Originál vs Čína - zkušenosti a srovnání

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
tinariwen
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Originál vs Čína - zkušenosti a srovnání

Příspěvek od tinariwen »

Nemyslel som vinara ktory víno vyrába , myslel som vinarov ktorí víno milujú piť a vyznajú sa v ňom cez roky " prepitia sa" a maju to tak zmapované ze vedia čo je kvalita a čo hroznove víno z Tetrapacku( dvojlinka z Tesca) aj pri slepom teste.
Ináč Kitie ja s tebou súhlasím ... Všetko čo na nás a našu peňaženku spotrebiteľa doľahne je cenotvorba a vysoké marže v prospech obchodníka a tie sú neraz pri kabloch aj do 60 a viac % ktoré radi zaplatíme :D
Zlata stredná cesta *thumbs up*

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Vždy keď sa strhne debata o kábloch, rozdelí sa to na dva tábory, tých čo highend káble akceptujú a tých čo ich neakceptujú, teda neakceptujú cenu a zdôvodnenie výrobcu. Tie zdôvodnenia sú niečo ako konšpirácia, vo vecnej rovine sú bezcenné, neobsahujú žiaden podložený argument týkajúci sa fyzikálnych alebo elektrických vlastností vodiča, tienenia, izolácie. Je pravdou, že použité materiály sú kvalitné, aj to tam je spomenuté.
Pri hádke o kábloch, sú vždy na strane neakceptujúcich ľudia, ktorí o tom niečo vedia, prípadne sa problematikou zaoberajú profesionálne a majú aj príslušné vzdelanie.
Kabelonadšenci majú ako argument leták výrobcu, recenziu neodborníka a svoje uši. A nepriestrelný argument, prečo by to nemohlo byť tak ako hovorí výrobca a recenzia - no a v tomto je tá podobnosť s konšpiráciou, jednoducho ak tvrdenie výrobcu nie je opreté o vecnú argumentáciu (fyzika, elektrika), je ťažké vyvracať ju rozumnými argumentami a v tomto zmysle sa potom "ukľudnenie elektrónov po zahorení kábla" nedá rozumne poprieť, ale môžeme to označiť za hlúposť, resp. klamstvo.
V opačnom prípade by musel výrobca highend kábla vedieť viac ako je súčasná úroveň poznania vo fyzike a to by bolo na Nobelovu cenu.
Nikomu neberiem právo, kúpiť si kábel za 5000 eur, ale nikdy nebudem akceptovať jeho súčasné pretláčanie na úroveň komponentu a jeho prínos vo zvuku v "rovine medzi nebom a zemou" :lol: Dobré urobené CD, LP je pre zvuk 100krát dôležitejšie ako valhalla, to CD stojí maximálne 50 eúr.

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

Kite19 tie Tvoje reči o kábloch. :roll:
Koľko si ich a aké vyskúšal? A na akom železe a reprákoch?
Ak budeš mať niekedy v budúcnosti dostatočne transparentnú aparatúru, tak zmeniš názor na dôležitosť kabeláže v nej. :)
Dovtedy sú to plané reči o ničom. :(
To že je kvalita nahrávky a dobrá akustika miestnosti základ bez ktorého nijaký audioreťazec nemôže dobre zahrať,to je každému normálnemu človeku jasné.
Normálny človek samozrejme vie aj to že to káble ani za tisíce eur nezachránia a že sú predražené. Ale bez dobrej kabeláže to bohužiaľ nejde. :|

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

kite19 píše:Vždy keď sa strhne debata o kábloch, rozdelí sa to na dva tábory, tých čo highend káble akceptujú a tých čo ich neakceptujú, teda neakceptujú cenu a zdôvodnenie výrobcu......
Ti, kteri je akceptuji, vedi vetsinou proc.... ;)
kite19 píše:Pri hádke o kábloch, sú vždy na strane neakceptujúcich ľudia, ktorí o tom niečo vedia, prípadne sa problematikou zaoberajú profesionálne a majú aj príslušné vzdelanie.......
Na strane neakceptujicich jsou spise vetsinou lide, kteri v zivote slyseli jen velmi malo, kabely dobre doladenych, sestav.... :mrgreen:
To, ze se ne vse necha vysvetlit fyzikou a dolozit merenim, priznavaji dnes i lide v oboru el.techniky velmi zdatni. (Tedy pokud jsou uprimni. :) )
kite19 píše:Kabelonadšenci majú ako argument leták výrobcu, recenziu neodborníka a svoje uši......
Letak vyrobce nebo recenze jsou to posledni, co opravdoveho hifistu presvedci o nutnosti vymeny kabelu. Zastanci vetsinou maji na sve strane predevsim zkusenost a sve usi... :D
kite19 píše:Nikomu neberiem právo, kúpiť si kábel za 5000 eur, ale nikdy nebudem akceptovať jeho súčasné pretláčanie na úroveň komponentu a jeho prínos vo zvuku v "rovine medzi nebom a zemou" :lol: Dobré urobené CD, LP je pre zvuk 100krát dôležitejšie ako valhalla, to CD stojí maximálne 50 eúr.
Doladeni vysledneho zvuku kvalitni sestavy pomoci odpovidajicich kabelu prinese v konecnem vysledku vice, nez neustala vymena jednotlivych komponentu. Samozrejme ale ani ten nejdrazsi kabel nedokaze ze "srotu" vykouzlit high end. :mrgreen:
Ja povazuji investici do kabelaze v objemu 10-ti az 20-ti % ceny vsech komponentu za primerenou, je to ale jen ma zkusenost a nazor...(proc mam v podpise.) ;)

