Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
merhaut

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od merhaut »

Jsou zde lidi vybavení měřící technikou a znalostmi jak rušivé relikty spínaných zdrojů měřit? To je jediná technická cesta vpřed, na jejímž konci by mohlo být řešení na úrovni top hifi - plné odrušení. Osobně jsem v nasazení spínaných zdrojů v audio hw řetězci skeptik, ale sofistikované měření mě třebas přesvědčí, že zbytečně.

P.S. Zkusme ukecat nějakého studenta elektrofakulty, aby se v rámci seminárky, bakalářky, diplomky na toto téma zaměřil - pokud máte mezi svými známými někoho takového zapůsobte na něj. Mohlo by to být přínosné pro všechny! Já zkusím ukecat coffeeho :-)

Uživatelský avatar
Hlava
Příspěvky: 111
Registrován: 04 zář 2008 12:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od Hlava »

Já ti Merhaute už potřetí položím stejný dotaz, na který jsi mi stále neodpověděl, ani v původním vlákně:
Hlava píše:Zeptám se, Merhaute, ty máš nějaké PC doma, ze kterého doma hraješ, kdy na základě vlastní zkušenosti slyšíš a víš jak to ruší nebo neruší, nebo tu jen plácáš prázdnou slámu a planě teoretizuješ "co kdyby"?
Tím nijak nezpochybňuji, že PC zdroje nejsou studnicí VF rušení, mi jde spíš o to, jestli máš nějakou představu, do jaké míry se toto má nebo nemá projevovat na kvalitě výstupu z PC. Já sám doma v současnosti PC řešení provozuji, navíc mám srovnání s jedním špičkovým playerem, který jsem měl před tím, takže mám jakousi představu, co PC může nebo nemůže umět. A právě v této souvislosti se celkem podivuji tvému zarputilému boji proti PC zdrojům ...

merhaut

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od merhaut »

1. Žádný zarputilý boj proti čemusi nevedu, jenom poukazuju na zásadní problémový okruh k řešení. Opakuju to zde posté, už i tobě by to mohlo sepnout ...
2. Na dotazy formulované stylem "anebo jen planě teoretizuješ" z principu neodpovídám, ale pro tvůj klid, výjimečně: ano, mám zkušenosti. Tečka.

Kolik spínaných zdrojů jsi proměřil z pohledu generování rušení? A s jakými výsledky? Nic jiného pro mne nemá v této fázi poznávání a hledání cesty k řešení vypovídací hodnotu. Zkušenosti laiků, bez znalostní provázaností s technickou stránkou věci, jsou pro mne opravdu bezcenné.

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od Aleska »

To merhaut :

Je to můj první a poslední dotaz v tomto vlákně, takže prosím odpověz:

Jaký nespínaný zdroj tedy navrhuješ aby byl použitelný v PC ?


merhaut

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od merhaut »

Nicméně na trhu jsou lineární zdroje, co by počítač utáhly bez problémů a jsou cenově srovnatelné (4K), akorát jejich primární použití je jiné, musely by se lehce modifikovat.

Například zdroje a´la tento: Elektronicky stabilizované síťové zdroje s konstantním napětím série Voltcraft splňují požadavky vzniklé v laboratoři, průmyslu a dílnách. Vysoká kvalita a nekompromisně nízký poměr cena/výkon jsou vlastnosti stotisíckrát osvědčené ze síťových zdrojů. Vedle elektronické stabilizace jsou přístroje samozřejmě chráněny proti zkratu, tzn. že zabudovaný omezovač proudu zabraňuje (zkratů) na výstupu poškození přístroje. Můžete si zvolit výstupní proud mezi 2 A až 30 A, výstupní napětí je podle typu přístroje 12 V, 13,8V nebo 24 V.

Vybavení: Velmi robustní plechový kryt, šroubovací výstupní svorky 4 mm, síťový vypínač (vyp/zap), ukazatel LED pro síťové napětí.

Technická data: Typ: FSP 13,8-30/32. Počet výstupů: 1. Výstupní napětí: 13,8 V/DC. Výst. proud trvalý/krátkodobý: 30/32 A. Výkon: 415 W. Připojení: 4 mm zdířka. Rozměry: 205 x 125 x 275 mm. Hmotnost: 9,1 kg.


