Ideální délka reprokabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
akim5

Ideální délka reprokabelů

Příspěvek od akim5 »

Pro technicky znalé bude můj dotaz znít pravděpodobně hloupě, ale zajímalo by mě - jako laika, jaká je ideální délka reprokabelů. Co vím, je to, že čím kratší, tím lepší. Zajímám se o to, protože když jsem ze začátku stavění své sestavy chtěl přejít z obyčejné dvoulinky na nějaký kvalitnější reprokabel, bylo mi řečeno, že reprokabel, aby fakt hrál, by neměl být více jak 2 metry, maximálně 2,5 metrů dlouhý. Vím, že se tady psalo, že ty delší kabely můžou fungovat jako anténa, ale...

Takže:
- jaká je maximální doporučená délka reprokabelu? Tedy ta, do které lze ještě plně využít vlastnosti kvalitnějších kabelů?
- je nějaká závislost na konstrukci kabelu a této požadované délky? Tedy jestli třeba koax není při větších délkách tak náchylný na rušení (cucám z prstu)

Jsem laik, prosím o shovívavost *klanimse*

Díky.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ideální délka reprokabelů

Příspěvek od Jarda69 »

Nadpis je dost zavádějící.
Pokud nejsou peníze problém a bude to někdo navrhovat od začátku a bude tomu rozumnět, tak tipuju, že ani 10m by neměl být problém. Je to tak složitá otázka, že ti na ní asi nikdo neodpoví.
Tím myslím, že ti nikdo nenapíše "5m je ok, 6m už je moc".

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Ideálně je bez kabelů. Kabel nepřidá žádnou hodnotu k přenosu zvukového signálu. Takže čím kratší, tím lepší platí. Nejlépe aby se výstup ze zesilovače absolutně shodoval se vstupem na svorkách reprosoustavy. Takže ten metr a půl by byl ideální pro rozmístění reprosoustav.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... z praktickej aplikácie Murphyho zákona sa dá odvodiť nasledovná obecná poučka pre voľbu optimálnej dĺžky káblov:

"Sada drahých káblov, ktorá je o 1m dlhšia ako je nevyhnutne nutné, je vždy podstatne lacnejšia ako nepoužiteľná sada rovnakých káblov, ktorá je o 10cm kratšia." :lol:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

akim5 píše:... bylo mi řečeno, že reprokabel, aby fakt hrál, by neměl být více jak 2 metry, maximálně 2,5 metrů dlouhý.
No, v prvé řadě -- kabely "nehrajou", to musí být nějaký omyl. ;)

Ale hlavně -- jak dlouhé kabely doma tak maximálně potřebuješ? Pár metrů pro stereo nebo přední bedny kina a max. 20m na zadní efektovky....... - vůbec bych délku neřešil, jak říká bacil2, změřím kolik potřebuju , přidám metřík dva pro strýčka příhodu, koupím metráž a banány.....

Podstatnější bych spíš viděl - průřez, konstrukce, čistota kovu, dielektrikum.

akim5

Příspěvek od akim5 »

dadaft píše:No, v prvé řadě -- kabely "nehrajou", to musí být nějaký omyl. ;)
Jo, špatně jsem se vyjádřil, kabely nehrajou :-) Ale snad si rozumíme, co jsem tím myslel ;)

Mám set 2 x 2,5 metrů, při mém umístění sestavy je tato délka nutná, abych měl bedny jakžtakž od zadní stěny a aby byly od sebe 2,8 metru. Nejsem ve stavu, kdybych chtěl měnit tyto reprokabely. Spíš mě zajímalo, jak ty kabely, když jsou třeba delší, fungují. Samozřejmě, že se to různí těmi materiály, průřezy apod... Jen taková nějaká osvěta, jakým délkám - při čistém stereu - se už vyhnout, a proč... Nevím, třeba nic takového neexistuje, proto se takto laicky ptám ;)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Pivní fámy pseudoznalců z Kocourkova...10m dvojlinka nejběžnějšího typu zcela bez vlivu na jakost přenosu.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Ideální délka je nulová, bohužel je třeba najít nějaký kompromis *2thumbsup*, třeba aktivní repro, či monoblok u beden....

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

To mas dlouhy zase signalovy, kteryma tece radove nizsi proud/napeti, takze by jejich vliv mel byt teoreticky vetsi...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ideálně je bez kabelů. Kabel nepřidá žádnou hodnotu k přenosu zvukového signálu. Takže čím kratší, tím lepší platí. Nejlépe aby se výstup ze zesilovače absolutně shodoval se vstupem na svorkách reprosoustavy. Takže ten metr a půl by byl ideální pro rozmístění reprosoustav.
no nevím, jednou jsem si nechal i Mirka (Pytel) vyrobit reprokabely k monoblokům, délka cca 25 cm z takové té měděné pleteniny co se používá na ukostření akumulátoru v autě, Průřez odhadem 100mm čtverečních a jak píši délka 25cm. Myslel jsem, že to musí být ideální.
Nebylo.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Prozradíš, co teď používáš? Já jsem přemýšlel o "kabelu" z tohoto. Ale na výrobu je to dost pracné a nemám na to správný materiál na izolaci. Dal bych něco kolem 0.2-0.3mm mezi a pak něčím celý pár omotat, ale tak aby se to dalo ohýbat. No nevím, ale asi to nedám.

Obrázek

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Jarda69 :

momentálně Tara Labs.

akim5

Příspěvek od akim5 »

Jarda69 píše:Prozradíš, co teď používáš? Já jsem přemýšlel o "kabelu" z tohoto. Ale na výrobu je to dost pracné a nemám na to správný materiál na izolaci. Dal bych něco kolem 0.2-0.3mm mezi a pak něčím celý pár omotat, ale tak aby se to dalo ohýbat. No nevím, ale asi to nedám.

Obrázek
Něco podobného se už vyrábí.

Obrázek

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

To moc podobné není. Moje řešení by mělo menší indukčnost a větší kapacitu, tím i menší impedanci.
Spíš něco jako toto

ObrázekObrázek

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Pojdme od Jardova OT zpet k obsahu vlakna.

Za sebe to beru tak, ze idealni delka reprokabelu je takova, ktera dovoli idealni umisteni reprosoustav v danem prostoru z pohledu akustiky. Zhorseni zvuku kvuli neidealnimu umisteni repro bude vetsi nez zmena zvuku pri pouziti treba 2.5m reprokabelu namisto 1.5m (pokud bych se mel drzet vyse uvedeneho doporuceni).

Pripadna slysitelnost rozfilu mezi reprokabely lisicimi se treba o metr bude podle meho nazoru taky zalezet na materialech a konstrukci kabelu a na vlastnosyech konkretniho systemu.

Zadna "jedina spravna delka" podle mne tedy neexistuje.

Odpovědět