Klasická hudba

Různé hudební žánry
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Klasická hudba

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

OPPENS plays CARTER
Ursula Oppens
2008 Cedille

Tak jsem dnešní poslechovou session strávil s Elliottem Carterem a jeho hudbou na Tidalu a Spotify.
Popravdě na albu zmíněném výše (Late Works) je shromážděno asi to nejlepší z jeho tvorby.
Co se ještě dá doporučit, je tohle klavírní album -- jednak kvůli skvělému zvuku klavíru, jednak kvůli famózní hře Uršuly Oppens.
Nejlepší je závěr alba Piano Sonata (č.7,8) a fantastická 2 Thoughts About the Piano (č.9,10, je i na Late Works), plus č.3 Night Fantasies. Ale třeba č.1 90+, č.2 Retrouvailles nebo č.6 Matribute...... no, trochu bez života, řečeno mírně.

Zkrátka stojí to za poslech, ale strhující vášeň a muzikiálnost Antheilova klavíru tady není. Antheil mě tak okouzlil, že jsem ani moc neregistroval špatný zvuk klavíru na nahrávce od Werga (viz. tři stránky zpět), tohle je zvukově špička srovnatelná s Rihm-Falkner nebo Birtwistle-MacGregor (také viz. výše).

jisk
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jisk »

dadaft - díky za snůšku tipů, postupně se tím prokousávám, u týhle muziky to nejde moc rychle :-)

přes tip na Elliota Cartera jsem se dostal k zajimavému interpretovi (resp skupině interpretů)
ARDITTI STRING QUARTET http://www.ardittiquartet.co.uk/index.htm
hrají hlavně modernu
zvukově opět perfektní (což sleduju u většiny moderny, asi si to dost hlídají a nebo to není komerce, tak to není dynamicky a zvukově zkur....)

zkus třeba
Obrázek
Mauricio Kagel: Pan/ String Quartets 1-3

jisk
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jisk »

dadaft -
hele nestálo by za to založit vlákno na klasickou moderní hudbu ?
aby jsme s tím tady nepohoršovali :-) :-)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jisk --- no ono tady vlákno "moderní klasika" je
hudebni-styly/moderni-klasika-t12097.html

-- ale jednak se tam v těch několika příspěvcích mluví o Glassovi a Reichovi, což jsou tzv. minimalisté (lépe repetitivci), a já minimalismus za klasickou moderní hudbu nepovažuji, je to import, který měl obnovit vážnost klasiky postižené posluchačským nezájmem o mnohá moderní díla (a část z nich se opravdu moc poslouchat nedá), a taky o nějaké relaxační hudbě

-- to by možná nebyl problém, ale druhak jsem přesvědčený, že moderna je součást klasické hudby a navazuje na ni, takže se klidně bavme v rámci tohoto vlákna o všem - o období klasicistním, stejně jako o tom moderním.

Jako příklad inspirace moderny v klasice třeba hudba Isabel Mundry, kde zaslechneš jasné odkazy na renesanci, baroko i romantismus:
Obrázek
(moc se mi tohke album ale nelíbí)

Tip zkusím, dík.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jisk píše:
28 srp 2018 17:19
dadaft - díky za snůšku tipů, postupně se tím prokousávám, u týhle muziky to nejde moc rychle :-)

přes tip na Elliota Cartera jsem se dostal k zajimavému interpretovi (resp skupině interpretů)
ARDITTI STRING QUARTET http://www.ardittiquartet.co.uk/index.htm
hrají hlavně modernu
zvukově opět perfektní (což sleduju u většiny moderny, asi si to dost hlídají a nebo to není komerce, tak to není dynamicky a zvukově zkur....)

zkus třeba
Obrázek
Mauricio Kagel: Pan/ String Quartets 1-3
No, síla.
Smyčcový kvartet číslo 1 je opravdu nefalšovaná avantgarda. Nástroje zní skvěle, třeba drnkání prsty o struny je prostě čistá realita
a *hura*, docela mě překvapil pohyb hudebníka vzhledem k posluchači (respektive nástroje vzhledem k mikrofonu), to nebývá časté u klasiky, a to jak v pravo-levém, tak předozadním smyslu.
Na druhou stranu v moderní klasice je vše dovoleno.

