Reprobedna s širokopásmovým reproduktorem

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
cabballero
Kontaktovat uživatele:

Reprobedna s širokopásmovým reproduktorem

Příspěvek od cabballero »

Ahoj. Jsem tak trochu kutil, postavil už jsem si pár reprosoustav, první byly ~130l "almary" s 30cm basákem, ale po přestěhování do podstatně menší místnosti pro poslech jsem vyměnil i bedýnky, teď hraju na sloupovky ~25l, popř. regálovky ~10l (obojí 2-pásma). Všechny bedny, co jsem stavěl, byly buď tří, nebo dvou-pásmový. Bednu s širokopásmovym reprákem jsem zatim neměl, pořád jsem nějak nevěřil tomu, že jeden reprák zmákne dobře celý slyšitelný pásmo. Pak jsem náhodou četl o reprákách TANG BAND a ty parametry, který u nich uvádějí, vypadají přesvědčivě (např. u stavebnice uvádí Kmitočtový rozsah: 55-21500 Hz) 8-)
Máte někdo zkušenosti s reprákama této značky? Konkrétně čtyřpalcový model Tang Band W4-1337SDF. Ještě mě zaujala možnost stavebnice s třípalcovým Tang Band W3-871, na stránkách, kde je nabízena, je odkaz na návod stavby, který je nefunkční a když jsem využil na stránce prodejce pomocí formuláře "Napište nám" poslat dotaz, odpověď jsem po měsíci nedostal.
Možná si to myslim blbě, kdyžtak mě poučte, ale já měl vždycky za to, že bedýnky s širokopásmovym reprákem se dělaj (krom jinýho) taky proto, že odpadá pasivní výhybka (jako třeba když p.Janda # AU-RA # vyráběj reprosoustavy)... takže mě trochu zaskočilo u tý stavebnice info - cituji: "vysoce kvalitní součástky pro výhybky" - netušíte, co tim myslí? Že by pár součástek na nějakou kompenzaci impedance, nebo jakýsi filtr na oddělení hlubokých tónů, který neni reprák stejně schopnej zahrát? Jestli píšu blbosti, klidně mě opravte, rád se přiučim od zkušenějších ;)

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Reprobedna s širokopásmovým reproduktorem

Příspěvek od lubin »

Mám zkušenost s TangBandem, typ si najdeš, dává ho M.Vitvar do svých VMA Mikro. Za sebe můžu říct, že mě překvapil vzhledem k ceně nejen svou konstrukcí, ale i zvukem. Jedná se ale o menší středobas.Za danný peníz naprosto nenálézám negativa. Věřím tomu, že jestli mají podobně zmáklý i širokopásmo....tak se nemáš čeho bát. A za směšný prachy. Ale koukni se taky po jiných značkách, to zase ano...:-) Zejména na konstrukci širokopásma....výborně taky hrají vyšší modely AudioNirvana...také osobní zkušenost. Vlastnil jsem dvanáctku palec....

cabballero
Kontaktovat uživatele:

Dík za info, o AudioNirvana už jsem něco četl. Reprodukce hlubokejch tónů jsou jasný, ale nevim, jestli dvanácti palec neni zbytečně moc do místnosti ~15m2... navíc to neni žádná poslechová místnost, spíš takovej obejvák s nábytkem, bedny s 12-palcem přecejen nějaký to místo zaberou... a možná se taky (nejspíš zbytečně) bojim, že 12-palcovej širokopásmovej nezahraje tak dobře vejšky, jako třeba širokopásmovej 3-palec (?)

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

cabballero píše:Dík za info, o AudioNirvana už jsem něco četl. Reprodukce hlubokejch tónů jsou jasný, ale nevim, jestli dvanácti palec neni zbytečně moc do místnosti ~15m2... navíc to neni žádná poslechová místnost, spíš takovej obejvák s nábytkem, bedny s 12-palcem přecejen nějaký to místo zaberou... a možná se taky (nejspíš zbytečně) bojim, že 12-palcovej širokopásmovej nezahraje tak dobře vejšky, jako třeba širokopásmovej 3-palec (?)
jasně nevnucuju, já jen píšu o své zkušenosti, měl jsem ho asi ve 40m2....ale pod 8 palců bych nešel...

marasten
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marasten »

Zkušenost mám s Tang Band W3-871 a to konkrétně ze stavebnice na tomto odkazu: http://www.prorepro.cz/stavebnice-cyburgs-needle-w3-315
Já jsem to zkoušel, abych věděl jak takováto konstrukce hraje a proto jsem si soustavy postavil jen na zkoušku ze zbytků materiálu co jsem měl doma.
Musím říci, že jsem byl velice příjemně překvapen jak to hraje. Za směšnou cenu reprosoustavy s kvalitním zvukem. Teď je mám dané v koutě a neposlouchám, kvalita zvuku vůči ceně je sice vynikající, ale já bych potřeboval něco kvalitnějšího.
Kdyby jsi bydlel někde poblíž, mohl by jsi si je přijít poslechnout.

