DIY record clamp - závažie na LP

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
ron

DIY record clamp - závažie na LP

Příspěvek od ron »

Record Clamp je pomôcka určená k zlepšeniu kontaktu medzi platňou a slipmatom, typickým príkladom budiž závažie položené na platňu. Existujú tri základné typy clampu. Závitový, ktorý sa k osi šrubuje, prítlak závisí od sily jeho utiahnutia. Kleštinový typ clampu takisto dovoľuje určiť prítlačnú silu upnutím sa na trn a jeho povytiahnutím. Najbežnejším typom clampu je okrúhle závažie, ktoré sa jednoducho nasunie na osku gramofónu. Okrem toho, že poskytuje lepší kontakt platne s povrchom taniera gramofónu, pomáha potlačovať nežiadúce rezonancie a vibrácie a čiastočne pomáha i vyrovnať zvlnené dosky. Najdôležitejším parametrom clampu je jeho hmotnosť. Optimálna závisí od viacerých faktorov, primárne od spôsobu tlmenia šasi - u gramofónov kde je tlmenie zabezpečené pružinami môže príliš veľká hmotnosť ovplyvniť ich správnu funkčnosť a rezonančné vlastnosti šasi. Vyššiu hmotnosť je možné použiť na ťažších gramofónoch, len je potreba brať v úvahu že vyššia hmotnosť znamená väčšiu záťaž pre ložisko a môže negatívne ovplyvniť jeho životnosť.

Ideálnym materiálom k stavbe jednoduchého DIY clampu je hokejový puk. Je ľahký, dostupný, jednoducho opracovateľný a nízka hmotnosť umožňuje jeho použitie i u gramofónov s ľahkým šasi. Vzhľadom k zanedbateľnej cene (od 20 kaček) si ho môže dovoliť každý a až zistíte, že má vo vašom systéme prínos, môžete pokračovať v ďalšom bádaní.

Obrázek

Štandardný hokejový puk je zhotovený z vulkanizovanej pryže a má priemer 7.5cm, výšku 2.5cm a hmotnosť 170 gramov. Vďaka nízkej výške neprekáža ani pri prehrávaní so zavretým plexikrytom. Dá sa zohnať i oranžový tréningový puk s hmotnosťou 220-270g, fajnšmekri môžu zvoliť luxusnú variantu Puk medaile Czech ice hockey team v saténovej krabičke a hmotnosti 300g :D

Celý trik pozostáva z navŕtania stredového otvoru pre nasunutie na osku gramca. Jeden z možných postupov nájdenia presného stredu je nasledujúci:

Krok 1 Na puk priložíme pravouhlý predmet (pravítko, ale postačí i malý list papiera) tak, aby sa jeho roh (strany zvierajúce pravý uhol) dotýkal obvodu kruhu v ľubovoľnom bode.
Obrázek

Krok 2 Označíme si body, v ktorých hrany zvierajúce pravý uhol pretínajú obvod kruhu
Obrázek

Krok 3 Medzi týmito bodmi nakreslíme čiaru
Obrázek

Krok 4 Položíme list papiera s pravým uhlom na ľubovoľné iné miesto, ideálne o štvrtinu pootočený oproti prvému.

Krok 5 Označíme si body, v ktorých hrany pretínajú obvod kruhu

Krok 6 Tieto body spojíme.

Krok 7 Hotovo! Bod v ktorom sa tetivy pretínajú je hľadaný stred kruhu.
Obrázek

Správnosť nájdeného stredu si môžeme overiť kružítkom, prípadne neváhajte spraviť ďalšie kontrolné meranie.

Teraz si môžeme navŕtať stred. Najprv použijeme vrták s malým priemerom na predvŕtanie a následne vrták o rozmere 9/32 palca, prípadne 7mm. Potrebný priemer výsledného otvoru je cca 7,24mm. Navŕtať stačí puk do polovice, nie je potrebné ho prevŕtavať skrz. Pomôže označiť si na vrtáku potrebnú dĺžku kúskom montážnej pásky.

Výsledný produkt si vyskúšame nasadením na osku gramca, mal by ísť nasadiť bez výrazného použitia sily. V prípade že je otvor príliš malý alebo ide nasadzovanie príliš ztuha, otvor rozšírime pomocou vrtáku, stačí ho párkrát decentne pretočiť rukou.

Obrázek

Tento návod je použiteľný vpodstate na ľubovoľný predmet z ktorého chceme zhotoviť clamp, jediné na čo si treba dávať pozor je použitie nemagnetického materiálu.

Podklady som čerpal z článku DIY Hockey Puck Record Clamp z canadahifi.com

enjoy ;)
rOn

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY record clamp - závažie na LP

Příspěvek od efičák »

Moc sympatické, příjemně levné.

*thumbs up*

shony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shony »

No super,

Už viem čím poteším svoj Dual, korkovú podložku má, dám mu ešte puk *jupi*

Perfektný nápad *hura*

Shony

ron

Příspěvek od ron »

Základy máme za sebou, môžeme pokročiť ďalej :)

Výborný návod na výrobu clampu ponúka web soundfountain.com: The Universal Record Stabilizer Turntable Weight/Clamp. Design z roku 1980 by by Rudolf A. Bruil.

Obrázek

Odporúčaným materiálom k výrobe je hliník, výsledná hmotnosť clampu 360 gramov. Okrem šikovných rúk budete potrebovať i šikovného strojára s frézkou.

