Menší reprobedny

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
upca
Kontaktovat uživatele:

Menší reprobedny

Příspěvek od upca »

Zdravím. Začínáme řešit stavbu "menších" reprobeden. Doposud máme postaveny VOX 253 MTI a CLASSIC 200 GF od Visatonu. A obzvlášť ty VOXY jsou výborné, ale chce to k nim výkonnější zesilovač. Třeba s lampovou Primaluna DiaLogue to nebylo ono. Chci tedy něco s vyváženým zvuk, dobrou dynamikou, převážně na blues, jazz a starší rock. Navíc přes bedny bude hrát hlavně gramofon, nejdřív na jeden starší zesilovač od Marantze (PM7200) a časem snad něco lampového (připadně MA6300 od McIntoshe ale to bude hudba budoucnosti...). Tak že otázka zní, jaké bedny by jste doporučili postavit...? Zatím mě oko padlo třeba na Visaton ELEVATION 3 ale nebráním se v podstatě ničemu v rozumné cenové relaci...

Riki
Kontaktovat uživatele:

Re: Menší reprobedny

Příspěvek od Riki »

su fakt vyborne bedne cena asi 350Eur za par bedni
sirokopasmo, ale fakt vynikajuce, *thumbs up*
http://eckhorn.com/index.php/de/downloa ... rtdown/67/

upca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od upca »

Díky, také jsem koukal na širokopásmové bedny a horny. Docela se mě zalíbil (vzhledově) reproduktor Fostex FE208EZ Sigma. Ale nevím jestli je tohle cesta. Nejsou až moc směrové..? Doposud jsem to neslyšel hrát, tak nemohu posoudit.

Riki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Riki »

nehladas nahodou male repro? 208 EZ su 8 palcove bedna 120cm a vazi asi 80kg. Preto som ti poslal odkaz na male FX120 su min dve moznosti bedni 10l basreflex a okolo 20l dvojity basrexlex. mal som postavene oboje bedne nakoniec som si zvolil 10l na jeho velkost ma prekvapojuce hlbky, DBR120 ma aste mohutnejsie. Je to vec vkusu. FX120 znie skor ako bezne repro. Mam postavene aj horny s 208EZ, cenovo su dalej cca 1600-2000 eur , nakladna je vyroba hornov. na Hornoch blues a jazz velmi dobre, rock sa mi az tak nepaci, ale moze to byt aj jednocinnym triodovym zosilnovacom, pisa sa ze na rock je lepsi PP s beam pentodami, akurat pracujem na takom s KT88 2x50W, tak uvidim .Co je vyborne v hornoch priestor, pri tichom pocuvani hra v plnom frekvencnom pasme-nemas nutkanie pocuvat hlasnejsie preto ze ti chybaju hlbky, je ich dostatok aj pri velmi nizkej urovni hlasu. ak si nakloneny k hornu FE206 s Dallas II moze byt velmi zaujimave aj cenovo tak isto zvukovo, dalsia vyhoda nie je potrebny tweeter.
http://farm6.staticflickr.com/5008/5359 ... 16f8_o.jpg

upca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od upca »

Menší bedny jsem myslel spíš výkonnostně. Což je pro mě 100 až 200W. Tohle ale vzhledem k citlivosti hornů taky nemusí být pravda. Přímo na rozměru až tolik nezáleží, i když omezení délky a šířky by bylo tak do 0,5m (tohle je hodně hraniční rozměr v obou směrech, který bych akceptoval pouze při excelentním zvuku), výška mě nesvazuje. Váhu taky neřeším, stejně to budu dělat z MDF, tak počítám že k 80kg bude jedna mít (voxy jsem raděj ani nevážil). Výroba mě problém nedělá, mám k dispozici plně vybavenou dílnu i s lakovnou. Problém pro mě je nějaký plánek, nechci se pouštět do vlastních návrhů ale designová stránka pro mě hraje velkou roli. Ideálně ověřená konstrukce, u klasických beden se schématem zapojení. Zatím nejsem nakloněný k ničemu. Než DallasII, spíš bych volil Dallas III(procházel jsem nějaká zahraniční fóra a líbí se mi ladnější křivky). Tvarově mě zaujalo i třeba něco takového (neřeším teď velikost reproduktoru):
http://petoindominique.fr/pdf/fe126e.pdf
Ale stále nejsem rozhodnut jestli jsou horny tou pravou cestou, nebo opět něco od Visatonu...
Jinak cenově bych to viděl tak do 800-1000eur za reproduktory, kabely, elektrosoučástky. Materiál na stavbu do toho nepočítám, nějaké ovčí rounu na izolaci taky ještě mám.

Jak jsi spokojen s těmi horny s 208EZ, případně nemáš srovnání s nějakými klasickými bednami, jsou basy a výšky dostatečné...?
V sobotu si snad nějaké horny poslechnu ale nevím s jakým reproduktorem, kabely asi taky nebudou nic moc, síťový filtr, signálové kabely, zesilovač, zdroj zvuku... No abych to mohl reálně posoudit musel bych to vyzkoušet doma na aparatuře ale uvidíme...

Riki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Riki »

ak mas na menice 1000eur, na tvojom mieste si dohovorim termin v Hornstudiu s panom Hornikom http://www.hornstudio.cz , ma Lowther menice mne sa kusok viac pacili ako, Fostexy.
Navrh bedni nie je problem Fostex to ma priamo na stranke a Lowther za poplatok. pri Fostex 208 ja osobne preferujem + Horntweeter co je 100-1000 eur naviac podla voby, je dobre mat k tomu vyhybku cca 300eur pri Lowther nepotrebujes nic iba menic a bednu. Ked fostex mozno FE 206 on nema problem s vyskami a stoji 260eur za par.

Odpovědět