Jak vyřešit přívod signálu do reprobedny

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Xavomar
Kontaktovat uživatele:

Jak vyřešit přívod signálu do reprobedny

Příspěvek od Xavomar »

Dobrý den, jsem tady nový.

Stavím reprobedny typu voigt pipe (foto dodám v lepší kvalitě). Po prostudování různých zdrojů o akustickém chování dřeva jsem se rozhodl pro čistý buk (sám jsem zvědavý jak to bude hrát).
Řemeslná práce je hotová, už chybí jen nacpat vatu, osadit reproduktory Seas H1597-08 (FA22RCZ) a vyřešit konektory - a tady tápu.

Napadly mě 3 varianty:
1- použít konektory Speacon - podle mě to není moc HiFi - např.: http://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni ... 4-pin.html
2- zlacené banánky s nízkým útlumem -pro představu např.: http://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni ... panel.html, ale klidně i dražší
3- použít komplet terminál - např: http://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni ... ulata.html

Rozhoduji se mezi variantami 2 a 3 a mám následné dilema - když použiju přímo banánky přes dřevo bude signál ovlivněn nepatrnou vodivostí dřeva (lze vyřešit zaizolováním) ale pořád mi zezadu budou trčet banány, nebo použiju variantu terminál, banánky budou krásně schované, ale zase naruším celistvost bedny (vrtán otvor).

Všude na internetu jsem viděl reprobedny zepředu a terminály nikdo nefotí... máte někdo nějakou radu?
Podotýkám že produkty ze stránek Dexon jsou jen ilustrativní a pravděpodobně použiju něco podstatně kvalitnějšího.
Moc děkuji za rady.

foto ze stavby:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak vyřešit přívod signálu do reprobedny

Příspěvek od BVa »

Technicky najlepšie (možno nie dosť "hifi") bude použiť Speakon (ale originál Neutrik NL4MP, nie "čínu" z obrázka za cenu Neutriku....), zapustený tak (stačí asi 6mm) , aby netrčal nad povrch. Pri boxe z masívu (čo nie je najlepší nápad..) to je veľmi jednoduché. Tie boxy budú ale dosť "zvoniť", box sa nemá nijako "akusticky chovat", má byť podľa možností maximálne tuhý a zatlmený, hrať má len reproduktor .

Xavomar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xavomar »

No já je chtěl z masivu (věc designu - mám rád přírodní materiály) - dle např. tohoto článku jsem vybral buk http://ldf.mendelu.cz/und/?q=node/24 - podle tabulky dole by měl (hned po jasanu) minimálně rezonovat - otázka zda je to lepší než jehličnatá dřevotříska... každopádně to je pokus - zajímá mě jak se to bude chovat... ty bukové desky jsou pekelně tvrdé a na "poklepání" to prakticky neduní - pokus z dřevotřísky mi přišel "dunivější" ...

ale zpět k hlavnímu problému... myslíte, že když do dřeva udělám otvor pro terminál a ten následně dobře utěsním, že to bude mít vliv na zvuk? (terminály se mi prostě líbí více než speacon).

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ty tady řešíš úplný kraviny jako např. vodivost dřeva při napětí pár voltů... Co si představuješ pod vlivem na zvuk u těch svých dotazů? Jak se vyspíš bude mít na zvuk daleko větší vliv...

Xavomar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xavomar »

Jak to tak poslouchám tak asi fajt řeším kraviny - vyřežu kulatou díru na terminál.... a bude to hezky zapuštěné.Řezat budu až zítra, takže uvítám jakékoli další připomínky a návrhy... pak ozvučnice pořádně nafotím.. jsem zvědav na zvuk... parallně s repro vyrábím i elektronkový ueilovač.. ale ten bude hotov nejdřív za měsíc...

jfed
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jfed »

Líbil se ti masiv, ne dřevotříska nebo mdf, použil jsi masiv.

Líbí se ti misky, tak použij misky, při řádném zalepení a zatlumení to asi neovlivní víc, než použitý materiál ozvučnic.
Mě osobně by se víc líbily ty konektory/banánky ad 2), jako to mají třeba i Xaviany. Na svých kdysi kupovaných bednách mám misky, taky to vypadá dobře, ale zezadu se koukám na bedny málokdy ;-).
Každopádně řemeslně to vypadá moc pěkně, držím palec.
Hezký den

Xavomar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xavomar »

ještě dotaz...
Čím fixujete tlumící vatu? Nebo necháte jen ležet a opírat o kostru reproduktoru?
Budu ji dávat do horní poloviny reprobedny a za reproduktor.

Basstl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Basstl »

Dobře není ani ten masiv, ani misky.
Z technickýho hlediska je nejlepší Speacon, tak jak ti radí BVa.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Varianta 4: kabel provlíknout malým těsným otvorem, zapojit napevno, bez terminálů.

Xavomar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xavomar »

Tak jsem to dal včera dokupy a světe div se ono to hraje :) použil jsem misky a pořádně to zatlumil a neslyším ani žádné rezonance.. ten buk je fakt docela dost tuhý už jen dodělat elktronkový zesilivač.

Basstl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Basstl »

Nechápu proč se tady ptáš, když si potom vybereš tu nejhorší variantu, kterou ti navíc nikdo neradil... :?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Basstl píše:Nechápu proč se tady ptáš, když si potom vybereš tu nejhorší variantu, kterou ti navíc nikdo neradil... :?
Víš Ty co ? Na tomto fóru jsem od roku 2008 a všiml jsem si už vícekrát že není důležité řešit otázky a diskutovat k věci ale vzájemně si dokazovat kdo je větší blbec pokud má (zcela náhodou teda) jiný názor...tož tak asi :lol:

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

světe div se ono to hraje
Hrať bude (nejako) aj "holý" reproduktor položený na stole. Určite to ale preto nie je najlepšie riešenie.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ještě tak pořešit repro kabely nejlépe z bezkyslíkaté mědi 99.999999% za stokoruny/m a bude vymalováno. Odkazuji za podobná vlákna HiFi názorů.

Xavomar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xavomar »

Repro mám zatím připojené k zapůjčenému zesilovači Sony (nic extra hifi) a nepostřehl jsem žádné "zvonění" reprobeden. Možná nemám ten pravý hifi sluch. Ona ta spárovka je lepená z malých kousků bukových prken a tím pádem se asi značně eliminuje případná rezonance či vyzařování dřeva. Dle literatury je bukové dřevo absolutně nevhodné ke stavbě nástrojů - je tuhé a potlačuje rezonance => mohlo by být dobré na reproboxy. A hlavně se mi líbí že jsou repro z "přírodního" materiálu. ... každopádně v průběhu dvou měsíců dostavím lampový zesilovač a když někdo z Vás potom pojede kolem Opavy rád ho u sebe uvítám a repro mu k poslechu pustím - uvítám jakoukoli kritiku. Každopádně prosím kritizujte až potom co si repro poslechnete - neviděl jsem totiž moc staveb z bukové spárovky.

Odpovědět