DAC-prevodník (DIY)

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
Cipísek
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

DAC-prevodník (DIY)

Příspěvek od Cipísek »

DIY DAC 01.jpg
Poprosím vás, niekto kto sa v tom vyzná, skladal už nejaký prevodník, prípadne má všeobecné vedomosti o fungovaní digitálu, pomohlo by mi to. Ideálne, niekto v okolí Nitry, kto by si to u seba aj priamo vyskúšal a zvukovo porovnal zo svojím napočúvaným dig.prevodníkom.
Obstaral som si už pred nejakým časom zo zahraničia od prvého pôvodného vlastníka uvedený dac,
žiaľ, na mojej stereo zostave ho spojazdniť ani vyskúšať nedokážem a povodný majiteľ je nezastihnuteľný a nekomunikuje. Chcel som ho zaradiť k vstupu do multimediálneho prehrávača, to som však vtedy ešte nevedel že to nepôjde z technických dôvodov.
Okrem iného, potreboval by som poradiť(keďže vstupy ani výstupy nemajú popisky-nie sú označené),
ktoré výstupy(RCA/XLR) sú určené pre ľavý, respektíve pravý kanál sterea? Nerád by som to zapojil naopak.

Prikladám preložený popis od pôvodného vlastníka:
"Vstup som obsluhoval krátko cez koax a BNC, tento vstup môjmu systému nevyhovoval, pretože prevodník nedokázal využiť jeho potenciál. Optický a SPDIF je možné pripojiť k doske, je to možné, ale nie je tu vstavaný výstup, lebo som ho nepoužíval.
So vstupom USB sa naplno prejavil potenciál, tento vstup je moje odporúčanie.
Spustil som to s Mc.Bookom.
Konštrukčné detaily:
Všetko bolo venované zvuku, žiadny ďalší vypínač, poistka, extra izolácia atď.
Pri výstavbe bol použitý masívny prázdny kryt ďalšieho zariadenia.
Zástrčkový vstup nemá ŽIADNU poistku a je pevne zapojený vo vnútri, taktiež vypínač nemá žiadnu funkciu, nie je zapojený. Fáza je ponechaná.
Zapnutie a prevádzka
Jediný spínač a zároveň ovládač je vpredu vľavo, ostatné kruhové ovládače a tlačítka na prednom paneli sú nefunkčné a nepotrebné.
Prevodník sa zapína jednoduchým krátkym stlačením ľavého ovládača na čelnom paneli.
Vypnutie sa vykoná stlačením toho istého ovládača na cca 10-12 sekúnd, kým sa všetko nevypne.
Vstupy a výstupy sa vyberajú pomocou diaľkového ovládača alebo ľavého ovládača na čelnom paneli.
Menu vyvoláte ikonkou na diaľkovom ovládači alebo krátko stlačte ovládač, následne sa zobrazí menu.
V závislosti od toho, kde sa šípka nachádza, môžete ďalší bod potvrdiť tlačidlom OK na
diaľkovom ovládači alebo stlačením ovládača, čím sa dostanete ku všetkým bodom a skupinám. Jednoducho prepínajte dľa potreby..
Vo vnútri prevodníka:
- Dual Mono - HighEnd Dac prevodník(ESS Sabre 9038 PRO) Black Gate s pevným a variabilným výstupom a špičkovým ovládaním hlasitosti.
- originálne!! Sabre 9038 PRO-čipy z výroby, pre každý kanál samostatne
- vysoko kvalitné krištáľové hodiny
- originálny Amanero USB modul (žiadny čínsky falošný modul)
- napájacie zdroje sú od seba oddelené!
- žiadne spínané zdroje!
- kvalitné lineárne ovládanie
- kvalitatívne ovládanie hlasitosti
- vedľajší regulátor pre optimálne samostatné napájanie pre každý kanál zvlášť
- vzácne čierne hradlové kondenzátory (v hodnote niekoľko 100 eur)
- výstupný transformátor Lundal
- transformátor je ručne vinutý a poskytuje niekoľko druhov napätia
- postriebrené cinch výstupy (4x)
- XLR-výstup
- BNC/SPDIF/USB/optický vstup
- prispôsobené diaľkové ovládanie (od spoločnosti Apple)
- existuje len málo DAC, ktoré sú úplne bez spínaných zdrojov napájania.
- hmotnosť 4,20kg
Všetky použité vysokokvalitné komponenty pomáhajú vytvárať dynamický, analógový zvuk.
S týmto dac-prevodníkom nie je problém počúvať hudbu celé hodiny. Skvelý priestorový obraz
s "tmavým" pozadím. Mnoho lacných DACv znie veľmi čisto, ale zvyčajne im chýbajú emócie
a transparentnosť. Cenovo ma ten Dac vyšiel na materiál cez 2200 eur.
Subjektívne, žiadny DAC sa tomuto prototypu nemôže priblížiť. Alespoň žiaden nehrá súčasne
ako analóg pri veľmi jemnom rozlíšení."