ObrázekObrázek

MilanTuma
Příspěvky: 168
Registrován: 24 dub 2008 20:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od MilanTuma »

Nejsem v dané oblasti odborník, tzn. nemám měřící protokoly o spektru na vstupu na výstupu zdroje, ale pro upřesnění dodám nutnost "odrušit" konec do zásuvky 230V. Neboť samotná základní deska je zdrojem VF bordelu a nějaké navíc extra odrušení na výstupech zdroje je vpodstatě zbytečné.

Dále. Dávno v minulosti jsem četl recenzi spínaného průmyslového zdroje s velmi nízkým spektrem rušivých složek na výstupu. Hodnoty si nepamatuji, ale bylo to méně než při klasickém trafu zapojeném 230V zásuvky v průměrně zarušeném městském rozvodu. V podstatě to fungovalo jako filtr.

merhaut

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od merhaut »

Psal jsem Cofeemu ohledně problematiky rušení s vymezením na spínané zdroje, odpověděl mi obsáhle, dám sem jen jeho resumé "problematika je velmi složitá i ohledně rušení které vzniká v zařízení samotném ... problém to je, ale lze ho řešit, jen vědět jak na to" .

Z jeho odpovědi mimo jiné vyplynulo, že problém u všech zdrojů je například usměrňovač, kdy při nabíjení filtračních kondenzátorů dochází k jevům, na jejichž konci je vznik širokopásmového rušení.

Měření PC bordýlku (co, kam a jak vysílá) by vyžadovalo širokopásmový spektrální analyzér a magneticky neodrazivou komoru - obojí na universitě mají, takže někdy možná :-)

Celkově je ale coby technik optimista.

Uživatelský avatar
pasul
Příspěvky: 1499
Registrován: 15 črc 2008 08:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od pasul »

Já nesouhlasím s tím usměrňovačem a ty špičky po usměrnění.Je to pravda,ale zásady byly už psány jak to navrhnout a jak rozmístit v přístroji.Důkazy byly doloženy i měřením.Další věc mně napadla při pohledu na Mark Levinsona No.32 Reference a jeho zdrojovou část.A další věc bude návrh samotného obvodu.

merhaut

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od merhaut »

Cofee mi napsal - v té části o usměrňovačích - přesně toto: "při nabíjení filtračních kondenzátorů se děje to samé co dělá spínaný zdroj. Krátký „ostrý odběr“ způsobí pokles napětí v celé přípojce a tím naindukuje něco co tam nebylo = rušení se širokým spektrem". Myslel jsi to samé?

MilanTuma
Příspěvky: 168
Registrován: 24 dub 2008 20:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od MilanTuma »

K těm usměrňovačkám. Myslíte oscilace diody v okamžiku jejího uzavírání?

http://www.czechaudio.com/pdf/Zdroj_zakmity.pdf

Co se týče PC zdrojů, odrušil bych to v síťové části např. filtrem z http://www.rsczech.com
pod kódem 240-703. Víc vám k tomu nenapíši.

A ještě v rychlosti dodám, pak bych se spínaného zdroje pro PC neobával.

Uživatelský avatar
pasul
Příspěvky: 1499
Registrován: 15 črc 2008 08:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od pasul »

Myslím přesně na ty diody v usměrňovači.Tam vznikají ty špičky.Je to i logické.A řešení Mark Levinsona se mi zdá už od pohledu vhodnější.Ale ještě jsem to ani nesimuloval.Na praktický test ovšem dojde.Chci to využít u Dispre2.

Je tam výkonové trafo,které napájí oscilátor 400Hz.A pak ještě 2x zesilovač pro ten oscilátor.Pak již je samotné trafo pro každý kanál zvlášť.Tedy primár těchto toroidů běží na 400Hz.Kromě menší náročnosti na kondenzátory,tam vidím další výhodu,ale to si budu muset ještě odzkoušet.

merhaut

Re: Spínané zdroje nejen v PC - možné problémy s VF rušením

Příspěvek od merhaut »

Těch šikovně využitých 400Hz mi připomíná můj starý zesák Sony s pulse power supply :-)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host