Že to Kagel používá zcela záměrně jsem pochopil u skladby Blue´s Blue z jiné desky:
Obrázek

Je to další hóóódně avantgardní kousek, který začíná záměrně dost zkresleným zpěvem na pravé straně stereo-panoramatu, ke kterému je navíc přidané i šumění a cvakání. Nezní to úplně jako poškozená deska na sočasném levném gramofonu, spíš jako starý gramofon s takovou tou trumpetou nebo dokonce šelakový váleček. Zpěv skončí, začnou hrát nástroje, ale ten šum se začne pohybovat po scéně......
I první skladba z tohohle alba - Zwei Akte - je zajímavá. Dialog saxofonu (nebo je to basklarinet?) a harfy? To jako vážně???
Jo. A vůbec to nezní špatně...

Moc se mi líbí tohle album od CPO:
Obrázek

Je jednak naprosto brutálně nahrané (u CPO umí, to už vím), a to nejen klavír, ale třeba i blány bubnů mají zvuk, který zvedá chlupy...
Jednak je to zajímavá hudba.

Nicméně celkově je Kagel opravdu dost avantgardní i na mě, ale ne za hranou, že bych si to neuměl poslechnout a vychutnat.
A trochu mi u něj chybí, že sám není klavírista (na to, kolik skladeb je s klavírem). On píše noty pro klavír a vyjadřuje tak své nápady a hudební cítění. Ale skladatelé-klavíristé, u těch není klavír jen pouhý nástroj, ten vztah je víc niterný a klavírní party jsou prostě v něčem jiné, silnější, hlubší.... Nevím, jak to říct.

Taky je v těch albech dost odkazů na zajímavé hudebníky nebo skupiny.
Jsem rád, žes to tady dal. *thumbs up*

P.S. Hned jak jsem slyšel ten první smyčcový kvartet, říkal jsem si, že se musím podívat na tvé vybavení, protože k vychutnání takové hudby a nahrávky potřebuješ zmizelé bedny i místnost, vysokou dynamiku, mikrodetail, dobré zobrazení ambience a moře prostoru, hlavně předo-zadního.
Tipoval jsem možnou lampu na barvu a věděl, že to nebudou dvojmetrové sloupy s tisíciwatovými trhači asfaltu, hádall jsem menší kvalitní sloupky. Moc jsem se nespletl, ale přesto jsem celkem překvapený. Poslední dva řádky objasnily mnohé.
(O těch monitorech Dynavoice v poslední době slyším už potřetí, vypadá to na velmi povedené kousky)
Hned jsem si do svého profilu taky přidal near-field, je to důležité a mělo by to tam být (na rozdíl od jiných nepodstatných věcí).

jisk
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jisk »

dadaft - díky
já věděl, že Tě to drnkání prstama o struny nadchne :-)

Propracování se k moderně byl evoluční vývoj cca 30 let, klasika se mě líbila vždycky, ale byla jen okraji, poslouchal jsem hlavně rock, hardrock, art rock atd... v posledních cca 10 letech pak hlavně blues a jazz a klasiku spíš baroko a klasicismus.
Moderna je u mě na paletě posledního cca 1/2 roku, ale jsem z ní nadšenej víc a víc. Mě se na tom líbí ten moment překvapení, vlastně nikdy netušíš, co bude dál, sedím jak přikovaný a očekávám, není to dokola opakující se struktura skladeb.
Ale aby to mělo fakt smysl a bavilo to, byl to i vývoj aparatury a poslechovky