Ďakujem za rady a za pomoc.
Přílohy
DIY DAC 06.jpg
DIY DAC 05.jpg
DIY DAC 04.jpg
DIY DAC 03.jpg
DIY DAC 02.jpg

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Re: DAC-prevodník (DIY)

Příspěvek od Liamee »

V žádným případě tenhle zmetek nepoužívej a nezapojuj! Je to vysloveně nebezpečná amatérská slátanina. Pokud to chceš zprovoznit, tak to dej někomu kdo tomu rozumí a bude schopnej a ochotnej to předělat do bezpečnýho a použitelnýho stavu, jinak popelnice.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Já jsem to asi nepochopil. Jediný zásadní problém je v to, že není popsán levý a pravý kanál a jinak vše funguje?

Cipísek
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Cipísek »

Liamee píše:
07 led 2024 17:14
V žádným případě tenhle zmetek nepoužívej a nezapojuj! Je to vysloveně nebezpečná amatérská slátanina. Pokud to chceš zprovoznit, tak to dej někomu kdo tomu rozumí a bude schopnej a ochotnej to předělat do bezpečnýho a použitelnýho stavu, jinak popelnice.
Vďaka za názor.. ak by sa taký schopný a šikovný amatér nato podujal a pustil sa do toho veci znalým okom, nie som proti.. možno by vedel zhodnotiť reálny stav veci, prípadne to i v reále vyskúšať naostro..

Cipísek
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Cipísek »

Jarda69 píše:
07 led 2024 17:43
Já jsem to asi nepochopil. Jediný zásadní problém je v to, že není popsán levý a pravý kanál a jinak vše funguje?
V podstate asi áno.. zapojil som samotný prevodník do nezávislej zásuvky(len prevodník), zapol-vypol, svieti, na pokyny ovládača na prednom paneli reaguje, cez diaľkové ovládanie tiež, domové poistky nevyhadzuje.. :-)

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

A s tím Zapitty ( viz. Váš minulý dotaz) to přes USB hraje nebo ne?

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Cipísek píše:
07 led 2024 18:59
Liamee píše:
07 led 2024 17:14
Vďaka za názor.. ak by sa taký schopný a šikovný amatér nato podujal a pustil sa do toho veci znalým okom, nie som proti.. možno by vedel zhodnotiť reálny stav veci, prípadne to i v reále vyskúšať naostro..
No amatér je ti právě k ničemu, chce to člověka co tomu rozumí. Podle popisu a fotek je ten DAC doslova nebezpečná amatérská slátanina, v žádným případě to ani nazapojuj do zásuvky, ne do tý doby dokud to nedáš někomu kdo tomu rozumí a bude ochotnej to celý předělat aby to bylo bezpečný, použitelný atd., jinak popelnice.

Newkeny
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Newkeny »

Ahoj, zkus kontaktovat člena DjRixe nebo můžeš zkusit fy. Casea...anebo ještě lépe, koupit od Casey přímo jejich vlastní DAC. *sunglases*

Odpovědět