Introduction to the JAZZ

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Introduction to the JAZZ

Příspěvek od Dinosaurjr »

Jak začít s podivuhodným hudební světem Jazzu ?

Já jsem se k němu dostal přes rockovější cover desku Miles Davis - The Very Best of the Warner Bros. Sessions 1985-1991. Výborný výběr, napoprvé jsem ho slupnul jedním dechem. Dnes je pro mě poslouchatelné od 3.písně až do konce. Excelentní "přesmykač" na trochu jiný druh muziky, který má silné kořeny v době krátce před drtivým nástupem el.kytary a R´n´R tj. v období asi 1955 až 1964. Přes tuhle desku jsem se postupně dostal k až "hlubokému" jazzu, kdy muzikant srostlý se svým nástrojem přes něj umí mistrně sdělovat své pocity a city. Pak už následovala klasická věhlasná LP-íčka, která můžu doporučit k soustředěnému poslechu:

Recommeded introduction to the JAZZ (TOP LP´s)
To byla hodně zajímavá doba ! Pokud vás muzika zrovna nenadchla, doporučuji nezatracovat ji a nechat si ji ještě odležet. Třeba se k ní za čas vrátíte.

Miles Davis (trumpet) - Kind of Blue 1959 (Nejlepší jazzová deska století byla natočena za několik dní bez přípravy jako studiová improvizace), Porgy and Bess 1958, Miles Ahead +19 1957, Sketches of Spain 1960
John Coltrane (saxophone) - Blue Train 1957, Impressions 1963
Dave Brubeck (piano) - Time out 1959, Time Further Out: Mirror Reflections 1961, Countdown: Time in Outher Space 1962, Time Changes 1963, Time In 1966

Charlie Parker (trumpet) - One Night in Chicago 1952, The Verve Years, Vol. 3 (1952-1954) - 2 LP Set, Volume 5
Chet Baker (trumpet) - Sings 1956, Chet Baker with Fifty Italian Strings 1960, Chet is Back 1962
Gil Evasn - Out of the Cool 1961, Gil Evans & Ten 1957
Horace Silver (trumpet) - Song for my Father 1965

Nebudete mít k doporučení další jazzové muzikanty a konkrétní LP ? *sunglases*

Kolargol
Kontaktovat uživatele:

Re: Introduction to the JAZZ

Příspěvek od Kolargol »

Poslouchej radio CRO JAZZ .

PH
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PH »

CHARLES MINGUS - Mingus Ah Um (1959) Kontrabas, WEST MONTGOMERY - Goin' Out Of My Head (1965) Kytara, BOB BROOKMEYER - Bob Brookmeyer & Friends (1965) Trombone, GRANT GREEN - Idle Moments (1963) kytara

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fajfka »

To,co je nade mnou napsáno,je všechno pravda. Pro mne už trochu obstarožní,ale tady dobrý jazz začíná. Sám si musíš najít svou parketu,třeba posloucháním jazzu v radiu,pak si udělej radost a nakupuj.Brzy zjistíš,že i tvůj vkus se bude měnit podle toho,jestli se s muzikou ztotožníš nebo ne.
Já jsem třeba fanda na Brecker Brothers (+Michael-sax Randy-trubka) a sám jsem do rubriky Doporučená CD dal ,, Return to Brecker Brothers,,.Dobrého jazzu je spousta a to i českého -cokoli od Dana Bárty,Pavel Jakub Ryba nebo slovenského -Peter Lipa,Boboš Procházka.

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

je toho hodně

ale výběrem z nějakého top žebříčku určitě nic nezkazíš

http://www.hdtracks.com/classic-100-jazz

dneska stačí třeba ECM a nestihneš to pobrat ..

ale třeba tohle je příklad vintage nahrávky která je tak dobrá ža každý zlepšení řetezce ti ukáže co jsi předtím tak dobře neslyšel ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Jazz_at_the_Pawnshop

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nechci zakládat další vlákno, tak sem postnu jednu testovací nahrávku.
Take Five.

https://ulozto.cz/!y05rJqrBe5Pi/test-zip

Odpovědět