1812

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: 1812

Příspěvek od lachim »

gulliver

no ale..... ty zase posloucháš cd-vrstvu , ne?
to je pak jaksi "komplikované".
od začátku píši, že doporučuji sacd!
jako nejlepší z toho, co jsem slyšel.

:-)

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

lachim

vysvetlim: pocuvam len z compu, takze bud originalne master subory, alebo ked nie su dostupne tak ripy z CD, kedze o ripovani SACD neviem.
Ale v zasade mi islo skor o hudbu ako o technicke nuansy.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

gulliver
aha...
chápu.

Zbynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbynek »

Při pročítání vláken, které jsem v průběhu roku jen tak prolétával, jsem ve vlákně Analogová Akademie 2010 našel toto:
pacient píše:Píšu hlavně kvůli tomu, že jsem šťastným majitelem zmiňovaného LP s 1812 a protože se množí dotazy co že to bylo za desku a kde se to dá koupit.
Tento konkrétní kousek je od vydavatelství TELARC, CINCINNATSKÝ SYMFONICKÝ ORCHESTR řídil Erich Kunzel, pres je takzvaný německý, TELARC DG-10041 (1979).
.....
Jedná se o původní nahrávku, ještě před přidáním sborů ( jeden kolega na AA mi svěřil, že nahrávkou 1812 bez sborů, se vždy cítí být okraden :lol: )
Tím kolegou, který se nahrávkou 1812 bez sborů cítí být poněkud ošizen - jsem já.
Ošizen, nikoli okraden.

Okraden instrumentálním úvodem být nemohu, skladatel ho takový zkomponoval, ale zpívaná verze troparionu "Спаси, Господи, люди твоя" je pro mě vítané vylepšení, bonus navíc.

Skladatel předehru komponoval instrumentální (viz. kniha Davida Browna "Tchaikovsky: the man and his music", str. 224 dole: http://books.google.cz/books?id=he-ip7M ... &q&f=false

Dvě violy a čtyři violoncella hrají úvod, než se k nim (v cca 1:41) přidají dřeva.

Instrumentaci je vidět např. zde: "1812 overture Marche slave and Francesca da Rimini" , str. 213 dole http://books.google.cz/books?id=wOgpn-O ... &q&f=false

ale nemohu si pomoct, "Спаси, Господи, люди твоя" je natolik slavný, nebál bych se výrazu "profláknutý" troparion, že někoho muselo někdy napadnout (přes nepochybně vyšší náklady na realizaci) svěřit úvod sboru.

Jinak "1812" v kontextu celé Čajkovského tvorby zase tak moc neprožívám,. Ostatně sám Čajkovskij v dopise své mecenášce Naděždě von Meck své vznikající dílo charakterizoval: "Увертюра будет очень громка, шумна, я писал ее без теплого чувства любви, и поэтому художественных достоинств в ней, вероятно, не будет". ;)

Odpovědět