QUEEN - A Night At the Opera Japan LP

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
PavelN
Kontaktovat uživatele:

QUEEN - A Night At the Opera Japan LP

Příspěvek od PavelN »

Dnes mi dorazilo japonské vydání této všem známé nahrávky od skupiny Queen. Vinyl je z roku 1975 a je ve velmi dobrém stavu.

Obrázek

Mám toto album v digitální verzi od MFSL, DCC, DVD-A a dokonce 24/96 vinyl rip.

Japonské vydání se vyznačuje menším podílem basů za to čistotou a tranparentností zvuku, který je z LP vzdušný a krásně rozlišuje vrstvené vokály skladeb, které plně vytížily možnosti tehdejší nahrávací techniky. Jsou hodně patrné tranzienty a prostor, ve kterém se nahrávalo. Dále bezprostřednost zvuku, kdy mezi hudebníky a posluchačem není bariéra.

Samozřejmě, že v porovnání s CD nebo DVD-A LP zaostává dynamikou. Na druhou stranu je to nahrávka, která neprošla digitálním zpracováním. To co bylo na masteru se japonci s co největší přesností pokusili přenést na LP. Žádná digitální postprodukce.

Např. v písni Love of My Life my přijde v MFSL verzi Mercuryho hlas přecházející do hodně vysokých falzet, DCC verze ho nechává laděný spíše do barytonu, v tomto japonském vydání zní trochu tenčeji, ale jednoduše bez rafinovanovasti za to pěkně čistý a přehledný, místy až syrový.

Bohemian Rhapsody:
čistota, přehlednost vrstvených vokálů, přesnost, žádné nasládlé zabarvení, lze obdivovat Mercuryho rozsah a přesnost zpěvu.

Po odpojení mého gramopředzesu (Firestone Audio- Korora) od sítě a provozu na baterii se hudba stala homogenní a organickou bytostí zaplňující poslechový prostor :-)

I přes řadu nectností spojených s reprodukcí LP je to pěkný požitek z hudby a pro mne srdcová záležitost.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: QUEEN - A Night At the Opera Japan LP

Příspěvek od MB »

Velmi pekne napisané, mám podobný pocit pri poćúvaní tohto Queenu, tiez mám japonske LP a aj MFSL CD.
Co sa týka tej dynamiky, mam na to trosku iný názor, ale asi tusím kde je pes zakopaný.
PS:Pavle dopln sem zvysok tvojej zostavy, najlepsie do podpisu, nech si možme urobit lepsiu predstavu, ja ani neviem, ci mas este MC Sumiko a repro Tannoy, alebo uz dávno nie....

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Moje sestava:

Vincent SV 234, Repro Aurum Cantus V3M, gramo - Project Expression, Sumiko Blue point 2, kabely, RG - 62, phonopředzes Firestone Audio - Korora, rca Vincent, stíněné silové kabely Vincent.
Digitální větev - PC s Esi Juli@

Co bys mi poradil ohledně dynamiky - lepší zdroj napájení ?(často hraji z bateriií)

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

To PavelN: Nechci moc radit, ale jestli tomu dobře rozumím, gramo + předzes+zes jsou propojeny kabelem RG-62? :shock: Pokud ano, v první řadě doporučuji pořídit slušné kabely a neprznit si poslech nějakým RG-62! Zvlášť u gramofonu jsou kabely extrémně slyšet!

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

to Steve

vyzkoušel jsem několik kabelů mezi gramo a phonopředzes., Viablue, Vincent, Britek Evennes. Z hlediska zvuku mi vyhovuje RG-62 s cinch konektory Neutrik.
Délka kabelu je cca 60 cm. Doporučte mi, prosím, co by bylo dobré z hlediska neutrality kolem 1500,- Kč i second hand. Navíc si myslím, že mé phono soustavě není adekvátní dražší kabel.

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

To PavelN: SZ

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Tak jsem měl dnes čas a porovnával zvuk CD ANATO od DCC, vynil rip - USA vydání 24/96 a toto japonské LP.

K mé nelibosti to na celé čáře vyhrálo japonské LP, CD dává hutnější bas a zvuk, ale je to oproti japoncovi pod dekou a vše se zdá být v jednom chumlu (to už trochu přeháním). S dynamikou je to také velmi dobré. Jsou hodně patrné kontrasty a přechody mezi tichými a hlasitými pasážemi (Prophet´s Song po skončení sborů a nástupu bicích). Na konci této skladby je vybrnkávání na kytaru, které to celé uzavírá až zde jsem si všimnul a uvědomuji si jednotlivé kusy hudby, jak dotvářejí skladby. A Night at the Opera je prostě propracované do nejmenších detailů, které do sebe zapadají a tvoří skvělý celek.

Pane kazzateli, nepište mi sem prosím ohledně dynamiky něco o lejnu a stanu a technických parametrech dávno překonaného vinylu :-)
Prostě i relativně levnější gramo sestava s dobrou LP se může postavit v jistých zvukových atributech digitálu. Je mi jasné, že kdybych to hnal přes extrerní převodník za 30 tis a výše, mohlo by se to možná vyrovnat. Bohužel na EMM LABS nemám.

Proč píšu k mé nelibosti. Protože budu potřebovat lepší kabel mezi gramo a phono předzes, a LP desky jsou poměrně drahé :cry:

Odpovědět