Filtr Isotek + vidlice IEC na přívodních kabelech

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
JJR
Kontaktovat uživatele:

Filtr Isotek + vidlice IEC na přívodních kabelech

Příspěvek od JJR »

Nazdar chlapi.
1 - Potřebuju poradit jak mají být správně zapojeny vidlice IEC ( chceteli - zástrčky ). Konkrétně na síťových přívodech k přístrojům - tzn. "samice". Mám originál Furutech Absolute Power 18 a tam je to obráceně oproti jiným kabelům. Většinou, když tu vidlici před sebou podržím - jako bych se díval na zásuvku ve zdi, tak mam fázi vpravo, což je obráceně, než na té ve zdi.
2 - Na filtrech Isotek na evropských Shuko zásuvkách - má být fáze vlevo jako na zásuvkách ve zdi ?

Díky za informace JJR :o

Mih
Kontaktovat uživatele:

Re: Filtr Isotek + vidlice IEC na přívodních kabelech

Příspěvek od Mih »

Pokud hovoříme o přívodní šňůře k přístroji z hlediska bezpečnosti, není důležité kde je fázový vodič připojen, tedy vlevo nebo vpravo. To platí čistě z "elektrikářského" pohledu, ochranný vodič propojí všechny přístroje a žádné rozdílové napětí by nemělo vznikat.
Z pohledu NF techniky je důležité aby mezi jednotlivými přístroji nebyl žádný potenciál resp. aby k jeho vyrovnání nesloužilo propojení NF kabeláží. Proto by měly být všechny přívodní šňůry "sjednoceny" na stejné zapojení. Hovoříme o připojení přístrojů třídy I. s připojeným ochranným vodičem na kostru.
Na filtru, tedy v zásuvkách fáze vlevo, na výstupu z přístrojové zástrčky do přístroje též vlevo (když ji máš proti sobě a střední dutinka je nahoře).
Při použití orig. šňůr, které jsou přibaleny k přístroji to může být právě opačně (Japan).
Všiml jsem si, že např. v časopise Stereo v testech kreslí, kde je připojena fáze u orig. šňůry. Takže jedno to není.
Některé filtry nebo pračky mají přepínač fáze, to aby se kvůli tomu nemusel rozebírat a přepojovat přívodní kabel do filtru.

JJR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JJR »

Ahoj.
Zjistil jsem, že, abych měl v zásuvce ( na filtru ) fázi vlevo, tak musím ve šňůře ( tak jak to popisuješ ) mít fázi napravo. Ovšem když jsem si našel na Netu fotku odkrytého filtru ( Isotek Aquarius - i když s anglickými zásuvkami ), tak podle barev vodičů asi počítají s fází v zásuvce napravo. Mam v tom hokej a nevím, jestli to nemá na něco zásadního vliv. ;)

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Pokud budou ve filtru zapojeny všechny kabely stejně a je jedno jestli fáze vpravo nebo vlevo, tak to žádný vliv mít nebude. Jen musí být opravdu všechny stejně.

Odpovědět