Meridian 808.3

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Zappadaddy
Příspěvky: 1634
Registrován: 17 dub 2008 16:16
Kontaktovat uživatele:

Meridian 808.3

Příspěvek od Zappadaddy »

Dokázal by někdo přeložit článek z nejnovějšího čísla Stereo o cd playeru Meridian 808.3?

Uživatelský avatar
Zappadaddy
Příspěvky: 1634
Registrován: 17 dub 2008 16:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Meridian 808.3

Příspěvek od Zappadaddy »

Děkuji překladateli. *klanimse*
Vše pod jednou střechou.

Je to cd přehrávač, předzesilovač, ad-da převodník, controller a vlastně i síťový přehrávač. M 808.3. může zahrát na více svatbách a na všech dokáže být přesvědčivý.

Každý měsíc zaznějí v naší poslechovce spousty špičkových přístrojů a to takových, které mohou být pro většinu našich čtenářů pouhým snem. Zní to záviděníhodně? Tako to také je. Bohužel takové množství přístrojů sebou přináší možnost zevšednění pocitů a emocí, které jsou základem hobby jako je hi-fi. Proto by jste možná ani nevěřili, jak oživující je pocit, když do našeho vydavatelství dorazí krabice, na kterou jste se již měsíce urputně těšili. To ani redaktor nepotřebuje celých 15 sekund na uražení té 200 m vzdálenosti do recepce budovy naší redakce. Meridian 808.3. patři totiž k těm kandidátům, kteří vám vyvolají na tváři úsměv a okamžitě zamíří do naší poslechovky. Stále totiž platí, že je to vlastně to nejnapínavější, co spatřilo světlo světa při své třetí reinkarnaci v rámci britského sortimentu.
Již vám vlastně ani nejsme schopni pospat, co vlastně tento monument, po všech těch upgradech a vylepšením, která za sebou model 808 má, vlastně nabízí a který ovládá splnění tolika dovedností, že proto vlastně nepasuje do žádné z našich hodnotících kategorií. Proto nabízíme následující: Na příštích stránkách shrneme všechny vlastnosti tohoto přístroje a vy sami zhodnotíte, zda jej lze ještě stále kvalifikovat jako jen „cd přehrávač“. To zní demokraticky, ne?

Podmínky odstraněny
Nejprve si vymezme mantinely. Vlajková loď Meridianu se jmenuje M 808.3.. S.R. a je to pořádný balík vlastností. Za 12.900 eur obrží zákazník úplně stejně potentní přístroj, jaký jsme dostali my do redakce. Vyjímečnou zvláštností tohoto přístroje je jeho modulární stavba. Levnější, ořezanou variantu přístroje není možné získat. Taková to možnost získání levnějšího přístroje byl a z katalogu odstraněna jako nežádoucí pro nedostatečný zájem zákazníků. Přesto vašk zůstává protor pro individualismus. Maridian totiž nabízí kromě klasické stříbrné a černé varianty i možnost výběru barvy z REL katalogu. Označení „Signature“ by mělo být vlastně také vysvětleno.
Jde o to, že 808.3. není nějaká limitovaná edice nebo něco na tento způsob. Tento dodatek k označení poukazuje na malinkou lahůdku uvnitř odklápěcí desky, která pojímá veškeré obslužné prvky. Zde se totiž nachází, u každého expedovaného modelu, podpisy tvůrců Meridianu a to Roberta Stewarta (předseda, technické vedení) a Allena Boothroyda (ředitel designu). Tyto maličkosti sluší tomuto přístroji za 13.000 euro stejně jako např. návod k obsluze v knižním formátu.
V mechanickém základu vypadá tento luxusní přehrávač naopak velice pragmaticky. Pod lakovaným, hliníkovým vrchním krytem, který je dle firemní tradice zapečetěn jemně ztmaveným kouskem skleněné desky, se skrývá tradiční, 19ti palcový skupinový, základní nosič. Tím je myšlen tělesový rám, který je používán v bezčetných měřících přístrojích nebo který se používá v laboratorní technice. Náš měřící technik tuto myšlenku považuje za naprosto vychytanou. Tyto standardní nosiče totiž nejen mechanicky a svou stabilitou splňují perfektně kvalitativní předpoklady, ale především svými normovanými rozměry dává i laikům možnost tuto upravovat a během příštích desetiletích měnit se zárukou další použitelnosti.
Model 808.3. je skutečně, za použití standardizovaných zástrčkových polí, rozdělen na dvě sekční části. Ta přední obsahuje kvalitně rozložený síťový zdroj a na přehrávání cd omezenou dvd mechaniku. Ta zadní pak dostatečné množství osaditelných zásuvek, do kterých jsou , s ohledem na perfektní čistotu rozdělení , rozděleny jednotlivé funkce tohoto přehrávače.
Především majitelé modelu 808.2 musí být tímto způsobem stavby velice potěšeni. Jejich model může být velice přehledným způsobem povýšen na model x.3. Pro majitele modelů 808.1 toto bohužel neplatí, protože jeich přístroj je totiž vestavěn do poslední generace přístrojů zn. Meridian , které měly kvadratickou skříň. Zde však nabízí zastoupení firmy možnost výhodného odkupu staršího modelu, jehož cena bude započítána při nákupu modelu nového. Přesné podmínky tétomožnosti ještě bohužel nejsou stanoveny a odkazujeme tedy na informace u zástupce Audio Referenz (viz. profil

