Čanki

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
boxer

Čanki

Příspěvek od boxer »

Ač nejsem zběhlý v současné (ale ani minulé) rocko-popo -jazz-world hudbě tuzemské,tak (krom starých osvědčených pecek např.Progres,Mišík,Prokop,Navarová,nynější Čechomor,Radůza,Monkey Business atd.) občas něco sem tam poslechnu a zajdu. Většinou (asi jen pro mne) mě to moc neuchvacuje.Díky čtení různých recenzí si odkázanou kapelu poslechnu.

Nyní se mi dostala do ruky poslední deska brněnské kapely ČANKIŠOU.
Zcela náhodou jsem na ni narazil,při čtení recenze na zesilovač Copland.
http://www.audiodrom.cz/copland_csa29.html

http://www.cankisou.cz/
Obrázek

Kdo máte rádi něco,co se jen tak nedá zařadit,je to poslouchatelné,rytmické,prostě fain,tak doporučuji. *thumbs up*

Vajgl
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Čanki

Příspěvek od Vajgl »

JOJO Čanki sou boží hlavně ZUHA to je hitovka, pan Karel Heřman je prostě osobnost ...

boxer

Příspěvek od boxer »

Kdyby někdo nevěděl.

Obrázek

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

*offtopic* .. a to je náhodička! Zrovna nedávno jsem si říkal kam se ten Karel v kole času ztratil. Někdy odpovědi přichází nečekaně. Svět je malej. Díky.

boxer

Příspěvek od boxer »

Pro případné zájemce je zde o K.H. zajímavý článek.

Odkazuji hlavně na jeho zajímavé "definice" = moudra, na konci článku.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Profily osobností Lenky Valerie Valachové]
S Karlem Heřmanem bychom mohli hovořit celé hodiny, dělí nás vzájemný respekt a neviditelné pouto vnitřních znalostí lidského procesu – transformace prostřednictvím bílé magie. Karlovo zralé povědomí něčeho nového, za což považuji kvalitní citově probuzený život, mne opravdu zasáhlo.

Karel Heřman se narodil v Brně, dětství prožil, jak říká, harmonicky, jeho rodiče ještě žijí a jsou na svého syna konečně pyšní, jak by taky ne, byl přijat samotným prezidentem Pákistánu, spolupracoval s hvězdnými režiséry jako je třeba Věra Chytilová, Jan Švankmajer nebo současně nejviditelnější kult Vladimír Morávek. S tímto režisérem začínají i Karlovi herecké zkušenosti, absolvuje pod jeho režijní taktovkou svůj herecký debut v Nezvalově Manon Lescaut, hraje ústřední postavu pana Duvala, mezi ročníkovými herci Janáčkovy akademie múzických umění se jeví tento neherec, člověk z lidu, jako absolutní pozdvižení, kritikou je označen za překvapivého a nepřekonatelného.

S tímto označením tedy Karel vstupuje na brněnskou divadelní scénu a posléze i hudební. Hostoval v Hanáckém divadle, v Divadle 7 a půl, v Mahenově divadle a jeho herecko – pěvecké ambice se odrazily v muzikálu Vlasy, který odzpíval a odehrál v 270 reprízách v Praze. Nakonec se ale opět vrací do Brna, protože jak tvrdí, člověk má svoje mýtické kořeny a hlas jeho srdce proudí tam, kde je jeho domov.

Karel má svůj rodinný kruh, dceru a skvělou ženu, pokládá je za součást sama sebe, ale především za oporu, bez níž by nemohl tvořit své umění. Divadelní, filmový herec a zpěvák Karel Heřman je v současné době nejvíce spojován s hudební formací Čanki šou , po návratu z Prahy se údajně zpívání už nechtěl věnovat, ale na jednom večírku se nad ránem zrodilo něco, co je v současné době hudební kritikou považováno za jev na brněnské hudební scéně za komunikativně integrovaný. Formace Čanki šou: Karel jako frotman kapely a Guru je opravdu na jevišti nepřehlédnutelný, a dělá to nejenom Karlova postava - proporčně znázorňuje spokojeného brněnského “Buddhu“ - ale především Karlova hlasová a intonační kvalita.

Po delší době jsem si opět uvědomila, že v tomto žánru, který podle hudebních kritiků můžeme v případě Čanki nazývat – world music či etno - pop, je stále nejdůležitější vnitřní harmonizace a kolektivní kapelová spoluúčast na vibraci, energii a rytmu celého tělesa. Karel není žádný nováček, jeho kořeny sahají mnohem dál a na jeho zpěvu je to také vidět, mluví o hlasové hygieně, o tvorbě hlasu, bez školených deformací, sám si prošel i přípravou na Ježkově konzervatoři, co ale považuje za nejdůležitější je transparentní přesvědčenost o emotivním probouzení, jde tu o emoční práci s hlasem – připodobňuje to k jakémusi stupni tranzu, kdy se prostřednictvím dobře vedeného hlasu, bez použití srozumitelných slov - vokálů a slabik - odblokovává lidské podvědomí. Vedle toho však zpěvák musí mít jisté znalosti, či chcete-li zkušenosti, bez nichž se pak stává pouhým manipulátorem a to Karel zásadně odmítá. Jak říká on sám, jde tu o složitější návyky, které získáváte praktikováním – magie - ano, ale vše je o lidské psychice - o vyjádřených a potlačovaných emocích. Zpěv je tedy Karlovým niterným pocitem vlastní harmonie a jeho nejvěrnějším procesem komunikativního přenosu energie, na jedné straně stojí posluchač, od kterého cosi příjmu, abych mu to vzápětí vrátil. Tento jev energetické komunikace je i dle mého soudu naprosto novým zdrojem, jenž před námi otvírá nové světy.

