kolik nosičů znáte obsahově dokonale nazpaměť
kolik nosičů znáte obsahově dokonale nazpaměť
Už delší dobu bych chtěl podebatovat a o jedné věci.
Myslím, že kdysi kdosi se při nějakém vlákně zmínil, že člověk je schopen udržet plně v hlavě asi 100 CD (LP ...).
Tedy, že je schopen je znát takříkajíc celé nazpaměť.
Vše nad tuto hranici (nebudeme brát 100 jako zcela neměnnou, ale přibližnou veličinu), je, že si pamatujeme už jen útržky.
Jak jste (myslíte si, že jste) na tom vy?
Myslím, že kdysi kdosi se při nějakém vlákně zmínil, že člověk je schopen udržet plně v hlavě asi 100 CD (LP ...).
Tedy, že je schopen je znát takříkajíc celé nazpaměť.
Vše nad tuto hranici (nebudeme brát 100 jako zcela neměnnou, ale přibližnou veličinu), je, že si pamatujeme už jen útržky.
Jak jste (myslíte si, že jste) na tom vy?
Re: kolik nosičů znáte obsahově dokonale nazpaměť
Boli casy, ked som vedel naspamat vymenovat vsetky CD od U2 v poradi, ako boli vydane a k nim ti povedat aj rok vydania. Samozrejme jednotlive pesnicky na kazdom albume (takmer) v poradi + vsetky VHS + DVDcka (koncerty), co vtedy vydali. Dnes uz len tie najoblubenejsie - nejako sprostiem v tomto smere
Neviem, ci je to vekom, alebo tym, ze pocuvam sirsi zaber hudby a nejako to postupne vyfucalo.

Dokonale to bude najakých 30 mojich top, viac nie. Nejakých ďaľších 100 obľúbených tak na 80%.
to jako vč. textů písní
tak to sorry, víš přece sám jak nás 50% a 33% národa českého a za koho označil náš (zatím uřadující) pan prezident
pokud jde o název LP (CD) rok vydání, producenta, značku, pořadí písní a složení kapely tak dříve jsem tu stovku titulů jakž-takž obsáhl ale dnes už méně, tak 30-40 řekl bych, není až tak důležité znát vše nazpaměť ale vědět kde to najít, říkal náš docent za dob studia

pokud jde o název LP (CD) rok vydání, producenta, značku, pořadí písní a složení kapely tak dříve jsem tu stovku titulů jakž-takž obsáhl ale dnes už méně, tak 30-40 řekl bych, není až tak důležité znát vše nazpaměť ale vědět kde to najít, říkal náš docent za dob studia
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Co myslis tim dokonale nazpamet?
Texty, nazvy a poradi pisnicek? Nebo hudbu, tzn. vsechny nastroje a jejich linky, vsechny zvuky, nuance, nepravidelnosti?
Texty, nazvy a poradi pisnicek? Nebo hudbu, tzn. vsechny nastroje a jejich linky, vsechny zvuky, nuance, nepravidelnosti?
Já mám dobře naposloucháno pár alb, asi 20 kousků, vesměs klasiku a jiné instrumentálky, ale museli mě něčím opravdu zaujmout. Spíš se mi líbí jiná věc, pomalu se učím noty a zkouším si "brnkat" na akordeon. No a z toho co znám, jsem už schopen zahrát základní melodie, respektive přiřazovat k tónům noty a to pak aplikovat na klávesy. Dlužno dodat, že v tomto ohledu mi výrazně pomáhá bylinka Brahmi(pupečník asijský).
No nenapdadlo mně, že někdo bude brát "nazpaměť" doslova.
Myslím jen hudbu. Tedy že víš jaká skladba půjde za druhou, víš že bude nyní sólo, pak nějaká improvizace, prostě po hudební stránce. Ne texty, roky vydání.
Pouze hudební stránka věci. Ta je snad ta důležitá.
Myslím jen hudbu. Tedy že víš jaká skladba půjde za druhou, víš že bude nyní sólo, pak nějaká improvizace, prostě po hudební stránce. Ne texty, roky vydání.
Pouze hudební stránka věci. Ta je snad ta důležitá.
Zajímavý je, že u Landy, konkrétně alb Konec a Pozdrav z fronty, plus muzikál tajemství si ty texty vybavuji.
Tohle je spíše povrchní, ono to může jít ještě dál. Můžeš si zapamatovat skladbu kompletně, včetně všeho co v ní je, podobně jako si lze zapamatovat to co je na obrazu.
Kód: Vybrat vše
Tedy že víš jaká skladba půjde za druhou, víš že bude nyní sólo, pak nějaká improvizace, prostě po hudební stránce.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
V tomhle ohledu znám z hlavy, tzn. aniž by album hrálo, tak 30 alb. Tzn. že si umím zabroukat melodie jednotlivých skladeb v pořadí, jak jdou za sebou.boxer píše:Tedy že víš jaká skladba půjde za druhou, víš že bude nyní sólo, pak nějaká improvizace, prostě po hudební stránce.
Když album hraje, tak určit, jaká skladba bude následovat, bych zvládnul tak u té stovky.
Ale záměrně si to komplikuju tím, že CD poslouchám většinou s náhodným výběrem skladeb (právě kvůli narušení stereotypu). A taky tím, že na Tidalu si často volím náhodný přehrávání všech skladeb od daného interpreta, tzn. míchají se různý skladby z různých alb.
Hm.
Tak to já nedělám nikdy.
Knihu čtu taky vždy od začátku do konce a ne napřeskáčku. Proto doma nemám snad jediný Best of..., a nesnesl bych, kdyby posloupnost CD (LP) byla jinak, než jsem zvyklý.
Proto neposlouchám ani rádio.
Když už si pustím hudbu, tak tu, kterou chci a tak jak byla nahraná jako komplet.
Tak to já nedělám nikdy.
Knihu čtu taky vždy od začátku do konce a ne napřeskáčku. Proto doma nemám snad jediný Best of..., a nesnesl bych, kdyby posloupnost CD (LP) byla jinak, než jsem zvyklý.
Proto neposlouchám ani rádio.
Když už si pustím hudbu, tak tu, kterou chci a tak jak byla nahraná jako komplet.
Přesně tak. Výběr (ať náhodný či cílený) pouze, když někde hraju na akci.
U neznámého autora může někdy ten výběr (Best Of, Greatest Hits aj) napovědět o co se jedná. Ikdyž dnes už se nemusí nutně tato informace o autorovi kupovat, někdy napoví i youtube či wikipedia a hodnocení. Je to na uvážení každého jakou cestou se vydá.