DIY center
DIY center
Ahojte,
Neviem kam inam polozit tuto otazku skusim stastie tu.
Preco je problem navrhnut/vyrobit centralnu reprosustavu?
Velmi rad by som nejake slusne DIY bedne , no vzdy to stroskota pri poziadavke na centralnu sustavu.
Problem s ktorym sa stretavam u komercnych znackach (snad okrem BW HTMxxx) je prilisna smerovost (jednoducho center strhava na seba pozornost ,dialog ide nie od tv ale od centra).
Dalsi problem byva farba ludskeho hlasu , prevazna vacsina znie dost ,,nosovo,,
No a potom zvuk akoby pri prechode centrom stracal silu, trhal sa od prednych repro...
Rad by som center odpovedajuci kvalitou k niecomu ako napriklad NA Lucid, Pachoaudio Stealth Minimodulare, ...
Neviem kam inam polozit tuto otazku skusim stastie tu.
Preco je problem navrhnut/vyrobit centralnu reprosustavu?
Velmi rad by som nejake slusne DIY bedne , no vzdy to stroskota pri poziadavke na centralnu sustavu.
Problem s ktorym sa stretavam u komercnych znackach (snad okrem BW HTMxxx) je prilisna smerovost (jednoducho center strhava na seba pozornost ,dialog ide nie od tv ale od centra).
Dalsi problem byva farba ludskeho hlasu , prevazna vacsina znie dost ,,nosovo,,
No a potom zvuk akoby pri prechode centrom stracal silu, trhal sa od prednych repro...
Rad by som center odpovedajuci kvalitou k niecomu ako napriklad NA Lucid, Pachoaudio Stealth Minimodulare, ...
Re: DIY center
Pokud koukáš sám nebo ve dvou lidech sedících vedle sebe, rozděl signál centru do 2 bedniček umístěných vedle zobrazovadla, LF a RF pak posuň víc do šířky od nich a je to.
Nieco podobne som skusal. Mal som vedla TV po stranach nastenne repro AP classic on wall, a potom ako pises viac nalavo LF a napravo RF...dkdkdk píše:Pokud koukáš sám nebo ve dvou lidech sedících vedle sebe, rozděl signál centru do 2 bedniček umístěných vedle zobrazovadla, LF a RF pak posuň víc do šířky od nich a je to.
Problem bol ked sedis viac nalavo ci viac napravo, dialogy sa presuvaju s tebou do priestoru medzi LF a LC... a naopak.
Problem nemam ani tak s vycentrovanim zvuku v horizontalnej rovine, ale skor vo vertikalnej. Ano da sa to riesit naklonom Centru... ale nie dost uspokojivo v mojom pripade.
Dalej ide o ten samotny charakter, nosovi hlas.
Skusal som rozne regalove repro umiestnit centralne pod TV ako odporucaju niektory odbornici . Nebolo to dobre,(napr. AP classic compact na lezato i na stojato)
Az na jeden jediny pripad a to pri pachoaudio stelth mini (umiestnena na lezato) - tu vsak zase nieje dostacujuci ,,vykon,,? oproti stlpovym repro ...
Momentalne cakam ci fifi (Pachoaudio) spravi nejaky navrh pre centralnu sustavu .
Myslím, že problém je hlavně v tom, že na centr je menší trh a firmám se nevyplatí investovat do vývoje. Zvláště ne pak takovým malovýrobcům, které jsi zmiňoval.
Každopádně - centr v multikanálu je nejdůležitější součást a nesmíš ji podcenit. Musí to být rovnocenný partner pro hlavní bedny a nemá smysl zde dělat ústupky a kompromisy. To jsem si vyzkoušel u dvou předchozích sestav a nebavilo mne to tak jako nyní, kdy mám centr v podstatě ve velikosti hlavních beden se stejným osazením a se stejným "pohonem". Teď jsem schopen si MCH opravdu užít naplno a už mne to nenutí po chvilce přepínat na stereo stopu...
Každopádně - centr v multikanálu je nejdůležitější součást a nesmíš ji podcenit. Musí to být rovnocenný partner pro hlavní bedny a nemá smysl zde dělat ústupky a kompromisy. To jsem si vyzkoušel u dvou předchozích sestav a nebavilo mne to tak jako nyní, kdy mám centr v podstatě ve velikosti hlavních beden se stejným osazením a se stejným "pohonem". Teď jsem schopen si MCH opravdu užít naplno a už mne to nenutí po chvilce přepínat na stereo stopu...

