Je zajímavé si na blurayi přepínat jednotlivé stopy 2.0, 4.0, a 5.1 . Každá je zcela jiný mix s jinou filosofií a zvukem. 5.1 znám už z SACD, 4.0 Parsonsův mix už jsem předtím taky párkrát poslouchal, mám jej už rok doma na dvd-audio, CD jsem už dlouho neslyšel, tak se staršími verzemi nesrovnávám, nemám na to nervy.
2 a 4 kanálové verze jsou jakoby mnohem více na středech, prostor je tam budován jinak, hlas je mnohem více v popředí. Mi se nejvíce líbí verze 5.1 mix z SACD, kde je prostor podstatně lepší, zvuk se na člověka tak netlačí, působí mohutnějším dojmem, u 4.0 je vidět, že tehdy ještě Parsons se surroundem neměl takové zkušenosti či nebyla taková technika, je to takové primitivnější. Třeba budíky jsou v 5.1 rozloženy mnohem pěkněji a přirozeněji.
2.0 má smysl srovnávat jen se staršími CD, to už se mi nechce. každopádně to hraje dobře.
Co se týče Discovery boxu, na ten teď nemám čas, až za čas bude chuť tak okusím. Ale do té doby budou další Immersion boxy, tak nevím, jak to dopadne

. Taky si musím pořádně pustit Wall v 5.1, trčí mi tu už hodně dlouho.