Díky dialogu s Karlem Heřmanem jsem přesvědčena, že lidí jako je on u nás přibývá i v této výsostně umělecké formě, za jakou považuji současnou hudební formaci Čanki šou. (Moje zážitky z koncertů Čanki šou? Odpočinek a pozitivní vibrace rytmu mne posunuly za hranici předsudků a emoce se mi jevily jako energie celého mého těla. Proměna z bodu nepociťování se totiž může na základě těchto vyjimečně připravených jedinců díky jejich přenosům zničehonic probudit do něčeho nového – jakéhosi energetizujícího života a důraz kladu na jev, který díky Bohu nebude dostupný těm, co potřebují doslovný manuál, neboť obsah se zde získává přímou zkušeností a vlastním sebepocítěním této inteligentní imaginace – energie).

Karlova moudra:

Čanki šou - Self etno – je to o sebevydávání se, věci vyvěrají z Vás. Základem je návrat ke kořenům našich pudů a emocí.

Adrelínoví hráči – proces časového úseku, kdy se hraní na pódiu odevzdáváte společně prožité spontaneitě. Zázrak spolupráce v týmu lidí – život.

Komunikace bez předsudků – vrchol kultury vidím v pochopení katarze ( vnitřní duševní očista prožitého děje ), lidi nesmíte strašit, ale můžete jim pomoci se otevřít. Změněný stav vědomí je základní lidská potřeba. Duchovní rovina tohoto vyvěrá i z pochopení kvality tradice daného národa, tady u nás na to Češi pomalu zapomínají a to je kruté dogma, jenž musí být bráno v potaz.

Celebrita - Být v Blesku není žádná výhra a už vůbec to neznamená být celebritou, navíc mám pocit, že tohle blbý slovo možná taky vymysleli Češi. Celebrita? Proboha snad osobnost – ve spojení s lidskou důstojností. Pro mne Cyril Höschl – vynikající novinář, psycholog – pro mne osvícený v mnoha směrech.

Diktát – český “šoubyznys“ – Česká republika je jediný demokratický stát na světě, kde se nepouští v rádiích (až na malé procento) co lidi chtějí poslouchat, ale to co lidi poslouchat musí – odtud diktát gramofonových firem.

Drogy – nejsem pravidelným konzumentem, hulil jsem. Vnímám tento jev negativně pro děti do 21 roku dospělosti – pak je to o lidské svobodě.

Víra – bez ní se žít nedá, přesto nesouhlasím s dogmaty Katolické církve – tady jde o kupčení s Bohem. Ztotožnit se s modelem je pokaždé ve smyslu komunikace s Bohem nefunkční. Pochopit Boha: „Ať jsi, nebo nejsi, mluvím s Tebou.“

Hodnota slova – slovo ztrácí na obsahu, bylo zneužito. „Když mluví zbraně, Můzy mlčí.“ Jde o chování každého jedince k národní kultuře.

Vina – Mám hrůzu z davové psychózy a nevěřím na kolektivní spoluvinu.

Duchovní očista – jdu do lesa, dám si před tím čaj a pak křičím, zpívám a běhám a sedím v lese sám. Můžu to tak jednou do roka.<>

Karel Heřman je opravdovou osobností - až jsem popsala devět papírů tak mi konečně otevřel své duchovní bohatství a já konečně pochopila, proč jsem se s tímto člověkem sešla. Jeho dar spočívá v opravdu kvalitním záznamu – pojmenování jevů jako je například citová postiženost každého z nás... Zablokované emoce se hromadí a v podobě negativní energie mohou způsobit vážné choroby. Spirituální kvalita bílé magie totiž spočívá v tom, že naleznete cestu - kdy se její účinky v estetické formě mohou uskutečňovat a prostřednictvím jejího působení pak léčí naše vědomí i tělo. Karel s pousmáním ví, že není Šamanem, ani Guru, ale opravdovým umělcem svého nástroje, jeho hlasu. Jeho zpěv nás může osvobozovat a otvírat hodnotnému životu prožitých emocí a nalezení vnitřního daru osobní magie – léčba vlastní žitou energií.

Takže závěrem: jsem konečně bez předsudků o vyvolených, protože sedí třeba naproti Vám.

Psáno pro informacezbrna.cz
Lenka Valerie Valachová

http://www.informacezbrna.cz/clanek.php?id=1771

Paul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

moc zajímavé *thumbs up* .Přiznám se,že tuto kapelu jsem znal jen podle jména,ale nic jsem neslyšel.Budu to muset napravit.

Odpovědět