Jak udelat koax?

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Uživatelský avatar
kychtax
Příspěvky: 1585
Registrován: 12 led 2015 11:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jak udelat koax?

Příspěvek od kychtax » 10 črc 2017 13:29

Zdravim.
Rad bych pozadal o radu s konstrukci kabelu. Nejlepe nektereho konstruktera.
Zbyl mi tento vyborny kabel - 0,5m. Rad bych z nej udelal spdif koax.
https://www.hificollective.co.uk/wire/m ... nnect.html
Konektory mam wbt. Spoje letovanim.
Resim jestli nechat jak je a jeden drat - signal, dva draty zem. Tak jak je to navinuto.
Nebo 1 drat - signal odmotat a vest uprostred kabelu a dat do stineni. Ty zbyvajici dva vest uplne zvlast a oddelene, asi opet stinenim.
Jak to bude teoreticky lepsi? Diky za rady, ci tipy.
SZ nebo tady. Diky!

panda
Příspěvky: 275
Registrován: 28 zář 2010 00:19
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od panda » 10 črc 2017 18:54

Teoreticky i prakticky je to všechno na hovno. Kup si jakýkoliv skutečně koaxiální kabel, hlavně musí mít impedanci 75 Ohm, tedy například typ RG59.
Bude Tě to stát tak asi 15-40,- korun za metr, to bys do toho mohl vrazit. Tu silver/gold tkaničku si dej do vitrínky a můžeš jí ukazovat kamarádům.
Na audio účely se dá s výhradami použít ke sluchátkům nebo na nějaké DC napájení. Ale půl metru Tě nevytrhne, takže spíš na tu reprezentaci.

Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 1728
Registrován: 23 úno 2009 10:47
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od PMA » 10 črc 2017 22:17

Koax je hlavně koax jen tehdy, když má dokonalou geometrii, žíla (střední vodič) musí být ve všech směrech stejně daleko od stínění, tj. musí to být přesně soustředné. Takže nějaká patlanina po domácku nepřichází v úvahu, pokud kychtax nechce záměrně vyrábět nějaký paskvil, což ale možná právě chce.

Uživatelský avatar
kychtax
Příspěvky: 1585
Registrován: 12 led 2015 11:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od kychtax » 10 črc 2017 23:06

Diky za tipy. Nechci se s tim prave patlat cely den zbytecne (a zjistit, ze uz v zakladu jsem to mohl napr. udelat konstrukcne lip). Ted uz to mam napajene na cinch konektorech aec. A to variantou jedna. soustrednost a symetrie uz tam je, je to zkrouceno ve sroubovici. Ale je to nestinene. Jde mne o to to zlepsit. Uz ted to hraje, nelupe atd.

panda
Příspěvky: 275
Registrován: 28 zář 2010 00:19
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od panda » 11 črc 2017 09:07

Když tam není stínění, tak to jaksi nemá s čím být soustředné a o impedančním přizpůsobení si můžeš nechat jen zdát.
Buď si děláš prdel, nebo vůbec netušíš, která bije. Že to na půl metru nějak hraje i na kus drátu, je sice hezké,
ale s optimálním propojením SPDIF to nemá nic společného. Drahé kovy to nezachrání, zvonkovej drát by fungoval podobně.
Informace máš, teď už si dělej, co uznáš za vhodné.

Uživatelský avatar
kychtax
Příspěvky: 1585
Registrován: 12 led 2015 11:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od kychtax » 11 črc 2017 10:37

Tak kdyby to byl propadak, tak uz to dal nezkousim zlepsovat. Je to naopak dobry a hledal/hledam cesty jak to vylepsit. Abychom si rozumeli. To co dela stineni v koaxu, mi tady uz delaji ty dva draty. Mel jsem na mysli dalsi stineni, oplety atd. Nepresne jsem se vyjadril.
Netusim ktera bije. Asi jo. Ale rad letuju a zkousim se propatlat, matlat k necemu lepsimu (kvuli penezum).
Vim nebo tusim ze idealni je masivne stineny koax, 75Ohm, konektory 75Ohm, krimplovany.
Drat solid core, stribro. Treba ten oyaide za cca 2600/m beru jako ideal. FTVS 510 - Mej jsem pujceny. Proti beznemu RG byl slyset rozdil/byl lepsi..

