HDMI a skutečné rozdíly ve zvuku

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
DhifiK
Kontaktovat uživatele:

HDMI a skutečné rozdíly ve zvuku

Příspěvek od DhifiK »

Ahoj,
poté, co jsem upgradoval receiver Onkyo na Harman/Kardon (velká spokojenost), mám konečně možnost použít HDMI. Zde se mi ale naskytla otázka: jak velký rozdíl mezi HDMI kabely je?
a) ano, chápu, že všeobecně čím kratší ten kabel je, tím rychlejší odezvy a menší ztráty ve zvuku panují (bohužel, vzhledem k nabízeným délkám já budu muset zvolit variantu 10m)
b) ačkoli bude rozdíl naprosto minimální, pro klid v duši koupím pozlacené konektory
c) jasně, stínění je potřeba

... ale ...

pořád v tom kmitají jen jedničky a nuly. K čemu je tedy dobrý speciálně kroucený drát, pozlacené dráty i zevnitř, či trojité stínění?
Opravdu poznám rozdíl, když koupím třeba Hamu za 2-3 tisíce oproti pozlacenému HDMI kabelu za 500Kč?

.. momentálně spekuluji spíše všeobecně, beru-li však mé použití, měl by zprostředkovat zvuk z PC (zřejmě ve spojení s ASUS Xonar HDAV1.3) do mého Harmanu.

Díky za postřehy *palec*

AM
Kontaktovat uživatele:

Re: HDMI a skutečné rozdíly ve zvuku

Příspěvek od AM »

mam propojeny projektor 12m kabelem od atlony a problem se zvukem ani obrazem nemam, je nadimenzovany na 4k rozliseni

bily 9.1m mam k prodeji
http://www.avhifi.cz/hdmi-kabely-ploche ... 14032wl-10

DhifiK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DhifiK »

ten je až zbytečný, vzhledem k podpoře ethernetu, já jej budu používat výhradně pro audio, móžná koupím i druhý pro video, ale to zatím nevím :)

já bych spíše přemýšlel nad tímto:

http://www.alza.cz/propojovaci-kabel-hd ... .htm#popis

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

NAPROSTO ZBYTEČNÝ a ještě je to HAMA. Kup si klidně tohle http://www.alza.cz/kabel-propojovaci-hd ... 127182.htm Ušetříš 2 tisíce a bude to stejné. U HDMI jsou to jedničky a nuly, pokud to bude něco rušit, tak to uvidíš/uslyšíš naprosto jednoznačně třeba tak, že ti úplně vypadne obraz a pak bude potřeba řešit lepší stínění. Stínění je u těchhle kabelů to nejdůležitější, ale já mám 10m noname kabelu vedeného paralelně s LANem, USB a elektrikou a obraz je bez problémů. Lepší HDMI kabel neznamená ostřejší obraz, jsou to jedničky a nuly, jediný problém může být to rušení.

DhifiK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DhifiK »

právě to si říkám také, sice jej budu používat pro audio, nicméně například trojité stínění jsem zaznamenal i u levnějších kabelů, než je ten z odkazu výše.. také se domnívám, že jinak to není rozdíl, pořád jsou to jen jedničky a nuly *palec*

AM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AM »

pokud te bavi experimentovat, tak muzes zkusit i tuhle tkanicku a kdyz to bude flekatet nebo vypadavat zvuk, tak muzes zkouset dalsi *2thumbsup*

DhifiK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DhifiK »

nejhorší je, že se na pravdě nikdo neshodne :D

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

V každým případě, rozdíl ve zvuku, pokud to nebude rušený, nebude žádnej.

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

Hellboy píše:NAPROSTO ZBYTEČNÝ a ještě je to HAMA. ...
Koukejme Pekelník začal dělat rozdíly...

