BUTY ppoommaalluu

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

BUTY ppoommaalluu

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
BUTY - PPOOMMAALLUU
Radek Pastrňák (kytara), Richard Kroczek ml. (bicí), Petr Vavřík (baskytara), Milan Nytra (klávesové nástroje), Milan Straka (dechové nástroje), Nikos Engonidis (cello)
a Andrei Toader (cello).

skvělí muzikanti, fantastická nahrávka.
jedna z nejlepších českých věcí, které znám...

DaF
Kontaktovat uživatele:

Re: BUTY ppoommaalluu

Příspěvek od DaF »

Nelze než souhlasit, vzhledem k tomu, že bylo natočeno v roce 1994 u nás a v podstatě na kolenou, tak je to až neskutečné.

Ještě bych doporučil Normale, které je nejméně stejně vynikající a také poslední počin Votom.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Normale

kdysi jsem bydlel na okraji Přívozu, asi nejslavnější umělecké, bohémské, multikulturní a "multikulturní" (mí rodáci mi rozumějí) ostravské městské čtvrti. Radek Pastrňák bydlel ve vedlejším bloku domů. v jejich dvoře každý víkend hořely ohně a vzduchem se nesla táhlá, sladkobolná hudba v odlišných tóninách a ladění, než jsme z rádií ovládaných anglosaskou produkcí zvyklí. v té době vrcholily jeho rodinné problémy. a tak cestou ze stánku s plnou igelitkou častokrát končil svou pouť na dvoře svého domu (viz Nemusí se vždycky v noci konat vražda z alba Dřevo). na tomto dvoře se zrodilo Normale.

včera jsem si ho zase celé poslechl. je to opravdu skvělé album. v mnohém jiné, než jsme zvyklí...

Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

DaF píše:Ještě bych doporučil ............ poslední počin Votom.
vřele se k tomuto doporučení připojuji.

Obrázek

nikdy jsem se netajil sympatiemi k téhle ostravské kapele. a to nejen z patriotismu. líbí se mi humor textů radka pastrňáka a hluboce smekám před muzikanstvím všech členů téhle kapely. ubylo veselých textů pro dívky a chlapce a chytlavých refrénů, přesto toto album nabízí BUTY v nejlepší formě. je z něj cítit, že si na něm dali velmi záležet, ale není to křeč. je to paráda.

zvukově naprostá lahůdka.
*thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Něco málo VOTOM podle abecedy a Radka Pastrňáka:
Ahoj, máš hlad? – má řešit otázku, zda se opravdu chceme setkat s rozumnými mimozemšťany, ale myslím, že působí poněkud obecněji
Karel spí – se tak nějak obmotává kolem postavy Jana Pavla II., ale to je potřeba pustit mozek na špacír
Kočka – je vlastně vnitřní duet o nenaplněné lásce. Je to cikánská melodie v counry oblečku na podstavci z mírně přivykradeného Bachova cellového koncertu.
Milan – je prostý portrét našeho milého Milánka Straky s ukázkami jeho klarinetové virtuozity a hrdinným foukačkovým sólem (dávat pozor!). Píseň je vskutku smutná, neboť končí vzpomínkou na Milanův bývalý klarinet, který se stal kořistí zlotřilých občanů Polska
Myšlénky – jsou buddhistická salsa s valašskou melodií
Nevyhýbací stroj – je zkrátka nevyhýbací stroj, který se dá poslouchat buď jako polka, anebo jako bigbeat (záleží, která hemisféra zrovna vede) a nabízí fantastické kytarové sólo, které jsem natočil sám já!
Pusinku na prdel – no comment
Starý vodopád – by se mohl stát hymnou Strany mužů
Státní hymna - je napsaná v téměř dokonalé rychločeštině, to znamená, že každé slovo začíná v polovně slova předcházejícího a je to takový chuchvalec konstatování a postřehů z českomoravského prostředí. Hudba je něco mezi symfoňákem a hudbou hradní stráže.
Tisíc korun – se zabývá osudem peněz z charitativních sbírek, ale na omluvu zase agituje
Tytrlijáda – se bude normálně líbit
Vodevzdej – to je zkrátka brilantní kompozice zkušeného autora, kterým jsem já!
Všechno kolem mě – něco jako modlitba lidí, kteří už by chtěli navždy zůstat uvnitř hudby.

A ještě malý návod k použití přímo od zdroje – Radka Pastrňáka: „Deska je taková, že je třeba si na ni malinko zvyknout, vyzkoušet různé druhy poslechu – doporučuje se alkohol a tak dál…“

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no ale nejlepší je stejně

Obrázek

DŘEVO

vynikající hudba, plná tajemných zákoutí a neokázalých, za to milých vychytávek, zcela osobitý zvuk, jasně promyšlená struktura skladeb, souznění a nepopiratelná výše všech muzikantů, chuť hrát (si), ne vyhrát nějakou anketu...
a dobře se to poslouchá.

k tomu hravé texty plné jinotajů a svébytné pastrňákovy člověčiny, na první pohled jen takové nesmysly, které ovšem skrývají hlubiny v českém popu zcela nevídané. typickým rysem je prolínání a vzájemně chápaná souvislost mezi osobním a obecným, banálním a osudovým, běžným a nadčasovým... :shock: :mrgreen: :roll:

Nemůžem usnout

Nemůžu říct ani půl slova
nemůžu vzít ani hlavu do dlaní
čekat, až mi tepny slehnou
pokoj je prázdný, přesto k prasknutí
krev mi pění, nic ji nezchladí
nemůžu polknout, vzduch je žhavý

Nemůžem usnout
musíme bdít
co kdyby se někde
přetrhla nit

Už vím kde končí vztek a nemůžu ti to říct
už vím kde končí bolest a nestihnu ti to říct
už mám oči klidné a ty se díváš
nevidíš nic

Nemůžem usnout
musíme bdít
co kdyby se někde
přetrhla nit

nebo téměř titánské Beskydy či ryze stoické Dva kropící vozy....

asi nejlepší album Butů, které se jen tak neohraje.

Před náma slunce
za náma voda...

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Dřevo je tak skvělé,protože je zaznamenáno na nosič z toho nejlepšího Beskydského. *thumbs up* :mrgreen:
Motto z bookletu:
,,Pozor,rodiče tu nebudou věčně!Jednou přijdeme do jejich bytu a budeme se hrabat ve starých věcech.Něco je k ničemu,něco se hodí.Vrtačka.Stará dobrá vrtačka...''

Stejně,ale nevím jestli bych dal přednost tomuto albu před Pomaluu...Mám je rád stejně.
Přes řeku do stínu stromů.

komak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od komak »

Ďakujem všetkým ktorí sa podielali na tom že Buty existujú
Velká Vďaka

KDB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KDB »

I teď, když ho poslouchám, je skvělé...

Lance
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lance »

Buty jsou skvělý *palec* , mám všechny řadové CD
Nejlepší desky, pro mě Dřevo, Ppoommaalluu a Rastakayakwanna
Navíc ty nahrávky ještě netrpí loudness war.
I nejnovější Duperele z r 2012 není špatné - Písen práce, to už je klasika.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

skupinu vůbec neznám ale vyhrál jsem LP album v jedny banální
soutěži soukromýho rádia, desku jsem pak daroval sběrateli vinylů
(no když už byla doma poslechl jsem 2-3x celou)
Přílohy
buty.png

Odpovědět