DIY bedny - ano nebo ne

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

DIY bedny - ano nebo ne

Příspěvek od bh69 »

Jak si tak postupně všímám, docela dost lidí hraje na DIY bednách. Protože jsem taky trochu kutil domácí a modelář (i když už spíš bývalý), dost by mně lákalo taky něco zkusit. Ale něco, u čeho by byla vysoká pravděpodobnost, že to dobře dopadne a bude hrát k mojí spokojenosti. Tak jestli můžu, měl bych pár otázek člověka, který nemá žádné zkušenosti v téhle oblasti :)

1/ první základní otázka - vyplatí se vůbec do něčeho takovýho pouštět ? Jednak finančně, jedna z hlediska výsledné zvukové kvality.

2/ jsou k mání dostatečně kvalitní projekty, podle kterých se dá stavět ? Kvalitní myslím na úrovni komerčních reprosoustav v ceně řekněme někde kolem 100 tisic (u sloupů).

3/ pokud je na 2/ negativni odpoved, je reálné si něco navrhnout sám ? Jsou k dispozici postupy, software ?

4/ jak je to s dostupnosti kvalitnich menicu ? Jsou dostupne ve stejne kvalite jako ty, ktere se pouzivaji v komercnich reprosoustavach, a nebo ty bezne nejsou se zakazkovymi nebo upravenymi srovnatelne ? A nejsou jejich ceny pri maloodberu tak vysponovane, ze se cena DIY vysplha na uroven komercni hotove bedny a ztraci smysl neco stavet ?

A jeste na zaver - prosim jen o vecne odpovedi lidi, co o tom opravdu neco vi, ne o nejake nepodlozene dojmy nebo flame. Diky :)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY bedny - ano nebo ne

Příspěvek od bh69 »

Jen jeste pro doplneni pozadavku a predstavy, pokud by nekdo chtel uvest konkretni projekty - mely by to byt sloupky (nebo velke regalovky), 2,5 nebo 3 pasma, vhodne pro mensi prostory a pro kvalitni poslech na nizke hlasitosti (takze asi spis citlivejsi ?). Univerzalni, ale zejmena vhodne pro akustickou hudbu, klasiku,jazz, operu a zpev obecne. Duraz na kvalitu stredniho pasma, detailnost, tembr, prirozenost a barevnost akustickych nastroju a hlasu. Neagresivni vysky, decentni basy :-)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Jsi "skoro" na špatné adrese. Když říkám "skoro", tak to není tak úplně pravda, podívej se sem.
Jinak jdi na Audioweb, třeba zde, nebo na Slovanet zde. Vlastnímu návrhu se raději vyhni, popřípadně si udělej něco z osvědčených konstrukcí netu, třeba tady

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

odpovědi na jednotlivé otázky:
1. rozhodně ano při dobrém projektu , podobně výhodné je akorát hifi z druhé ruky.
2. Tech zase tolik není , o něco jsem se pokusil já , něco check a něco sýkora. ze zahraničních doporučuji troelse gravessena
3.Pokud nevíš jak se měří navrhuje výhybka odladuje bedna zapomen na to .....
4.Ano jsou dostupné a jsou u některých značek stejně dobré jako v komerčních bednách (excelly, audiotechnology, scan speak, foca, accutony a některé etonyl)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Je to hodně o tom, jaký "pocit" bude mít majitel. Někdo DIY zkousne (a volí ho jako racionální alternativu), někdo ne. Pravda je, že pokud majitel bude chtít DIY produkt prodat, tak je to podstatně obtížnější, než značku, s výjimkou toho, co de facto značkou je (DPA).
Pavel Macura Audio

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

bh69 píše:Jak si tak postupně všímám, docela dost lidí hraje na DIY bednách. Protože jsem taky trochu kutil domácí a modelář (i když už spíš bývalý), dost by mně lákalo taky něco zkusit. Ale něco, u čeho by byla vysoká pravděpodobnost, že to dobře dopadne a bude hrát k mojí spokojenosti. Tak jestli můžu, měl bych pár otázek člověka, který nemá žádné zkušenosti v téhle oblasti :)....
Podstatná je posledná časť citátu:"který nemá žádné zkušenosti v téhle oblasti "
Je lepšie kúpiť dobrý DIY projekt ako sa pustiť do vlastného. Postaviť niečo dobré za dobrý peniaz bude dlhá cesta a určite drahšia.

Odar

Příspěvek od Odar »

Vzhladom na to, co podotkol PMA ohladom komplikovanejsieho predaja, vidim zmysel v DIY bedniach, len ak to ma byt riesenie na dlhsiu dobu (nebudem sem pisat naivny termin "konecna"). Davat si stavat cosi, co bude na rok - dva, podla mna nema zmysel. Tazko sa to predava.