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Možná proto, že kvalita výrobků Hamy je všeobecně naprosto bídná. Mám doma noname HDMI kabel a kabel HAMA a ten no name je co se zpracování, ohebnosti a konektorů (třeba jak dobře jdou zasunovat) podstatně lepší. Takže dát 2500 za něco, co můžu koupit ve stejné kvalitě za 600 mi přijde jako hloupé. A ano, může se stát, že u tak dlouhého kabelu nastane problém s rušením. Pravděpodobnost, že se to stane je velmi malá. Úspora pokud problém nebude je při tom dost velká.

tomasz70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasz70 »

Do 2m nejsou absolutně žádné rozdíly. osobně zkoušeno. Kabel za 70kč versus 1500kč. Ale jestli máš dost peněz tak zlatý konektor vypadá pěkně, ale vzadu ho nikdo neocení. Na 5m již rozdíly byl velmi zřetelné na obraze. Větší šum a rozmazanost nešla na levném přehlédnout. Je to na tobě. :)

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

A co nejprve koupit ten levný a potom se rozhodnout, zdali je s obrazem spokojenost?

DhifiK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DhifiK »

no to je sice pěkný návrh, ale poněvadž jej budu tahat pod plovoučkou, mohu to udělat jen jednou ;)
Nicméně asi bude lepší koupit ten dražší, možná tím vyhodím 2 tisíce oknem, ale možná si také ušetřím mnoho nepříjemností.. *palec*

tomasz70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasz70 »

u delších vzdálenosti bych nějakou tu kačku obětoval. i můj syn poznal levný 5m kabel , kdy říkal, že je to nějaké rozmazané s horšími detaily a barvami, když si hrál na pc hru přes 127cm plazmu. Pak jsem mu tam hodil ten krátký levný a koukal jako by jsme dostali nový monitor. opravdu to bylo vidět. Ale chce to porovnat, protože třeba jsem to tak viděl jen já a někdo jiný řekne, že je to stejné. I když pokud nemá problémy se zrakem tak to neřekne.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Mám tady HDMI kabelů docela dost od levné no name šunky, po nějaký 4x stíněný s 24K konektory a feritovými magnety nebo čím. Ten lepší jsem kupoval po té, co mi několikrát vypadl obraz z Playstationu a po zbytek času zcela prokazatelně zrnil. Vyměnil jsem s ním lacinou Hamu. Obraz sice přestal vypadávat, ale následně jsem zjistil, že zrnění bylo součástí vizuálního stylu hry, nikoli chyba (trapný omyl, ale u scifi hry jsem opravdu nečekal, že autoři použijí efekt jako u starého filmu). Obraz z Hamy je tedy naprosto stejný jako obraz z 4x dražšího kabelu. Pokud je problém s nedostatečným signálem bude buď takový, že obraz na chvíli zcela vypadne a zčerná, nebo v němu budou nějaké chyby jako třeba černé, bíle a jíné dost výrazné tečky, nebo by možná mohl kostkatět jako když je blbý signál u digitálního vysílání. Nebude se jednat o žádný hustý šum jako u blbého analogového vysílání, protože to už by byla taková chyba, že by obraz vypadl. Považuju teda za prakticky vyloučené, aby špatný HDMI kabel způsobil to co tady popisuješ - tedy změnu ostrosti, barevnosti a podobných věcí. To by totiž už znamenalo, že prakticky žádná jednička a nula nedorazila ve stavu v jakém měla a TV by to nedokázala dekódovat a obraz by zcela vypadl. Pokud se budou chyby projevovat, tak se budou projevovat víc u vyšších rozlišení. Kabel tedy může na 10m dobře přenášet 720p, ale už nemusí zvládnout 1080p. V každém případě, považuju to za dost nepravděpodobné. Navíc třeba u Alzy bych si tipnul, že se výrobků, které někdo ve větší míře reklamoval zbavují a prodávají jen to, co funguje, takže bych se moc nebál koupit tam ten levný 10m kabel, kterým mimochodem i já mám propojený monitor od počítače s PC. V případě, že bude problém, zkusil bych ho reklamovat a koupil něco lepšího.

Odpovědět