Tak to vnímám já:
Znáte to, první dva poslechy napůl ucha a nic, všimnete si tak akorát toho až se dohraje .... pak ale dáte jeden pořádnej večerní, něco se zlomí, přichází fáze nutkání, co s tím, líbí se mi to sakra anebo nelíbí? A pak poznání, prozření.
Spojení Robert Plant & Alison Krauss mě od pohledu předem nijak nevyplašilo, čekal jsem "boj" mezi nervním plantovským zpěvem a hippiesácky folkrockovým zvukomalebným poklidem, jo - s nějakou tou módní zvukárnou.
A ono je to všechno jinak. Malinko ještě odbočím. Úvodní halem naboulovaná rytmická figura mi neodbytně připomíná Raunchy v mikrofóráckém podání orchestru Billyho Vaughana.
Po prvních třech skladbách začnete prohledávat booklet, kde je sakra ten Plant? Schovanej pod sukní Alison? Ano, i ne. Na jednu stranu je to jeho zpívání až submisivně intimní, na druhou se dalším a dalším poslechem postupně vylupuje a od Polly Come Home se dostává i do popředí. Ani jednou za celé album však nezvedne a nepřepne hlas. U většiny skladeb je znát, kdo ke komu přišel na návštěvu.
Nedílností je zprvu až rachiticky průzvučný sound, postavený sice na country-folkovém akustickém nástrojovém obsazení, ale s absencí sebemenší juchajdy (nejblíž je vkusná Let Your Loss Be Your Lesson), slajdku abyste chvílemi doslova uchem lovili, je skvěle vyvážen znělou basovou boulí. Please Read Me a Fortune Teller už trochu povědomě zadrnčí. Teď jsem si uvědomil, že druhá polovina alba se vydává tak trochu víc do světa, objevují se Plantovy oblíbené exotické vsuvky, zvukového zdrsnění přibývá (Nothin - to je ryzí world plantovka), i Alison si střihne svůj pěvecký part v Tramped Rose jinak, expresivněji, než by člověk po první půli čekal.
Celek má ono těžko popsatelné pnutí několika sladěných, přitom zdánlivě nesourodých ingrediencí, což dovedou jen Mistři kuchaři a zvukaři. Krásná perokresba s několika vrypy kudlou.
Rozhodně nečekejte jasně nalinkovaného, co vás povede za ručičku. Je to jen a jen na vás, jestli si tuhle desku pustíte k tělu. Kdo ano, bude odměněn husí kůžičkou.
Je to folk, je to country, je to world, je to rock, je to Muzika.
http://www.cdklub.net