USB DAC
USB DAC
jelikož jsem letos už vyměnil v sestavě co se dalo - zesák, napájecí kabel, repro, přenosku & phono kabel - tak se mi nechce brzdit a koukám po změně DACu a gramofonu. U gramofonu mám vcelku jasno co chci a proč a vlastně jde jenom o zbavení se nynějšího gramofonu a následně financí a nového hifi stolku...no je toho dost k řešení! Proti tomu výměna DACu je relativně jednoduchá. Teda až na výběr momentální možnosti...
Ale abych se dostal k "jádru pudla" - je pro mě důležité, aby disponoval..:
- USB vstup
- AES/EBU vstup
- symetrický stereo výstup XLR
- cenové rozmezí bazarového kousku 20 - 35k CZK (tzn. nový 50 - 80k+)
Zvukový charakter raději přesnější, ale nemá smysl dělat závary přes diskuzní fórum na NETu. No a samozřejmě je pro důležitý i design. Nějaké možnosti se postupně ukazují, ale říkal jsem si, že oslovím i místní fans o nápady..?
Ale abych se dostal k "jádru pudla" - je pro mě důležité, aby disponoval..:
- USB vstup
- AES/EBU vstup
- symetrický stereo výstup XLR
- cenové rozmezí bazarového kousku 20 - 35k CZK (tzn. nový 50 - 80k+)
Zvukový charakter raději přesnější, ale nemá smysl dělat závary přes diskuzní fórum na NETu. No a samozřejmě je pro důležitý i design. Nějaké možnosti se postupně ukazují, ale říkal jsem si, že oslovím i místní fans o nápady..?
Re: USB DAC
když nikdo nepřispěl radou, tak jsem šel trochu riskantní, ale o to výhledově zajímavější cestou.
A je doma! A MÁM FAAAKT VELKOU RADOST
Luxman DA-06
A je doma! A MÁM FAAAKT VELKOU RADOST

Luxman DA-06
- Přílohy
-
-
Jestli hraje tak pěkně, jak vypadá, máš se na co těšit 

- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
první poslech mě posadil na prdel!
Víc v mém osobním vlákně později
Víc v mém osobním vlákně později

Moc pěkný kus. Jen jedna prosba: Kontroloval jsi polaritu u XLR výstupu? Ptám se proto, protože jsem kupoval od oficiálního distributora pro ČR SACD přehrávač D-05, a ten měl tu polaritu obrácenou, než je v Evropě zvykem, tedy že to bylo (1) Ground, (2) -, (3) +. U Evropských spotřebičů to je: (1) Ground, (2) +, (3) -. Dělalo mi to pak trošku nepelechu, pač jsem netušil, že když si kupuji Luxmana v Evropě, tak že ten to má takto opačné, i když to poslechem nebylo vůbec poznat. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem si nechal u Pytla vyrobit XLR kabel, který to měl tak, aby to bylo na každé straně správně. Ta polarita je uvedená v manuálu.
o tom nevím - přes víkend zkontroluji - dík za upozornění.
Jakou neplechu tohle opačné zapojení konkrétně dělalo?
Jakou neplechu tohle opačné zapojení konkrétně dělalo?
Mně konkrétně to způsobovalo přehřívání zesilovače (alespoň tak si to vysvětluji) a následné sepnutí ochrany zesilovače proti přetížení. Dělalo to, i když jsem třeba poslouchal tuner na jiném vstupu, a na přehrávači, který byl zapojen normálním XLR kabelem, jsem přehrával cd, aby se to trochu rochodilo, to mi radil distributor, že prý přehrávač dlouho ležel skladem. Měl jsem zesilovač v servisu, kde zkoušeli všechno možné a chybu jim to nevykazovalo, tak jsme se pak deduktivně dostali k té polaritě. Uznávám, že to byla moje chyba, jen mě tohleto vůbec nenapadlo, ve všech článcích nebo tzv. recenzích se o tom nikdo nezmiňoval, tak jsem žil - mylně - v domění, že je na to v Evropě nějaká norma. Distributor mi na to řekl, ať hraju přes cinche ...
to akim5: tak jsem začal zkoumat zadní panel DACu a je to jak píšeš - má to 1-ground, 2-hot+ a 3-cold- (viz příložený obrázek) Myslíš si, že je skutečně potřeba to nějka řešit?
Někdo další názor na tento problém..?
Někdo další názor na tento problém..?
- Přílohy
-
Díky za zprávu! Já ani nic řešit nechci, jen mě zajímalo, jak to má Tvůj Luxman
Ten můj to má holt obráceně, tedy: 1-Ground, 2-Could-, 3-Hot+ Každopádně ty nic řešit nemusíš, máš to jako většina evropských přístrojů, já jsem si to ale musel vyřešit tím, že jsem si nechal vyrobit XLR kabel tak, aby měl na výstupu tu polaritu obrácenou než na vstupu. Tak přeju hodně příjemných chvil s Luxmanem, já jsem se svým SACD D-05 už víc jak 2 roky maximálně spokojený - tedy až na tu obrácenou polaritu...
Edit:
Ještě mě napadlo - jen pro jistotu, zkus se podívat v manuálu, jestli je ta polarita uvedená i pro "analog out" výstup. Na tom zadním panelu je to umístěno nad tím digitálním vstupem. Ikdyž nevím, proč by to měl mít každý vstup/výstup jinak. Já jen, že to nad tím "analog out" není uvedeno. Ale jak píšu, udělal bych to jen pro jistotu...
Edit2:
Také by mě zajímalo, jestli má někdo na tento jev názor, tedy jestli v Evropě platí nějaké normy a jestli je v pořádku, že to některé přístroje mají obráceně?

