
+ u nahrávek se "zvedne opona"
+ špičkové materiály a provedení / vypadá opravdu luxusně
+ poměr ceny/výkon
+ nádherné podání celého pásma
mínus
- udaje a prvky na monitoru by mohly být lépe a čistěji graficky provedené
- nejspíš potřebuje padnoucí zesilovací část
- nebezpečí nevěry vůči sbírce LP desek