Pokud zkoušels metodu rozdělení centru do dvou beden u TV a nefungovalo to, tak to chápu. "Svazek" zvuku je zákonitě užší a stačí zřejmě poposednout na vedlejší místo a efekt je fuč. Já to zkoušel u 3m širokého plátna a žádný centr pod nebo nad plátnem se tomu nevyrovná. Co tohle trumflo a vlastně i ideál byla trojice reprosoustav za zvukově průzvučným plátnem.
Vždycky je prostě při použití jediného centru tento slyšet bodově nad nebo pod obrazem. Abych to přestal vnímat, musel bych sedět v 2x větší vzdálenosti od plátna, aby se zvuk rozvinul, ale to už mi zase nesedí obraz
.
..nakonec jsem "dvojitý centr" zrušil, jelikož koukáme ve více lidech a není to ono, jak popisuješ. Do doby průzvučného plátna to řeším otočením centru do stropu a zesílením tohoto kanálu v AVRku. Ať si kdo chce myslí, že je to zvukově prasárna, nám to vyhovuje a protichůdný názor mě tedy vůbec nezajímá
Vždycky je prostě při použití jediného centru tento slyšet bodově nad nebo pod obrazem. Abych to přestal vnímat, musel bych sedět v 2x větší vzdálenosti od plátna, aby se zvuk rozvinul, ale to už mi zase nesedí obraz

..nakonec jsem "dvojitý centr" zrušil, jelikož koukáme ve více lidech a není to ono, jak popisuješ. Do doby průzvučného plátna to řeším otočením centru do stropu a zesílením tohoto kanálu v AVRku. Ať si kdo chce myslí, že je to zvukově prasárna, nám to vyhovuje a protichůdný názor mě tedy vůbec nezajímá

Presne si trafil problem vzdialenosti. Center mam od seba 2,8m preto ten problem s lokalizaciou... pomaha ako vravis nasmerovanie centru mierne do hora aby sa trafil do stredu obrazu .dkdkdk píše:Pokud zkoušels metodu rozdělení centru do dvou beden u TV a nefungovalo to, tak to chápu. "Svazek" zvuku je zákonitě užší a stačí zřejmě poposednout na vedlejší místo a efekt je fuč. Já to zkoušel u 3m širokého plátna a žádný centr pod nebo nad plátnem se tomu nevyrovná. Co tohle trumflo a vlastně i ideál byla trojice reprosoustav za zvukově průzvučným plátnem.
Vždycky je prostě při použití jediného centru tento slyšet bodově nad nebo pod obrazem. Abych to přestal vnímat, musel bych sedět v 2x větší vzdálenosti od plátna, aby se zvuk rozvinul, ale to už mi zase nesedí obraz.
Ale mal som kedysi kino aj v miestnosti kde center bol 4,5m daleko, vtedy zakupeny AP Yara center bola hroza. Ale DIY Visaton 3p bol super... preto sa po dlhom case chcem vratit k DIY. Len nie kazdy ,,malovyrobca,, podporuje multich.zostavu.
Zaujmave bolo na pozicii centru vyskusat ako som uz pisal bednicku Pachoaudio / Stealth mini , v polohe na lezato

Len neviem ci sa to bude rovnako spravat ak sa vyskac posadi medzi dva take stredobasaky, obavam sa ze sa to pokazi ako u vacsiny centrov ...
To mas recht ze Proac ma taky fajn centr. Ma stve ze s toho vyplivaju take obmedzenia pri vybere hlavnych repro... uz by som mal davno vystarane...zabiny007 píše:Myslím, že problém je hlavně v tom, že na centr je menší trh a firmám se nevyplatí investovat do vývoje. Zvláště ne pak takovým malovýrobcům, které jsi zmiňoval.
Co sa tyka podania ludskeho hlasu a celkovo hlbkou a detailnostou, najlepsi bol asi AP a celsius s HHCM a HHCT menicmi,Uzavrena dvojpasmovka... Zial tym ako bol ten vyskac smerovi a nemohol som hlavou pohnut ani o centak ma dozral a predal som ho za facku...
Teraz mam AP classic center, po skusenosti s touto seriou a ich odpustajucim vyskacom som to vcelku trafil. Lokalizacia OK , ludsky hlas tak tak,,troska nosove ale malicko... len je to pidi dvojpasmo... to uz lepsie hrala ta dvojpasmovka Stealth mini

No ale to mam v predu len 2,5p AP classic 10 momentalne, teda da sa predpokladat ze pri vacsej bedni nap. classic 30 ktoru zvazujem alebo pachoaudio stealth minimodular, ci NA Lucid to bude chciet nieco vacsie...
Mozna se zkus divat po centrech, kde je stredak a vyskac nad sebou, a basaky po stranach. Da to lepsi horizontalni smerove charakteristiky, nez klasicke usporadani MTM nalezato. Mozna to je to co ti na centrech nesedi.
Je to mozne, doposial com center s osadenim ako vravis doma nemal.
V najblizsej dobe budem doma skusat BRYSTON AC mini:

V najblizsej dobe budem doma skusat BRYSTON AC mini:

Musim este dodat ze najblizsie spominanemu osadeniu som mal doma vienna acoustic maestro, nebolo to zle,ale kedze isli predne mozarty z domu tak aj center.

Tři naprosto stejný stojanovky a je po problémech. Jen se musí použít nižší tv stolek