Ja by som sa rad spytal, ci su v CR / SR ludia, ktori maju nejake portfolio DIY bedni, ktore sa daju u nich aj vypocut.

Viem o jednom cloveku, ktory si daval stavat DIY bedne a ked som sa ho pytal, ako riesil vyber konkretneho osadenia, napisal mi, ze sa riadil ciste len nasimulovanymi grafmi z nejakeho software-u. Proste si vybral variantu, ktora bola "najrovnejsia" a viac neriesil. Nebolo mozne si hotovu bednu vypocut.

Toto mi nepride ako moc stastna cesta. Slo o DIY bedne za cca 600 EUR a su to jeho prve bednicky, takze to asi nejako intenzivne neriesil. Predpokladam, ze u niekomu, kto chce investovat 2000-3000 EUR nejake grafy stacit nebudu a to, co bude mat doma bude chciet najprv pocut (idealne so svojim zelezom) u cloveka, ktory mu bednu postavi.

Vie niekto niekoho odporucit, kto ma nejake portfolio svojich vyrobkov takto k dispozicii?

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Odar píše: vidim zmysel v DIY bedniach, len ak to ma byt riesenie na dlhsiu dobu (nebudem sem pisat naivny termin "konecna"). Davat si stavat cosi, co bude na rok - dva, podla mna nema zmysel.
Ano, presne takove jsem mel taky na mysli. Otazku prodeje vubec neresim, protoze bych takove vlastnorucne udelane bedynky urcite prodat nechtel :)

Piskot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Piskot »

Jen sem prihodim: Cas jsou penize a kazdy slysi neco jineho. Ja bych si nejprve poslechnul at DIY bedny nebo napodebeniny origionalu nebo original a pak teprve podle sveho poslechu bych postupoval dale, podle jiz hotoveho navrhu. Mozna bych jen zvolil svoji povrchovou upravu beden a nebo el. vyhybky. Tak budu mit alespon vetsi jistotu ze vysledek bude podle meho gusta. Na netu se sice toho da najit spousty, ale fyzicka zkusenost nebo informace od jineho zkuseneho stavitele bude urcite vhodnejsi. (koupil jsem DIY stavebnici zesilovace, ktery jsem nejdrive slysel a vyhodne bedny z druhe ruky, akustika mistnosti mne stala hodne straveneho casu)

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Odar píše: Viem o jednom cloveku, ktory si daval stavat DIY bedne a ked som sa ho pytal, ako riesil vyber konkretneho osadenia, napisal mi, ze sa riadil ciste len nasimulovanymi grafmi z nejakeho software-u. Proste si vybral variantu, ktora bola "najrovnejsia" a viac neriesil. Nebolo mozne si hotovu bednu vypocut.

Toto mi nepride ako moc stastna cesta. Slo o DIY bedne za cca 600 EUR a su to jeho prve bednicky, takze to asi nejako intenzivne neriesil. Predpokladam, ze u niekomu, kto chce investovat 2000-3000 EUR nejake grafy stacit nebudu a to, co bude mat doma bude chciet najprv pocut (idealne so svojim zelezom) u cloveka, ktory mu bednu postavi.
Toho cloveka poznam aj ja (neviem ci to nie som Ja :D). Ako to spomenul kolega ak poznas cloveka, co vie spravit kvalitnu bednu, tak si das urobit kopiu niecoho. Nikto o tom, ale nahlas nehovori. Takze skusil by som nad tym uvazovat. Ak je jedna "komercna" bedna osadena urcitymi menicmi a predava sa za tolko a tolko, tak clovek sikovny ti vie urobit kopiu danej bedne s rovnakym osadenim a prida mozno k tomu aj nejaky upgrade. A potom sa stane nieco take ze ta DYI bedna zahra lepsie ako original.

btw. a tie bednicky za 600e hraju velmi slusne... samozrejme ak by sa pouzili ine menice tak by sa to posunulo dalej a to je aj dalsi upgrade (konecny do revelator)

Odar

Příspěvek od Odar »

Janik, samozrejme, ze som myslel teba a tvoje bednicky.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Janik píše:Ako to spomenul kolega ak poznas cloveka, co vie spravit kvalitnu bednu, tak si das urobit kopiu niecoho. Nikto o tom, ale nahlas nehovori. Takze skusil by som nad tym uvazovat.
No ja mel na mysli vlastni stavbu, ne ze bych to nekomu zadal. To bych nejen moc neuswetril, ale hlavne bych prisel o tu zabavu se stavbou a o ten pocit, ze jsem neco udelal svyma rukama (aspon zcasti :)) - a to je na DIY asi to nejlakavejsi.

Odpovědět