Fox25
Příspěvky: 131
Registrován: 15 lis 2014 12:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od Fox25 » 12 črc 2017 02:04

Pokud by ty tvé dva dráty udělaly to samé co stínění koaxu, tak by se koaxy ani nedělaly. Na S/PDIF se prostě používá koax s impedancí 75Ω.

https://en.wikipedia.org/wiki/S/PDIF

Uživatelský avatar
kychtax
Příspěvky: 1585
Registrován: 12 led 2015 11:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od kychtax » 12 črc 2017 11:00

Diky za reakce. rozmyslel jsem si to a spis budu koukat po hotovym kabliku, ktery mozna jeste dam do puncochy. Ty wbtcka by bylo skoda takhle nejiste vyuzit..Dik. *palec*

Uživatelský avatar
kychtax
Příspěvky: 1585
Registrován: 12 led 2015 11:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od kychtax » 28 črc 2017 09:54

Ještě prosím zkušené, jak poznám, že koax nefunguje?
(už se mi někdy stalo)
-lupání
-vynechávání zvuku
-nehraje to vůbec

Může být i zkreslení? Prosím jaké?
Ještě jiné neduhy?

Děkuji (případně prosím i SZ)

Jarda69
Příspěvky: 1264
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od Jarda69 » 28 črc 2017 12:13

Než se ozve někdo zkušený...
může to být i vypadávání signálu. Poznat se to dá měřením, třeba na hranách obdélníků.
Někde bys to tu i dohledal s obrázky. Měření snad dělal PMA. Hrana musí být ostrá, ale bez překmitů, pak je vše ok.
I zbytek signálu by měl být bez zbytečného zvlnění.
Nemusíš používat koax. Když se ti podaří přizpůsobit twist pár, tak to funguje stejně.

Uživatelský avatar
kychtax
Příspěvky: 1585
Registrován: 12 led 2015 11:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od kychtax » 28 črc 2017 13:07

A jak to zapojit? Jestli máš na mysli toto:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kroucen%C3%A1_dvojlinka
Např. zapojit jeden pár a zbytek nechat nezapojený?

Měření: nemám měřáky ani know how.
Jde ten špatný obdélník nějak odhalit poslechem? (třeba to lupání?)

Jarda69
Příspěvky: 1264
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od Jarda69 » 28 črc 2017 13:38

U kupovaných kabelů bude honička s impedancí. UTP páry mají 100. Ideální by bylo něco pro průmysl, třeba Profibus. Ale ani ten nemá 75 (má 150).
Bez osciloskopu se hrany fakt kontrolujou špatně, tady ti neporadím. Zvukovka by na to byla taky asi slabá i při 96kHz vzorkování.

https://youtu.be/-NrkkhQtV1M?t=42

Když použiješ silnější solid core a tenčí teflonovou izolaci, tak by ses mohl k 75 dostat. Ale chtělo by to zase měřit a zkoušet.

Jarda69
Příspěvky: 1264
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udelat koax?

Příspěvek od Jarda69 » 29 črc 2017 18:05

Na signál stačí zapojit ty dva kroucené. Když budeš chtít zapojit stínění, tak i při zapojení na zem, na jedné straně, bude mít vliv na kapacitu proti zemi a změní se impedance. S koaxem bude mín sraní. Uplně by měl stačit TV koax s napěněným dielektrikem, solid core středem a dvojitým stíněním, plech+oplet.
Při tomhle signálu a impedanci, nebude stínění kritické. Klidně můžeš zkusit samotný kroucený pár. Když bude mít 75 a nebude moc dlouhej.

http://www.hofisat.cz/kabely/koaxialni- ... u-pvc.html

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti