dadaft píše: ↑23 zář 2026 17:46

Liamee -- krátké srovnání dynamiky metalu a symfonické hudby. Pokud jde o intenzitu, je metal málo dynamická hudba, jeho dynamika spočívá ve změnách tempa, struktury apod., hlavně u progmetalu a tak.
Dynamický rozsah který měříš se týká právě té "hlasitostní dynamiky", a tam je to prostě nedynamická řežba.
A ten vypatlaný útočný tón si vyprošuju, obzvlášť když kraviny kecáš ty, který asi neposloucháš vůbec nic.
Vypatlaný utočný tón? Takovýhle napadání si zas vyprošuju já. Když chceš moralizovat a někoho poučovat, že nemá používat útočnej tón, tak v první řadě nesmíš ten útočnej tón používat ty, protože pak ty tvoje výtky a moralizování působí jen hloupě a nic víc. To jen taková drobná rada do života.
Já ti říkám jak se věci mají, že se ti to nelibí je tvůj problém, ne můj. Když plácáš kraviny, tak se nediv, že ti lidi říkaj, že plácáš kraviny. To cos tu teď v tomhle mnou citovaným příspěvku předved, je toho krásným příkladem. Řeč je o tom, že metal je značně dynamická hudba (což prostě je, s tím holt se budeš muset smířit), ne o srovnání jak moc je to dynamická hudba v porovnání s hudbou nějakýho jinýho žánru. Nikdy jsem neřekl, že je to nejdynamičtější hudba ze všech a o to tu ani nejde a nidky nešlo. Proto pokoušet se argumentovat, že je metal nedynamická hudba, protože je to míň dynamická hudba než klasická hudba, což je žárn s největší dynamikou ze všech, tomu se říká argumentační faul. To sis jako fakt myslel, že s tímhle u mě uspěješ? To ses teda spletl.
Že neposlouchám vůbec nic? To bych o těchhle věcech věděl tak málo jako ty a nevysvětloval bych ti tu jak se věci skutečně mají, ale já hudbu narozdíl o tebe jen nekonzumuju, já jí skutečně poslouchám.
dadaft píše:
S tou poslechovou únavou rozhodně souhlasím.
Nemám to sice tak, že by nastupovala po pár minutách, to bych musel mít klasické stereo bedny. A ty nechci, vždyť to pořád vidím, jak všichni vylepšují a vylepšují tohle a támhle to, ale nikdy nejsou spokojeni. A je to v bednách a místnosti. Ale asi bych si aspoň jeden pár měl zapojit, ať jsem v obraze o utrpení jiných, i když je to masochismus.
V pro100ru totiž únava z DR5 nastupuje až po několika hodinách a u DR8 žádná není. Symetrické řešení je nesmírně úlevné a zcela zbavující audiofilské nervózy.........
Ano, tohle jsou ty tvoje klasický nesmysly co nám tu pŕedkládáš už jakou dobu. Realita je ovšem taková, že jakákoli aparatura zahraje jen to co do ní pustíš a když do ní pustíš zvukovou mizérii, tak to bude hrát mizerně a přidání druhýho páru repro na tom nic nezmění vyšší. Žádná aparatura nahrávku kouzelně nevylepší.
dadaft píše:
Nicméně jsem přemýšlel víc do hloubky, PROČ teda je metal nahrávaný tak jak je. A dospěl jsem k tomu, že je to proto, že ti, co ho nejvíc poslouchají, to tak chtějí. Na rozdíl od symfoniků, kteří mají veřejnou podporu, metal jede čistě na tržní bázi a zvuk se odvíjí od toho, co chtějí a preferují posluchači. A oni preferují, aby metalové nahrávky zněly "hlasitě", protože to je podstata metalu.
Ne, to teda není podstata metalu.
A že jsi přemýšlel víc do hloubky proč je teda metal nahrávanej tak jak je? A ty mi tu budeš říkat, že já nic neposlouchám? Že o těchhle věcech jako nic nevím, jo? Proč se dnes hudba nahrává tak jak se nahrává víme my hifisti a nadšenci do hudby, narozdíl od vás konzumentů, už několik desetiletí, zatímco ty znalec a velkej posluchač o tom musíš až teprve teď přemýšlet víc do hloubky a vymíšlet důvody proč to tak je. Ono to ale chce vědět a znát a nevymýšlet znovu kolo. Holt ti tedy vysvětlím jak se věci mají už víc jak 30 let a jak je to s tou Loudness War.
Už na začátku 90. let si totiž nahrávací společnosti a rádia začala uvědomovat, že lidi dávají přednost hlasitějším nahrávkám. Při porovnání tišší nahrávky a hlasitější nahrávky naprosto drtivá většina lidí totiž zvolí tu hlasitější a prohlásí o ní, že je její zvuk lepší a kvalitnější, i když to přitom třeba vůbec není pravda a zvuk tý hlasitější nahrávky je ve skutečnosti buď stejně kvalitní, nebo naopak horší (a to často klidně i výrazně horší).