Mnoho funkcí.
Jádro a výchozí bod bohatosti zdrojových informací tvoří samozřejmě černá dvd mechanika. Meridián zde zcela záměrně sází na kvalitativní výběr počítačových komponentů a to proto, že např. u těchto lze regulovat jak počet otáček, tak rychlost čtení. Pokud tedy vložíte do mechaniky tak poškrábané médium, že jej nebude možno bez velikého jitter-stupně přečíst, přeřadí mechanika ze čtvrtého rychlostního stupně na stupeň třetí a přečte potřebná data opakovaně.
Jakmile jsou všechny potřebné nuly a jedničky precizně získány, jsou tato signálová data, která prostupují 808.3kou nejprve prohnána upsamplerem, který je přepočítá pomocí 24-bitové technologie a vtiskne jim rozlišení 4 násobku rozlišení cd formátu a to 176,4 kH. To umožní větší prostor pro další výpočetní zpracování. Abychom předešli nějakému nedorozumění. Tímto rozhodně nejsou myšleny nějaké záhadné zvukové politury. DPS část modelu 808.3 ovládají pouze digitální ovladač hlasitosti.
Důvodem k tomu je: Dvě velké vstupní desky vytvářejí z tohoto Reference Signature plnohodnotný předzesilovač s dohromady 6ti analogovými a 5ti digitálními vstupy. Tady pak mohou i některé ryze specializované předzesilovače jen tiše závidět. Zde jsou totiž všechny signály, pokud již nejsou v digitální formě, digitalizovány a/nebo upsamplovány a mohou být v základní hladině porovnány a zároveň v absolutní fázi otočeny. Také tím to předhání 808.3.své konkurenty. Mimochodem jsou všechny vstupní terminály kvalitně zlaceny a vysoce kvalitní. To samé platí pro shodně kvalitní analogové (cinch, xlr) a digitální SPDIF výstupy.
Kromě uváděných audio výstupů lze získat data z přístroje pomocí zeleně označených LAN-zásuvek. Tyto digitální výstupy jsou myšleny pro výhradní využití s dalšími Meridian-přístroji jako např. aktivními repro-soustavami série DSP, které mohou být řízeny přímo předzesilovačem modelu 808.3 nebo s dalšími přístroji řady 800. Ostatní USB, Comm a Triger zásuvky sice ulehčují komunikaci mezi propojenými přístroji, ale pro denní používání přístroje nejsou nijak zásadní. Samotné ovládání přístroje probíhá u Meridianu pomocí velkoformátového ovladače nebo na čelním panelu přístroje. V každém případě se vyplatí zdůraznit jedna skutečnost. Oblast ovládání hlasitosti obsahuje 100 jednotek (0-99). Reálná hranice 0 decibelů leží na výstupu přehrávače v úrovni ovladače 87. Zbývajících 12 stupňů lze využít pokud chceme zvýraznit tichá cédéčka. U normálních nosičů a především u současné produkce cd formátů lze tímto dosáhnout vysokého zkreslení a my bychom se měli pohybovat stále pod touto úrovní. Pokud využíváme jako aktivní zdroj tento cd přhrávač pak lze samozřejmě využít celý repertoár přehrávání a to shuffle, scan nebo programování. Možnosti jako přehrávání WMA nebo MP3 z média cd jsou tomuto velkému Meridianu zcela cizí.

