DIY sluchátkový zesilovač HP100

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
TAB
Kontaktovat uživatele:

DIY sluchátkový zesilovač HP100

Příspěvek od TAB »

Měl by zájem někdo o kvalitní projekt/stavebnici sluchátkového zesilovače HP100 ? Chci vyrobit několik PCB desek a dát je mezi lidi které by to zajímalo. Dal by se udělat větší nákup nejen desek ale i tranzistorů, IO opa627, šasí atd..

Zatím existuje pouze jedna varianta viz foto kterou má jeden náš zdejší člen z Hradce Králové a je sním velice spokojený tuším už rok nebo dva. Tento projekt jsem dělal s tím aby překonal po technické a hlavně zvukové stránce Hypa1, Dispre a jiné zdejší projekty. Na moje sluchátka HD600 a DT880 sedí a hraje skvěle i třeba na AKG701 a HD800.

Dotazy do SZ nebo mailu..

Obrázek

Obrázek

Obrázek

slimak
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY sluchátkový zesilovač HP100

Příspěvek od slimak »

Po dlhšej dobe ma tento projekt zaujal, takže si dosku objednávam.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Děkuji za zájem. A s radostí mohu říci, že nás už je celkem i mimo toto forum už pět lidí *2thumbsup*. Doufám, že se nás sejde mnohem více aby bylo možné i vymyslet
pro všechny pěkný přední a zadní panel na tento zesilovač, který je přesně vymyšlen pro krabičku Hammond s kterou se docílí snadná montáž..

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Děkuji za zájem. A s radostí mohu říci, že nás už je celkem i mimo toto forum už pět lidí *2thumbsup*. Doufám, že se nás sejde mnohem více aby bylo možné i vymyslet
pro všechny pěkný přední a zadní panel na tento zesilovač, který je přesně vymyšlen pro krabičku Hammond s kterou se docílí snadná montáž..

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Protože se hodně lidí ptá na podrobnosti kolem projektu HP100 tak zde jsou základní informace:

V případě zájmu prosím o vaši adresu a email a pro jistotu i napište sem do vlákna, že se přidáváte.

Ceny jsou následující:

DPS HP100 1.600Kč (oboustranná měd o síle 70um, zelená nepájivá maska, prokovená, potisk)
Součástky HP100 5.400Kč (OZ OPA134, Talema toroid, kondenzátory Panasonic a Wima, Alps...., Krabice Hammond)
Součástky HP100 SE 6.700Kč (OZ OPA627, Talema toroid, kondenzátory Panasonic a Wima, Alps...., Krabice Hammond)

Dále bude možné i zakoupit místo Alps potenciometru špičkový attenuátor DACT, který má velký vliv na kvalitu zvuku zejména při
tichém poslechu. Cena attenuátoru DACT 10Kohm/stereo je 6.700Kč a deska je pro montáž připravená.

Také je možné osadit desku špičkovými RCA konektory AEC RJ-255.

Deska je navržená přesně na stříbrnou krabičku Hammond. V ceně není však přední a zadní panel strojově upravený.
Panely se budou vyrábět podle toho jaký bude zájem případně i bude na výběr mezi stříbrnou a černou povrchovou úpravou krabičky.

Platba: na bankovní účet (bude vystavena faktura)

Termín zah. hrom. výroby desek: 1.2.2016
Termín doručení poštou: 31.2.2016

Technické parametry:

Frekvenční char.: 9,00Hz – 220 KHz / -3dB (při výkonu 1,0W)
Zesílení: 3,3 x
Odstup S/Š: 120dB
Max. výkon: 1,0W (9,00Hz – 220KHz při zkreslení THD+N 0,0024%)
Zkreslení THD+N: 10Hz-20KHz/0,0024%
Napájení : +-15VDC/7VA
Šasí: 160 x 160 x 55mm (Hammond case)

Obrázek

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Pěkné, dovolím si pár technických poznámek:

1) obvodově je to téměř věrná kopie Dudkova Sound refineru.
2) technicky určí parametry použitý OZ, o "zvuku" platí totéž.
3) předvedené měření zcela jistě ukazuje zkreslení (a šumové dno) karty, ne zesilovače. Zesilovač s tímto zapojením by měl mít zkreslení kolem 0,0002%. Takže skutečný parametr nelineární zkreslení neznáme.
4) THD+N by se mělo definovat k nějakému kmitočtu, zde k 1kHz a také k nějaké napěťové úrovni. Existuje důvod se domnívat, že se nemění s kmitočtem a s výstupní amplitudou??
5) I když chápu, že jde o prkotinu, tak den "31.2.2016" neexistuje.
6) Jaká je metodika měření "S/Š = 120dB"? K jaké úrovni ta hodnota platí?
Pavel Macura Audio

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Zdravím, už dlouho jsem Vás tu neviděl.

Obvodově to možná podobné je ale vzhledem k tomu že nevím jak vypadá zmíněný Sound Refiner tak odtud jsem nečerpal.
Hlavně diamond buffer není nic nového pod sluncem. Pokud ten Dudkův refiner je to co je na obrázku tak to se mi moc nelíbí.

Obrázek

Ano v podstatě OZ OPA627 nebo 134 jsou na takové úrovni, že ty určují zkreslení a také barvu zvuku.
OZ jsou dnes na takové úrovni se zkreslením, že se už není ani o čem bavit. Takže je to už o dobrém návrhu DPS a stabilitě zapojení a každý si pak může
vybrat jaký OZ se mu zvukově líbí nejvíce.

Měření je informativní. Potom co mi odešla karta díky blesku nemám čím pořádně měřit. Zde jak píšete je vidět zkreslení samotné karty.
Zesilovač bude mít o řád lepší výsledek ale o to mi zde nešlo nehledě na to, že trochu pochybuji o tom jestli by jsme to slyšeli :)

Poslední řádek se mi slil a chtěl jsem napsat:
Zkreslení THD+N: 1V/600ohm/ 9,00Hz – 22KHz/-+0,1dB/0,0024% (včetně chyby zvukové karty, zkreslení bude o řád nižší)

Únor,březen budu zas mít čím měřit tak potom zde uvedu nové měření které dopadne mnohem lépe byt i tyto výsledky jsou pěkné. I když měření mě až tolik nezajímalo, protože podobné parametry jsem očekával. Zajímal mě hlavně zvuk a ten byl perfektní. Kdo to má blízko do Hradce Králové tak se může zeptat místního člena ´´Horal´´ který tento sluchátkový zesilovač má (je to první prototyp, který jsem dělal) a třeba Vám dovolí si zesilovač poslechnout...

Horal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horal »

Ahoj všem.Tento sluchátkový zesilovač mi skvěle slouží asi 2 roky a s AKG 702 si rozumí skvěle.Hlavně se dá neůnavně poslouchat dlouhé hodiny a poslech baví.Bydlím v Hradci Králové a kdo by měl zájem o poslech není problém.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Jestli mohu mít zvědavou otázku, jakou hodnotu mají emitorové odpory R23, R28 a nastavený klidový proud koncovou dvojicí ?

Odpovědět