Jenže ono jde o to, že když něco hraje hlasitějc, tak i na mizernej aparatuře jsou snáz slyšet některý ty zvuky, který běžnej posluchač považuje za detaily a k tomu ta hudba víc zaujme, víc člověka "vtáhne do děje," má to větší "drajf," když to hraje hlasitějc, lidem se to tak zkrátka víc líbí, i když ve skutečnosti to třeba vůbec není kvalitnější zvuk. Že tohohle stejnýho efektu, kterej přináší vyšší hlasitost už zaznamenaná v těch nahrávkách, dosáhneme u tiše nahranejch nahrávek s vysokou dynamikou prostě jen a pouze tím, že si otočíme kolečkem volume o trochu víc doprava, a nahrávky přitom klidně můžou bejt nahraný doslova tichounce, to naprostej většině lidí z nějakýho záhadnýho důvodu už přes 30 let vůbec nedochází. Ale právě proto nahrávací studia začala v tý první polovině 90. let dělat svoje nový nahrávky, i remastery těch starejch nahrávek, čím dál hlasitější. Chtěli dosáhnout toho, že budou hlasitější než konkurence a tudíž zvuk jejich nahrávek lidi víc zaujme a přitáhne jim tak víc zákazníků. A tím se v první polovině 90. let rozjela Loudness War, protože se postupně přidávala další a další nahrávací studia a vydavatelství a kdo se chtěl prosadit nebo udržet v tom drsným konkurenčním boji, kterej v hudebním průmyslu vládne, ten musel držet krok a zesilovat taky, jinak mu klesaly zisky. Velmi rychle to ale vyeskalovalo, nahrávky se dělaly čím dál hlasitější a během nějakých 5 let se nahrávací studia dostala až na hranici možností digitálních formátů. Ona totiž hlasitost zvukovýho záznamu nejde u digitálních formátů zvyšovat donekonečna a už vůbec nejde zvyšovat aniž by to zároveň neovlivnilo něco dalšího. Se stále se zvyšující hlasitostí totiž brzo začne klesat Dynamickej Rozsah nahrávky, objevuje se přebuzení (clipping) atd. Do jistý míry se dá udržet určitá rovnováha mezi hlasitostí a DR a vším ostatním, i se ještě vyvarovat clippingu atd., ale tahle rovnováha je poměrně nízko v porovnání s tím do jakých extrémů to vydavatelství a nahrávací studia vyhnala.
Takže ano, Loudness War (nejde zdaleka jen o metal, ale o všechny především mainstreamový žánry) vznikla proto, že lidi (posluchači) to tak chtějí. A protože těch co o tom ví prd a nechají se snadno opít rohlíkem je naprostá většina, tak nám nahrávací studia dávají to co chce právě tahle většina. Klasická hudba je prakticky jedinej žánr, kterej Loudness War nezasáhla (nebo jen okrajově. I když v posledních několika letech už bohužel začíná Loudness War pomaloučku pronikat i do nahrávek klasiky). Je to z několika důvodů, například proto, že klasika není mainstreamová hudba a pro většinu posluchačů se jedná o žánr na okraji jejich zájmu, nebo je dokonce klasika nezajímá vůbec, ale třeba je to taky proto, že klasika s nízkým DR zní ještě hůř než mainstreamový žánry a to právě proto, že to je hudba snad s největší dynamikou ze všech žánrů.
dadaft píše:
A třeba český amatérský web metalforever to potvrzuje. Lebedí si nad současnou producentskou praxí, líbí se jim současný zvuk víc, než jak metal zněl kdysi. Ano, můžeš jim nadávat do vypatlanců, kteří už jsou tak zblblí streamem, že vyznávají hnůj. Ale já vždy hledám i rozumnější vysvětlení. A oni jednak často poslouchají v autech apod., ale často taky říkají, že se jim líbí, jak jsou současné nahrávky "natlakované", abych jednoho z nich citoval. Přiznávají, že je to někdy už přehnané, ale než starý zvuk raději přece jen ten současný...
Pokud si někdo (a je úplně jedno kdo to je) lebedí nad současnou producentskou praxí, tak jediný co tím potvrzuje je to, že o hudbě ví velký kuloví a co je to kvalitní zvuk neví vůbec. Že si někdo chrochtá blahem nad současnou situací v hudbě nepotvrzuje, že je to tak správně, to se jen snažíš za každou cenu najít něco na podporu toho svýho pohledu na věc. Ani to že si třeba něco myslí naprostá většina lidí, nebo že se něco líbí naprostej většině lidí, neznamená, že tak je to správně nebo pravda, nebo že ten jejich pohled je lepší atd. To jsou jen osobní preference či rovnou neznalost. Případně obojí naráz.
dadaft píše:
To bohužel znaamená,
že máš asi pravdu v tom, že se to nikam zásadně neposune a je možné, že se mi to fakt zdá, že to jde směrem k menší kompresi.
Ano, mám pravdu, říkám ti to už ani nevím jak dlouho. Já totiž sleduju tuhle situaci už kolik desetiletí dost do hloubky, proto tohle všechno už dávno vím. To se ti opravdu jen zdá, že to jde směrem k menší kompresi. Realita je bohužel zcela opačná, jde to směrem k ještě větší kompresi.