High pass filter
High pass filter
Hodně běžných komerčních reprobeden, má úbytek výkonu na bassech,.
Začátek někde kolem 50-70Hz.
Sice se to všelijak ladí bassreflexy, ale reproduktory samotné už nestíhají.
Navíc to vypadá, že jim s nížší frekvencí, rychle roste zkreslení.
Nezkoušel jste někdo provozovat audio řetězec s nějakým omezujícím filtrem ?
Pokud ano, tak s jakým ? Aktivním nebo pasivním ?
Začátek někde kolem 50-70Hz.
Sice se to všelijak ladí bassreflexy, ale reproduktory samotné už nestíhají.
Navíc to vypadá, že jim s nížší frekvencí, rychle roste zkreslení.
Nezkoušel jste někdo provozovat audio řetězec s nějakým omezujícím filtrem ?
Pokud ano, tak s jakým ? Aktivním nebo pasivním ?
Re: High pass filter
najjednoduchsie pri prehravania z pocitaca, napr. pomocou DSP pluginu vo foobar2000
skusal, a vysledok bolo menej basov
skusal, a vysledok bolo menej basov

- davidm535i
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim,
Velkou roli ma na zkresleni reprodukce nejnizsich tonu typ zvoleneho reproduktoru vuci konstrukci ozvucnice, delka a prumer basreflexoveho kanalu a pak cinitel tlumeni zesilovace.
U levnejsich reprosoustav si s tim vyrobci moc hlavu nedelaj, kolikrat jsem videl basacek s relativne tezkou membranou a poddimenzovany magnet, vhodny jen do uzavrene ozvucnice, basreflex naladeny zbytecne hluboko. Vysledek je placajici se membrana, rozpatlane basy. A pritom by se stacilo drobet zamyslet.
Muj Accuphase ma v sobe obvod pro potlaceni nizkych tonu pod 20hz, pochazejicich treba z gramofonu. Kdyz to aktivuju pri vyssi hlasitosti, tak se membrany viditelne zklidni, bylo to hodne videt na malych dvoupasmovkach, kdy chudak reproduktor o prumeru 170mm pri prehravani CD Zuzana Homolova Slovenske balady (doporucuju, bombove sejmute) mel co delat, aby nevypadl z ozvucnice. Zvuk se pak samozrejme pak na basech znacne zrychlil a procistil.
D.
Velkou roli ma na zkresleni reprodukce nejnizsich tonu typ zvoleneho reproduktoru vuci konstrukci ozvucnice, delka a prumer basreflexoveho kanalu a pak cinitel tlumeni zesilovace.
U levnejsich reprosoustav si s tim vyrobci moc hlavu nedelaj, kolikrat jsem videl basacek s relativne tezkou membranou a poddimenzovany magnet, vhodny jen do uzavrene ozvucnice, basreflex naladeny zbytecne hluboko. Vysledek je placajici se membrana, rozpatlane basy. A pritom by se stacilo drobet zamyslet.
Muj Accuphase ma v sobe obvod pro potlaceni nizkych tonu pod 20hz, pochazejicich treba z gramofonu. Kdyz to aktivuju pri vyssi hlasitosti, tak se membrany viditelne zklidni, bylo to hodne videt na malych dvoupasmovkach, kdy chudak reproduktor o prumeru 170mm pri prehravani CD Zuzana Homolova Slovenske balady (doporucuju, bombove sejmute) mel co delat, aby nevypadl z ozvucnice. Zvuk se pak samozrejme pak na basech znacne zrychlil a procistil.
D.
Variable high pass :
http://sound.westhost.com/project155.htm
Pokiaľ by to niekto chcel skúšať v analógovej doméne.
http://sound.westhost.com/project155.htm
Pokiaľ by to niekto chcel skúšať v analógovej doméne.
To Rodovo řešení je příliš primitivní, jelikož má malou strmost a tudíž prakticky nepomůže. Nejjednodušší je toto řešit SW filtrací, kde se dá filtr udělat skoro libovolně. Pokud hardwarově, tak třeba má jednoduchá aktivní výhybka před cca 10-ti lety, ta měla strmost -60dB/dek (-18dB/okt), tj. třetí řád, stálo by za to použít i strmější.
Pavel Macura Audio
Súhlasím s tým, že v sw je to ľahké a efektívne. Sám mám zmerané bedne v miestnosti a urobenú krivku do convolvera, ktorá účinne koriguje peaky na najnižších basoch, ktoré mi miestnosť vytvára.
Je to efektívne a zvukovo perfektné. Avšak pri hraní z gramofónu mi to jaksi nepomôže
Čo sa týka strmosti, tak pokiaľ chce niekto niečo "odhryznúť", je lepšie použiť väčšiu strmosť ako píšete. To by asi vyhovovalo aj zakladateľovi tohto vlákna.
Osobne používam Rodovo riešenie na korekciu v analógovej doméne práve kvôli malej strmosti. Klasické korekcie nepotrebujem, zvyšovať úroveň nepotrebujem, potrebujem len mierne znižiť najnižšie basy. Na to sa mi hodí
filter s menšou strmosťou, pretože charakter basov zostane aký je a čo aj požadujem, len bude mierne potlačené pásmo ktoré si nastavím. Pri veľkej strmosti by sa zmenil charakter basov, čo nechcem.
Je to efektívne a zvukovo perfektné. Avšak pri hraní z gramofónu mi to jaksi nepomôže

Čo sa týka strmosti, tak pokiaľ chce niekto niečo "odhryznúť", je lepšie použiť väčšiu strmosť ako píšete. To by asi vyhovovalo aj zakladateľovi tohto vlákna.
Osobne používam Rodovo riešenie na korekciu v analógovej doméne práve kvôli malej strmosti. Klasické korekcie nepotrebujem, zvyšovať úroveň nepotrebujem, potrebujem len mierne znižiť najnižšie basy. Na to sa mi hodí
filter s menšou strmosťou, pretože charakter basov zostane aký je a čo aj požadujem, len bude mierne potlačené pásmo ktoré si nastavím. Pri veľkej strmosti by sa zmenil charakter basov, čo nechcem.
..EDIT...
BVa - EDIT čo ?
Jaksi tam nie je žiaden príspevok.

Napísal som niečo, čo nerieši ten gramofón.. A zmazať celý príspevok sa tu nedá. Ale jedna možnosť by bola, digitalizovať všetky platne tak ako sú a "obrobiť" to pri prehrávaní digitálne
.