Bluegrass

Různé hudební žánry
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Bluegrass

Příspěvek od Aleska »

Já vím, že nyní u kovaných HiFistů narazím, natož u kovaných High-End Hifistů. Bluegrass není to, co by vyžadovalo High-Endové sestavy z nejvyšších cenových hladin, a dokonce k pěknému, příjemnému a hlavně poslouchatelnému soundu nevyžaduje nahrávky v SACD, DVD-A, ba ani nějaké ty Novinky, poslouchatelně hratelné pouze na TOP sestavách.
Jeho vznik se datuje do roku 1945 a v mnoha encyklopediích (například Wikipedie je popisován jako hudba horalů Appalačského pohoří v USA, navazující na na hudební tradice bílého obyvatelstva.
Ano, bluegrass je hudba pro široké masy, neunavující, ba právě naopak, líbivá a přehratelná prakticky na čemkoliv. Nutně musí být, protože je poslouchaná hlavně na spotřebce, prostě je to hudba všedního dne obyčejného pracujícího člověka, která jej doprovází kdekoliv a kamkoliv, ba dokonce si dovoluji tvrdit, že je hratelná i v MP3 formátu a skoro na všech "hnojačkách".

Představitelem (pro mne) je houslistka a zpěvačka Alison Krauss Obrázek, se svojí skupinou Union Station Obrázek, držitelka 26 gramofónků Grammy Award Obrázek a dvou nominací na Oscara za hudbu k filmům !
Nevím, zda je víc zpěvačka, nebo houslistka, či opačně. Neupoutává vzhledem, neupoutává chováním, nečtete o ní denně v bulvárních plátcích, ba dokonce nemá ani silikonové vnady a na pódiu neupoutává bělostným prádlem, houpajíc se na houpačce a pějíc, jako jiné, obdivované děvy šoubyznysu.
Je prostě taková jaká je a v mnohém mi připomíná našeho zlatého Káju. Oba totiž mají problém mluvit a pohybovat se po jevišti, protože to prostě nepotřebují. Markatně je to znát například na záznamech konzertů, například společných vystoupení s Robertem Plantem Obrázek, viz. vlákno Robert Plant/Alison Krauss - Raising Sand, které špičkově ohodnotil kolega Merhaut *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*
Abych nebyl nařčen z nadržování bluegrassu a pomlouvání totálního High-Endu, říkám rovnou, že bluegrass je hudba čistě akustická, kde nenajdete stopu po elektronických efektech všeho druhu, ba ni od něj nemůžete očekávat zvuk velkého orchestru, protože základní obsazení je jednoduché: housle, banjo, akustická kytara, mandolína, dobro, basa a někdy i bicí.
Tak málo akustických nástrojů dokáže přenést a dostatečně při poslechu od sebe oddělit i méně kvalitní aparatura, takže nějaké "slinutí" zvuku nehrozí a extra výkonové pasáže také ne. A máte-li rádi nádherný zvuk pravé, nefalšované akustické hudby, pak si nahrávky Union Station vychutnejte - hra Barryho Balese Obrázek na akustickou basu nemá chybu a o mistrovství Jerryho Doglase Obrázek na dobro ani nepochybujte.

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Re: Bluegrass

Příspěvek od davidhighend »

Alison Krauss je vynikajici zpevacka, houslistka a skladatelka s andelskym hlasem, jak o ni prohlasil znamy americky country zpevak Brad Paisley, se kterym take nekolikrat vystupovala. Mala ukazka na youtube http://www.youtube.com/watch?v=Crnsh08SeR0

Mam tuhle jeji desku a osobne se mi velice libi
Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

moc hezky založené vlákno. *palec*

přiznám se, že bluegrass zrovna moc neposlouchám, ale vzpomínám si na živá vystoupení kapely Poutníci (ještě s Robertem Křesťanem), které jsem před lety měl možnost zažít třeba na Portě nebo na zámku v Telči, a vždy to byl špičkový zážitek...

amusia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amusia »

Tento styl nebyl, není a patrně nikdy nebude pro mě to pravé ořechové, ale . . . společné album s R.Plantem - "Raising Sand" právě poslouchám a již poněkolikáte se utvrzuji v tom, že je k.u.r.v.a. dobrý. Musím se prokousat k tomu, zda to je způsobeno Robertem či Alison. Nakonec si asi řeknu:" Ty vole, dyk je to fuk. Nekoumej, poslouchej"! ;)
A vzkaz pro Alesku: Ty musíš pořád "perlit", viď? Jak můžeš používat přirovnání k "božskému Kájovi"? :o . . . a napsat, že má problém s mluvením :shock: Ty jsi neviděl 23.díl "Bigbítu"? Panečku, tam mu to brebentilo (nenašel jsem smajlík znázorňující poblití). Já nikomu toho "božského Káju" neberu, jen mám obavy, abyste se z něj někdo neposral *sunglases* Lidi totiž strašně rádi zapomínají.
Sorry, že jsem odbočil . . . jste TU taková "partička", která místo toho, aby posluchala kvalitní muziku, pořád všechno komentuje, do všeho kafrá a z HIFIfóra dělá takovou bačkohnojárnu *thumbs down*
...a už se nemůžu dočkat, jak mi to nandáš *bravo*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ale já ti to nenandám *taktone* , vždyť je to věc názoru a pohledu na našeho božského Káju a ten má každý svůj a určitě správný. Víš jak by byl život smutný, fádní a šedivý, kdyby se všem lidem líbilo jen jedno, třeba jeden zoěvák, zpěvačka, žánr či hudební nástroj ? No to by byl hnus velebnosti poslouchat celý život harfu na zemi a po smrti v nebíčku opět... :lol: , to bych potom raději do pekla, poslouchat něco jinýho *headbang*

amusia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amusia »

