BNC konektory nebo RCA?

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Svensound
Kontaktovat uživatele:

BNC konektory nebo RCA?

Příspěvek od Svensound »

Je veliká škoda, že na přístrojích je BNC konektorů jako šafránu! Známý fakt, že RCA konektor je hlavně na digitální propojení nevhodný, protože o stabilní impedanci 75 Ohmů se většině i hodně drahých typů může jen zdát. Ta musí být pro přenos digit. signálu přesná, jinak způsobuje na vysokých RF - signálech odrazy a ty částečně prasí výsledný efekt. Konektor BNC není žádné novum, vznikl již v roce 1940 a byl používán zpočátku jako ideální prvek pro koaxy. Snahou bylo nahradit tímto BNC shitové konektory zejména typů RCA a UHF. Časem byl RCA konektor " znovuzrozen " pro audio a to byla myslím chyba. Přístrojů s BNC vstupy je opravdu minimum, proč? To fakt nevím. Před pár léty jsem měl opravdu špičkový preamp, který měl všechny vstupy 75 Ohmů, bylo to znát.....
Když ode mne odešel, tak jsem vždy měl již jen horší kousky, bohužel!

Mih
Kontaktovat uživatele:

Re: BNC konektory nebo RCA?

Příspěvek od Mih »

RCA je špatný z principu i na analog. Vznikl pro úplně jiné účely ale po II. svět. válce se tak rozšířil, že dnes kvůli kompatibilitě jen těžko zmizí. Kvalitní strojovny mají BNC alespoň pro digitál.

boxer

Příspěvek od boxer »

Já jen aby všichni věděli vocogo.
Obrázek

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Osvěžím toto téma otázkou: Je principiálně problém nahradit samotné přístrojové konektrory (samice) RCA za BNC a používat propojovací kabel koax s BNC samci? Nebo na to musí být přizpůsobené obvodové řešení přístrojů tak, aby tam byla nějaká hodnota vstupní/výstupní impedance?

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

Není to jen o výměně konektorů. Přístroj musí být přizpůsoben na vstupech a výstupech impedanci 75 Ohmů! Pak odpadá problém rozdílných impedancí a o tom to je. Je ovšem nutné míti preamp, který funguje jako konvertor z nízkých a středních výstupních impedancí na výst. impedanci 75 Ohmů. Ten dělá jen jeden výrobce a tím je firma SEEC Audio Systems
http://home.claranet.nl/users/seec/amps/sigla2.htm................ 1430.- EUR

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

svensound píše:Je ovšem nutné míti preamp, který funguje jako konvertor z nízkých a středních výstupních impedancí na výst. impedanci 75 Ohmů.
Myslel jsem, že smysl to má, jen když jsou všechny přístroje v řetězci na tomto typu propojení. Díval jsem se na obrázky toho předzesu a na těch BNC jsou výstupy pro koncák nebo jsou to i vstupy? Každopádně to vypadá jako daleko větší exotika než XLR. A na XLR se dá taky udělat kvalitní spojení, tak asi nemá smysl to dneska víc řešit. Dík za odkaz a info.

Odpovědět