Současnou apáru jsem do finále ladil cca 1,5 roku, ale to už jsem tušil, jak by to mělo být, jinak vývoj sestavy byl víc jak 10 let.
Vyzkoušel jsem desítky zesilovačů, beden, zdrojů zvuku, propojovacích kabelů, způsobu poslechu.
V posledních cca 5 letech jsem se už soustřeďoval jen na to, aby to slušně zahrálo akustickou hudbu. Asi největší zlom nastal vyzkoušením prvního Single End lampového zesilovače (to single end je zcela zásadní, pushpully tak nehrají). Nakonec to vyústilo ve vlastní konstrukcí s ruskými 6C33C, dává to tak 12W, což na blízký poslech plně vyhovuje. Tranzistorové konce už mám jen na rockovou muziku, ale i SE lampáč rock zvládne.
SE lampáč kreslí zvuk neskutečně reálně, máš pocit přítomnosti hudebníků a nástrojů. To žádný tranzistor tak dokonale neudělá. (nechci tímto odsuzovat tranzistory nebo někoho popichovat).
Ale i u SE vychytat zvuk stálo taky spoustu týdnů času laborování, např co dokáže se zvukem udělat jen výměna pouhého jednoho vazebního kondenzátoru mezi vstupem a koncovou lampou, vyzkoušel jsem cca 15 typů, až jsem skončil u Mundorfu s olejem a zlatem.
Důležitý je ale i to, co je před koncákem (samozřejmě :-) ).
A pak na prostoru, který je hodně podceňovaný. I při poslechu v blízkém poli to má neskutečný vliv. Za blízké pole považuju skutečně blízký poslech = cca 1,5, já sám teď používám troúhelník o straně 1,2m. S umístěním beden a akustickou úpravou to byla další laborace.
Bedny taky nebyly vybrány náhodou podle "katalogu". Cena není žádným velkým měřítkem. Používám už jen DM-6.
Mají otevřený zvuk, dobře kreslí prostor a akustické nástroje.

No a pak teprve má poslech moderny tu správnou šťávu a baví a přináši radost a emoce.

Tak to jsem odbočil od tématu vlákna, ale chtěl jsem tím říct, že vyladění aparatury na akustickou hudbu je podstatou toho, aby bavila. Pokud jen hudbu slyšíš, není to ještě dobře, musíš cítit přítomnost hudebníka a nástroje.

Takže jsem rád za Tvoje tipy, co sem dáváš. Od nich se pak dostanu zas dál a na další interprety a autory.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

.
jisk - *thumbs up* :D

Já mám bedny ještě o něco blíž (když natáhnu ruku, chybí mi tak 10cm k membráně středobasu), i když trochu jiný systém.
Konečně jsem stabilizoval finance, takže příští léto tě doufám budu moci pozvat na premiéru wide-stereo bi-polárů pro poslech v blízkém poli.
Ano, lampy. Trochu mi vrtají hlavou (kdysi ž jsem měl). Nicméně ty nové hybridy od NAD jsou taková půl cesta mezi lampama a tranzistory, momentálně plná spokojenost...

A jestli přítomnost hudebníků, tak tedy něco extra v tomto směru:

Obrázek

Bruno GINER - Musique de Chambre
Různí
2017 MUSICUBE

Už úvodní sólovka Kern tě (doufám) nadchne.
A počkej na Rauxa ....... *2thumbsup*

jisk
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jisk »

Bruno Giner parádní *palec* zvonečky v Rauxa brutal :D

Taky mám jeden tip, když jsme byli u toho Kagela:

Rohan De Saram - Mauricio Kagel: Works for Cello

hned první skladba Match - to je nearfieldovsko-analytická nirvána
sleduj třeba toho hráče na nějaké mističky nebo co to je od cca 4.30 min, jak se pohybuje a otáčí po scéně

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

José Manuel López López - Música para piano
Alberto Rosado
2012 Verso

Jednu fantastickou nahrávku klavíristy Alberta Rosado už jsem tady dával - šlo o Halfftera.

Tohle je další úžasný kousek, tentokrát jde o hudbu španělského klavíristy a skladatele Lópeze Lópeze. A je to znát, že tohle skládal klavírista.

Vydavatelství i nádherný zvuk nástroje zůstaly stejné.

Jednu dobu jsem hifi nenáviděl a litoval, že jsem do toho šel............... ale to už je dávno pryč a teď jsem nadšený.
Parádní poslechový zážitek.