Nevšiml jsem si, že bych někde byť jen naznačoval, že by měli všichni poslouchat jen to "jedno". Můj příspěvek byl o něčem jiném! Jestli jsi to nepochopil, nedá se nic dělat. Ale nechme toho, nebudu ti to tu zasírat.
PS: Ještě mi nikdo nevysvětlil, čím je ten váš Kája "božský". Jó v tom 23.díle "Bigbítu" . . . tam teda byl :lol:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

amusia píše:....Ještě mi nikdo nevysvětlil, čím je ten váš Kája "božský".....
To nikdo nikdy nevysvětlil a nevysvětlí, ale krásně to zní a vypadá ! :lol:
A věř mi, moje "to pravé, ořechové" taky není !

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

*headbang*
Typická ukázka úrovně tohoto fóra.
Založí se téma, kde by si pár bluegrassových fanoušků (vč. mně) příjemně popovídalo o své oblíbené muzice.
V tu ráno nakluše pár nudících se virtuálních všeználků. Bluegrass je ani moc nebavi (jak sami neopomenou zdůraznit).
Proto alespoň vše zahnojí svými přiblblými O.T..
Pak se divte, že jediné, co na hifinázorech žije, jsou hádky.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tak si nestěžuj příteli Křečku a napiš něco příjemného... ;)

amusia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amusia »

Křeček píše:*headbang*
Typická ukázka úrovně tohoto fóra.
Založí se téma, kde by si pár bluegrassových fanoušků (vč. mně) příjemně popovídalo o své oblíbené muzice.
V tu ráno nakluše pár nudících se virtuálních všeználků. Bluegrass je ani moc nebavi (jak sami neopomenou zdůraznit).
Proto alespoň vše zahnojí svými přiblblými O.T..
Pak se divte, že jediné, co na hifinázorech žije, jsou hádky.

Omlouvám se, že jsem pokazil úroveň tohoto fóra.
Omlouvám se, že jsem sem jako nudící se virtuální všeználek naklusal a vše zahnojil svými přiblblými O.T.
Omlouvám se, že jsem přispěl k tomu, že jediné co na hifinázorech žije, jsou hádky (i když si myslím, že hádka vypadá trochu jinak...).
Prostě se všem omlouvám(tobě Křečku zvlášť a ještě jednou), již žádné *offtopic* a ani náznaky mých přiblblých připomínek.
Slibuji, že i kdyby se tu vychvaloval do nebe např.Míša Davidů či Ivetka Bartošovic, bude mi to šumafuk!
PS: Křečku . . .jestli jsem tě nasral, promiň, ale věz, že se nenudím(jen jsem prostě na něco alergický).

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

dadaft píše:tak si nestěžuj příteli Křečku a napiš něco příjemného... ;)
Vtip je v tom, příteli Dadafte, že do takto zahnojených témat už člověk nemá chuť psát něco normálního.
A dokud s tím admini nezačnou něco radikálně dělat (tj. mazat O.T. a blokovat nepolepšitelné), bude tato rakovina dál bujet.

Amusia
Stihnul jsi zde 3 příspěvky, z toho o bluegrassu jsou 2,5 řádky.
Opravdu vtipné k popukání.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no jo - ale s mazáním je to těžké. lehce se to zvrtne...

sorry za *offtopic*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Chce to klídek !

Pěkně popsaná historie bluegrassu od L'ubomíra Tomana je na Bluegrassové asociaci ČR.
V nedalekých Kralupech nad Vltavou je dokonce každoroční Bluegrass Advent, pořádaný Kralupským hudebním sdružením, letos 4.12.2010. U nás v Nerátkách je známá skupina Modrotisk, která má za sebou dokonce desítky koncertních vystoupení nejen v USA, ale i ve Francii.
*offtopic* Již slyším uštěpačné poznámky na českou tvorbu, takže rovnou říkám: Ano, skutečně Modrotisk nejsou Alison Krauss & Robert Plant, ale bluegrass umí !

amusia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amusia »

Polepším se!!!
Alesko, Modrotisk (nejen) znám a docela dobrý ;)
Hele, bydlím nedaleko tak bychom mohli u pivka někdy (třeba o bluegrass) pokecat. Virtuálně je to většinou na h...(jsem slušňák, všímáš si?) :)
A Křečku fakt sorry a klídek, je nebezpečný vedro tak šup od kompů někam do vody ;)

temnenebe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od temnenebe »

Zdravím všechny, kterým se tento styl hudby líbí. Patří zde tedy i má osoba. Poslouchám rád Scruggse, Flatta, Billa Monroa, Ricky Skaggse a mnoho dalších. Mám rád i jiné styly americké country music a mezi mé favority patří Kris Kristofferson.
Moohli byste mi prosím poradit, jak nahrát nějakou fotografii?
Díky za radu.

Odpovědět