Film snad nejlepšího fotografa na světě, holanďana Antona Corbijna, (kdo ho nezná,nezná např. U2 nebo Depeche Mode) s názvem Control, zachycuje legendární kapelu, jenž se stala legendou snad za nejkratší dobu mezi legendami všude kolem nás ve světě hudby, kapelu Joy Division, respektive život Iana Curtise, těžce zvláštního člověka, jenž ve svých 23-letech spáchal sebevraždu.
Když jsem asi před třemi měsící náhodou zjistil, že tento film vůbec spatřil světlo světa a navíc že jej dělal Anton Corbijn, musel jsem jej okamžitě sehnat.
Moje drahá polovička mi jej sehnala a dala mi ho k vánocům, v životě jsem za 50 korun nedostal lepší dárek !!! Vyšlo v lidových novinách asi před půl rokem, možná více.
Neskutečný zážitek, tedy pro fanouška Joy Division. Nevěřil jsem vlastním očím, jak fantastický dojem ten film na mě udělal, skvělé zahrané, baskytaristu Hooka jsem poznal okamžitě, Curtise samozřejmě taky. Film má české titulky. Je neskutečně Anglický, nádherně černobílý, skvostně realistický, hodně se na něm podílela také Curtisova žena Debie. DVD je vybaveno třemi zvuky ! Já jsem zatím slyšel jen DTS, k...a nadupaně skvělé DTS !
Jen škoda že ve filmu nebylo krapet více té kurevsky dobré muziky. Na to ale Anton upozorňoval, že film je o životě Curtise a nepatří mezi hudební, přesto ale, hudba tam je a stojí za to si ji pořádně doma vyhulit !
Pokud někdo neznáte Joy Division, tak možná znáte New Order, ten vznikl krátce po rozpadu Joy Division když se Curtis oběsil. New Order se sice již nedávno rozpadli, ale jejich existence byla už legendární i časem a ještě někdy loni se sešli na turné z něž vyšlo údajně taky skvělé DVD z Glasgow. Zatím nemám ale brzy tomu bude jinak. New Order po celou dobu svého působení taky na koncertech téměř pokaždé zahrály něco málo od Joy Division, ale těm peckám už Curtise nikdo nenahradí, jako v žádné kapele žádného frontmena.
Joy Division - Control