*2thumbsup* 100% *2thumbsup*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

.
Několik dobrých alb moderny, které se mi časem nahromadily, ale nebyla příležitost je zmínit.
Bez komentáře, snad jen že obzvlášťv Eckardt a Harada jsou skvěle nahraná.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Denis Levaillant - Direct (piano solo)
1994 DLM

Po několika nezáživných autorech moderní klavírní hudby (Aperghis, Ferneyhough, O.Neuwirth, Redgate, J.Clarke a další) se mi poslechovkou konečně rozeznělo něco krásného.
Levaillant je moderní autor, leč do značné míry klasicistní. Žádné buch akord, 3 vteřiny čekání, třísk jiný, ping ping cosi na výškách...... ne ne, má to tvar, strukturu i vývoj. Je klasicistnější než můj milovaný Antheil, než Clarke, než López López a další. Ostatně ne náhodou se jeden z cyklů na desce jmenuje Barokní preludia.
Krásná hudba.

Zvukově je klavír bohužel trošku vyšisovaný nebo jak bych to řekl. Až moc čistý. Strunám chybí přirozená alikvótní bohatost, jakou má třeba výše zmíněné album Oppens plays Carter. Škoda, ale poslouchat se to dá...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Alessandro Solbiati - Piano Works
Alfonso Alberti, Emanuela Piemonti
2012 Stradivarius

Klavírní moderna. Velmi dobrá. Oni ti Taliáni jsou holt muzikálnější než seveřané...

Zvuk dokonalý.

*bravo*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Goffredo Petrassi - Concerto per pianoforte e Orchestra; La Follia di Orlando; Partita
Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Arturo Tamayo; Alfonso Alberti
2012 Stradivarius

Úvodní klavírní koncert je vlastně hlavně o klavíru, zbytek orchestru mu jenom přihrává a podkresluje,,,,,,,,,,, ale následující Follia i Partita ukážou, že Petrassi rozhodně nemá problém rozehrát celý orchestr.
Úžasná hudba, moderní i klasická zároveň.

Tohle má duši.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

.
Ano, Goffredo Petrassi je skladatel, u kterého se zastavím, stejně jako jsem naposlouchával Goulda nebo Antheila v poslední době.

Není to žádný atonální zběsilec, ale velký melodik. Jen je jeho hudba moderní a nepodobá se třeba starším silně melodickým tvůrcům jako Dvořák, Mendelssohn a další...

Můžu teď srovnávat zvuk i nabídku Tidal vs. Spotify a Tidal v tomto případě dostává jasný náklep -- má v nabídce pouhé dva singly Petrassiho, které nabízí i Spotify. To k tomu ovšem má v playlistu i dalších 12 plnohodnotných alb od Sony, Naxosu, Chandosu, Stradivarius a dalších.
Ty singly jsou digitální remastery norimberského orchestru a je pravda, že přes Tidal zní o chloupek líp, než přes Spotify. Nicméně jsou to ve srovnání s jinými nahrávkami uječené shity.

Mnohem větší jsou zvukové rozdíly mezi jednotlivými nahrávkami (a labely). Třeba koncert pro klavír a orchestr najdeme na Spotify ve třech verzích, Partitu (čili hru) pro orchestr taky 3x, ale na jiných albech.
Labely Stradivarius a Capriccio tentokrát jasně porážejí Naxos nebo Chandos.

Doporučil bych:

Obrázek

Goffredo Petrassi - Piano Concerto; Partita; Toccata; Invenzioni
Gottingen Symphonie Orchester, Christoph-Mathias Mueller; Pietro Massa
2014 Capriccio

Jinak znějící klavírní koncert, než ten od Stradivarius (viz výše), ale oba mnohem lepší, než Naxosácká verze.
A pak nádherné kousky pro sólový klavír. Nejdřív rozverné Partity, čtyři krátké skladby uličnicky inspirované u čtyřech velkých skladatelů minulosti (znalci jistě bez problémů určí o kom je řeč). Pak nádherná Toccata -- když končila, napadlo mě, že být skladatel, chtěl bych tohle složit.
A na závěr čarokrásné Invenzioni pro klavír...
Skvělý zvuk. 100%

Obrázek

Goffredo Petrassi - Concerto per orchestra (complete)
Netherlands Radio Symphony Orchestra, Arturo Tamayo
2005 Stradivarius

Dvojalbum všech 8 koncertů pro orchestr. Zatím jsem poslouchal několikrát úžasnou Jedničku, několikrát Trojku, teď jedu Čtyřku,,,,,,,, prostě nádherná hudba pro celý orchestr.

*bravo* BRAVO Petrassi *bravo*

Odpovědět