Obrázek

Na zmienenom odkaze sú i alternatívne návrhy, vrátane úpravy pre 45rpm single.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

rOn píše: ...Okrem šikovných rúk budete potrebovať i šikovného strojára s frézkou...
Podle rotačního tvaru součásti to nebude frézka, ale soustruh. ;)
A to je ten problém. Sehnat dodavatele pro jeden kus za rozumnou cenu a v odpovídající kvalitě je dnes velký oříšek. :(
V tom je síla toho nápadu použít puk, koupí se hotový za pár korun a vyvrtat jednu dírku snad každý zvládne.
A je tu ještě jedno možné zlepšení. Pokud si dáme praci s tou dírkou, aby byla přesně na průměr osy našeho gramofonu (teoreticky 7,15mm) s malinkým přesahem,
puk, protože je gumový, můžeme na osičku namáčknout a dosáhneme přítlaku, který by odpovídal podstatně těžšímu clampu, aniž bychom namáhali ložisko větší přídavnou hmotností.
V podstatě dosáhneme toho, co jinak dělají mnohem náročnější kleštinové nebo šroubovací clampy.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Mám podle tohoto návodu zhotoveny 3 Ks z hliníku. V případě zájmu mi pošlete SZ.

LUPUS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LUPUS »

panda píše:
rOn píše: ...Okrem šikovných rúk budete potrebovať i šikovného strojára s frézkou...
Podle rotačního tvaru součásti to nebude frézka, ale soustruh. ;)
A to je ten problém. Sehnat dodavatele pro jeden kus za rozumnou cenu a v odpovídající kvalitě je dnes velký oříšek. :(

V podstatě dosáhneme toho, co jinak dělají mnohem náročnější kleštinové nebo šroubovací clampy.

V podstatě nedosáhneme , protože netrefíš v tom blbým puku kolmost tak aby ti přilehnul po celým obvodu. Na soustruhu vytočíš díru a porovnáš čelo na jednom upnutí tzn. že házivost tam nebude ani pár stovek. Já mám clamp na P-J 6.1 a ten je na závit.Osobně se mi závaží moc nelíbí - namáhání ložiska . Nachystaný mám pro kámoše klešťinový upínání a udělal bych si i nějaký kus pro sebe. Jak ho budu mít tak sem mrsknu foto.
Co by mě zajímalo je jak srovná desku takový ten velký kruh po obvodu- používá ho třeba Clearaudio ale venku se dá běžně koupit. Celkem zajímavá vec.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Pokud někdo netrefí vyvrtat kolmou díru, pak má ovšem smůlu. Předpoklad je stojanová vrtačka nebo alespoň stojan na ruční vrtačku. Pak by to mělo jít.
Kdo není alespoň trochu kutil, musí koupit hotový výrobek. Mezi nákupem finálu v obchodě a přeposláním výkresu soustružníkovi, který clamp celý vyrobí, nevidím rozdíl.
Tady byla řeč o výrobě svépomocí, což u puku jde, u soustruženého dílu nikoliv.

LUPUS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LUPUS »

No jo...pro mě je DIY to soustružení :-) Každý má prostě jiný možnosti. Ten puk se mi nelíbí jen proto že je to k tak hezkýmu stroji jako je gramofon pro mě netechnické. To už dám raděj pokud sám nemůžu litr Rumu nějakýmu "dědóchovi" co má soustruh v garáži a ten už otočí půl kila nerezi s dírou a odlehčením(který samozřejmě není na škodu a tom puku ho neuděláš). Mimochodem , teď jsem viděl pěknou věc na bazaru....ale cena byla víc než sprostá (jen můj názor- aby mě zas někdo nekamenoval :-))

http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... cord-puck/

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Jasně, je to o možnostech. Já SU z Prahy a tady můžeš finanční poradce přehazovat vidlema, ale o soustruh nezavadíš.
Ještě jeden zlepšováček, kdyby tam teda byla nějaká setinka nekolmosti.
Na spodní stranu puku po obvodu nalepit nějakou pěnovku. Ta už to srovná a zajistí, že kontakt bude po obvodu a né uprostřed nebo jen na jednom kraji.
Zároveň umožní svou pružností zasunout puk víc po středové ose a tím zajistit ten přítlak větší než jen vahou.

boxer

Příspěvek od boxer »

Lupus

Myslíš si,že navíc 1,350 kg závaží na ložisko tohoto gramofonu je to pravé ořechové?
Obrázek

LUPUS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LUPUS »

Jasně že není - proto dávám přednost kleštině.Bylo to myšleno ironicky jak k ceně tak i k váze.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Ta váha mě taky poněkud zaskočila...

LUPUS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LUPUS »

panda

Jo tím bys ten přítlak napravil ( už z toho máš skoro princip té kleštiny :-))
Na některých závažích bývá zespodu zápich a v něm O-kroužek. To taky není špatný řešení. A ještě celkem vtipná věc je ta plastová klipsa od Clearaudia. To by mě taky zajímalo jak spolehlivě funguje-třeba je to dobrý.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

LUPUS píše:panda
A ještě celkem vtipná věc je ta plastová klipsa od Clearaudia...
Tak to nemá chybu !
Tady si to můžete prohlídnout důkladně:
http://www.youtube.com/watch?v=7RZ1_NtWvJE
A dá se to vyhlodat z jakýhokoliv plastovýho víčka, neváží to nic, tohle je lepší nápad než ten puk.
A je posekáno, kam se hrabou půlkilový nerezový obludy, tohle je konečná.

Odpovědět