Vysoko karátový síťový přehrávač
A to zázračné lze nalézt na zadní straně přístroje vedle LAN zásuvky, co připomíná nejmladší generaci log SOOLOO. Samozřejmě, že je do 808.3. integrován pomocí promyšleného systému zároveň vše-přehrávač, který umožní zpracování zvukových formátů MP3, WMA, FLAC, WAV nebo AIFF. Přístroj spojíte s DSL-routerem a již může začít vysokokarátový streamingový zážitek. Především pak, pokud máme k dispozici síťový zásobník (disk) značky SOOLOOS (za 3.700 Eur), který vám představíme v únorovém vydádání. Systém SOOLOOS není bohužel podporován se servery typu Twonky media nebo Windows. Za to jej lze ovládat pomocí iPhone nebo iPad. To již nestojí nic navíc, neboť Meridian ovládací software nabízí zdarma v AppleStore.
Podobně jako Ayre používá Meridian hybridní digitální filtr, který se také nazývá Apodzing-filtr. Ten je ve svém vnitřku na jedné straně stejně rychlý jako filtr impulzní na rozdíl od něj však nevytváří umělou oscilaci a tím se spíše blíží typům filtrů FIR. Dosahuje tak podobných vlastností (efektu) jako jsme pozorovali u cd přehrávače Ayre (STEREO 4/2010) nebo usb-DACu QB-9 (STEREO 10/2009).
808.3. hraje naprosto svižně a muzikálně a nabízí příkladnou údernost. Krátce shrnuto, je úžasně rychlý bez toho, že by byl třeba jen chvilku ostrý nebo nepříjemný. Tyto filtry by si ostatní výrobci mohli brát za svůj vzor.

On převádí svou cestou.
Výstup signálu probíhá u 808.3. ne pomocí speciálního převodníku, nýbrž pomocí běžného FPGA, běžně nakonfigurované verze procesoru. To je v hifi oblasti zcela ojedinělé, ale zase ne na tolik, aby tím šlo ošálit technicky zdatné. Tato varianta je mimo naši testovanou oblast velice rozšířená a neskrývá žádné výhody nebo nevýhody. Samozřejmě může výrobce ve svém sezamu výbavy zapomenout na zvučná jména jako Wolfson nebo Analog Devices. Ač odhlédneme od detailního zkoumání převodníku, předává tento zvuku 808.3 muzikální faktor a enormní radost z hudby a swingovost, kterou tento přehrávač podporuje svým otevřeným a čistým tónovým projevem. Poslouchali jsme např., za využití vnitřní cd mechaniky nahrávku „Curtains Falls“ od Sara K. z testovacího Cd Stereo a byli naprosto překvapeni s jakou precizností a přiblížením detailů dynamicky zahrané akustické kytary přenesl tento přístroj 808.3. zvuk do poslechovky a jak šťavnatě byl tento instrument zobrazen. Nahrávka kytary byla samozřejmě při pořízení dle všech zásad současné produkce komprimována a ve svém frekvenčním spektru příslušně „obohacena“. Zvukově to samé se podařilo přehrávači firmy Einsteins „The Source“ (9.900 eur STEREO 5/2009). Tónově a hebkostí zvuku jej tento lampový přehrávač dokázal porazit, ale multifunkčností mu nemůže být rozhodně soupeřem.
Jinak vypadal výsledek srovnání s přístrojem Lindemann 820S (11.000 Eur), který technicky a velikostí zobrazeného prostoru nabídl možná více než swingující Meridian, ale zdaleka nedosáhl na přesnost zobrazení a detailnost hloubky tónů model 808.3. K porovnání s meridián 808.3. je jako cd přehrávač s digitálním vstupem a digitálním nastavením rozhodně vhodnější. Pokud byl připojen 820 stejně jako 808.3 koaxiálním kabelem Neyton na Linn Majik Ds, měl velkou námahu zůstat na úrovni britského soupeře. To se prokázalo při nahrávce Natalie Merchants „Diver Boy“ z poslechového cd časopisu STEREO CD IV, kde 808.3 zobrazil trochu nejasný bas s lepší konturou linky a větším množstvím detailů , čímž jej 808.3 lépe usadil do prostoru. Zobrazení 820S proto tomuto zněl ploše a přinášelo méně hudební radosti. Podobně se vedlo výrobku firmy Ps Audio DL III Moll (1.600 Eur), který nechal Meridian rychle za sebou. Jako cd přehrávač a D/A převodník je tento referenční monument rozhodně naprostá špička. Tvrdší soupeře nalezl tento 808.3. v předzesilovači MBL 5011 (od 7.000 Eur) nebo v Aesthetix Calypso (6.000 Eur). Zde již nebyl odtsup od Meridian tak veliký, ale specialisté mohli ve svých oborech triumfovat. Přesto by to mohlo být těžké. Nalézt argumenty proti všeumělci Meridianu. Žádný jiný, nám známý přehrávač, nenabízí stejnou laťku kvality spolu s vynikajícím vybavením.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host