Edit:
Ještě mě napadlo - jen pro jistotu, zkus se podívat v manuálu, jestli je ta polarita uvedená i pro "analog out" výstup. Na tom zadním panelu je to umístěno nad tím digitálním vstupem. Ikdyž nevím, proč by to měl mít každý vstup/výstup jinak. Já jen, že to nad tím "analog out" není uvedeno. Ale jak píšu, udělal bych to jen pro jistotu...
Edit2:
Také by mě zajímalo, jestli má někdo na tento jev názor, tedy jestli v Evropě platí nějaké normy a jestli je v pořádku, že to některé přístroje mají obráceně?
Tak jsem brouzdal po netu, a v manuálu k Luxmanu DA-06 je uvedeno, že polarita XLR "analog output" je volitelná. Základní je 1.Ground, 2.Cold(-), 3.Hot(+). V inverzním nastavení je polarita opačná, tedy ta "Evropská", tedy 1.Ground, 2.Hot(+), 3.Cold(-). Tak teď jen dát pozor, aby to bylo správně nastavené, tedy aby ta polarita byla stejná jak u převodníku, tak i přehrávače. Omlouvám se, že v v tom tak šťourám, ale radši to takto napíšu, aby někdo neudělal stejnou blbost jako já a nezapojil k sobě dva přístroje s obrácenou polaritou XLR. Tak snad to někomu pomůže.
Běžně používaný standard zapojení XLR podle AES je 1_GND, 2_+pól, 3_-pól. Pouhé obrácení polarity nemůže způsobit jakékoliv chybné chování přístroje, pokud je zapojení opravdu čistě symetrické. Dokážu si ale představit, že v hi-end zařízeních se můžou vyskytovat různá zvěrstva. Na zvuku se projeví pouze při otočení polarity jednoho kanálu proti druhému, jinak ne.
takže to má ten Luxman správně - viz můj příspěvek s fotku výše..?
Abych řekl pravdu, tak v tom mám trochu guláš. Tady je manuál k DA-06. https://onahighernote.com/oahn/wp-conte ... 130425.pdf
Na straně 10 - bod č. 14 - se píše o té polaritě audio výstupu. Píší: Normal position - 1. GROUND 2. COLD(-) 3. HOT(+). A pod tím: Inverted position 1. GROUND 2. HOT(+) 3. COLD(-). Z toho si odvozuji, že by se ta polarita na tvém DA-06 měla u audio výstupu dát přepínat. Jestli tam však nic na přepínání nemáš (jakože na té fotce zadního panelu nic nevidím), tak by podle toho manuálu měla platit ta Normal position. ALE - jsem opravdu laik a elektrotechnice opravdu nerozumím, tady by bylo potřeba, aby se k tomu vyjádřil nějaký technik, nejlépe někdo znalý Luxmanů. Nevím, kde jsi ten DA-06 kupoval, ale zkus se prodejce zeptat, nechci tady vytvářet nějakou "bublinu", že se jedná o nějaký problém, třeba fakt o nic nejde, jak už psal JJ výše. Ale u mě ta opačná polarita ty problémy se zesilovačem dělala.
Na straně 10 - bod č. 14 - se píše o té polaritě audio výstupu. Píší: Normal position - 1. GROUND 2. COLD(-) 3. HOT(+). A pod tím: Inverted position 1. GROUND 2. HOT(+) 3. COLD(-). Z toho si odvozuji, že by se ta polarita na tvém DA-06 měla u audio výstupu dát přepínat. Jestli tam však nic na přepínání nemáš (jakože na té fotce zadního panelu nic nevidím), tak by podle toho manuálu měla platit ta Normal position. ALE - jsem opravdu laik a elektrotechnice opravdu nerozumím, tady by bylo potřeba, aby se k tomu vyjádřil nějaký technik, nejlépe někdo znalý Luxmanů. Nevím, kde jsi ten DA-06 kupoval, ale zkus se prodejce zeptat, nechci tady vytvářet nějakou "bublinu", že se jedná o nějaký problém, třeba fakt o nic nejde, jak už psal JJ výše. Ale u mě ta opačná polarita ty problémy se zesilovačem dělala.
Ještě jsem pročítal ten manuál, a na straně 7 - bod č. 5 - se píše o té přepínatelnosti polarity audio XLR výstupu, takže by to MĚLO jít přepnout. Chce to ale naštudovat.