cabballero
Kontaktovat uživatele:

> marasten
Ano, přesně o tuhle stavebnici jsem se zajímal, ale nevim, jestli ty stránky fungujou, zatim jsem nic neobjednal, jen nereagují na muj dotaz (přes email). Poslechl bych si je rád naživo, ale bydlim kousek od německejch hranic. Možná by mi stačil ten návod na stavbu, kterej jim jako odkaz nefunguje... myslel jsem, že bych nic nevymejšlel a postavil to podle jejich návodu, prostě vyzkoušená bedna pro tenhle reprák. Poslech naživo asi nebude, ale možná by mi stačilo, kdybys měl ten návod, jak udělat bednu... nebo aspoň kolik má vnitřní objem, nebo jak je to s "bassreflexem". Hlavně by mě taky zajímalo, jak to myslí s tou výhybkou - když jsi měl tu stavebnici, tak to víš sám - opravdu je v reprosoustavě s jednim širokopásmem něco jako výhybka? Můžeš mi prozradit, co tam kromě repráku, kabeláže a tlumení je? Já se o to zajímam právě proto, že na netu to plno lidí chválilo, líbí se mi ta cena a do mýho malýho obejváčku by to taky mohlo stačit.
Jinak zatim dík všem, co reagují na muj příspěvek, než jsem ho napsal, trochu jsem se bál, že na mě někdo naběhne s tim, že když o stavbě reprosoustav nevim všechno, abych si poradil sám a musim se na něco takovýho vyptávat, měl bych se na to radši rovnou vys... a koupit si bedýnky hotový 8-)

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Zjednodušené a obecně srozumitelné vysvětlení k vyhybce u bedny s jedním měničem:

U takovéto konstrukce případná vyhybka neplní funkci jako u 2 a více pásmových konstrukcí, tedy dolních a vrchních propustí pro frekvenční napojení jednotlivých měničů, ale mají zejména vyžírací funkci pro určitou frekvenční oblast která by tahala za uši, protože má daný měnič tuto oblast zvýrazněnou. Takto malé širokopásma mají některé takovou oblast mezi 1-5kHz.
Pokud je malý širokopásmový měnič použit celo rozsahově, tedy bez napojení na basech na větší měnič, tak řeší vyhybka potlačení středů a výšek aby se slaběji přenášené basy dostaly do rovnováhy se zbytkem.
Noble Audio - výroba a prodej

cabballero
Kontaktovat uživatele:

> NA
Děkuji za vysvětlení, tomu rozumim.

marasten
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marasten »

Přesně jak píše NA je to "výhybka" o třech součástkách a má za úkol potlačit určitou část kmitočtového spektra.

Ten obchod již skončil s činností, ale maj tam napsáno něco jako že na domluvu. Zkus tam zavolat, když na email nereagují.
Výhodou té stavebnice je, že tam je všechno: reproduktor,konektory, kabely, tlumící materiál a součástky výhybky.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Na fórum píšete, takže internet doma máte. Lámem si hlavu nad tým či ho aj viete používať.
Nejaký chalanisko z Prahy ich má postavené a pochválil sa s nimi na audiowebe
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=18143
Gúgl na mňa vychrlil kopec obrázkov s porezovými plánmi aj zapojením filtra
https://www.google.sk/search?q=Needle+W ... CoMQsAQIFw
a na diyaudio máte 76 stránok na čítanie
http://www.diyaudio.com/forums/full-ran ... -871s.html

cabballero
Kontaktovat uživatele:

> bubuxin
Dík za odkazy, hlavně za ten českej. Anglicky neumim, stydim se za to, ale nebudu se to už učit a překladač z internetu občas píše bludy, který nedávaj smysl. Ale hlavně se stydim za to, že jsem si to nenašel sám :oops:

Reiferius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Reiferius »

Začínají mě lákat širokopásma...Asi si nějaké doma udělám...nějakou mini verzi :)

štětináč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od štětináč »

Často se tu ptám, ale i jsem už něco zakusil. Dělal jsem širokopásmo s Monacor SP 200 X, velká bedna, basy spíš jen dýchají. Tady je další možnost : http://www.visaton.de/en/products/fullr ... ms/solo-50
Malý Tangband 704 do regálovky je zajímavý repro, rozhodně by povýšil zvuk z nějaké věže za 3000 Kč. Co si pamatuju, hraje poněkud dost líbivě, zato s ním postaví bednu i laik.

Odpovědět