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Koľko si ich a aké vyskúšal? A na akom železe a reprákoch?
Ak budeš mať niekedy v budúcnosti dostatočne transparentnú aparatúru, tak zmeniš názor na dôležitosť kabeláže v nej. :)
Dovtedy sú to plané reči o ničom
Tiež nepriestreľné argumenty :lol:
Počet vyskúšaných káblov a vymenených komponentov určite neznamená odbornosť, tiež si myslím, že "kvalifikácia v odbore hifi" nestúpa s cenou zostavy.
To čo som citoval, je opreté o káblový tuning(nemenované štúdio), pre mňa sú toto plané reči.
Rozumné argumenty pochopí každý, vzniká problém pri rozlíšení reklamných drístov a aj od prispievateľov na fóre.
Názor na dôležitosť kabeláže zmením až vtedy, keď v tom bude aspoň trošku rozumných argumentov a ukáže sa že meď je vodivejšia ako tá súčasná, izolácia je kvalitnejšia a konštrukcia kábla bude zdôvodnená rozumom uchopiteľnými argumentami, a aj tak budú pre mňa káble na úplnom konci a za riadnou kopou hifihnoja :lol:

Chodenie po obchodoch a tieto diskusie ma naučili rozlišovať kto kde nakupuje a komu robí promo.
Ja len dúfam, že tými káblami neodstraňujete prípadné nedostatky v konštrukcii svojich rozlišujúcich zostáv. Hifi bolo voľakedy o vernosti zvuku, teraz je o tom čo sa komu páči, laboruje sa s káblami, elektrónkami - prispôsobuje sa - každý máme iný vkus, tak prečo to odmietanie ekvalizérov :lol:
Na strane neakceptujicich jsou spise vetsinou lide, kteri v zivote slyseli jen velmi malo, kabely dobre doladenych, sestav.... :mrgreen:
To, ze se ne vse necha vysvetlit fyzikou a dolozit merenim, priznavaji dnes i lide v oboru el.techniky velmi zdatni.
To že to niekto nevie, neznamená že sa to nedá.
Úsmevné je, že firmy ktoré sa dlhoročne venovali vývoju zosilňovačov, prehrávačov a bední - podcenili takú dôležitú oblasť ako sú káble, toľké roky im to hralo na prd :D A až firmy ktoré sa zaoberajú káblami prišli na to ako je to správne. Škoda že pri tých kábloch neuvádzajú zostavu s ktorou to skúšali a kde sa to javilo najlepšie. Odpadlo by to ladenie káblami.

Som za kvalitné káble, ale som proti káblovej mytológii.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

To, ze se ne vse necha vysvetlit fyzikou a dolozit merenim, priznavaji dnes i lide v oboru el.techniky velmi zdatni. (Tedy pokud jsou uprimni. :) )
Prospero, tvoje príspevky na fóre mám rád, ale v tomto sa nezhodneme, teda v kábloch :lol:
Ak sa to nedá doložiť fyzikov a meraním, tak potom to patrí do oblasti woo-doo, písané z recesie.

Zvláštne je, že iné komponenty sa merať dajú, dá sa vysvetliť ich zvukový prínos a aj všetko ostatné, dá sa to aj merať.
Káblova lobby nevysvetľuje, neargumentuje, z 90% sú to konštrukcie na podporu predaja, pretože ak to nedokážu vyargumentovať na základe vedeckých poznatkov, tak tie ostatné ničnehovoriace a zavádzajúce konštrukcie by si mohli odpustiť tiež, ale tie podporujú predaj a preto aj keď sú to, v mnohých prípadoch bludy odporujúce elementárnej logike, sú pridávané ako popis k danému výrobku.
Tých bludov by som sem mohol príkladom nahádzať neskutočné množstvo, ale tie vedecké fakty sa tam hľadajú ťažko.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Nesmis se bat pripustit si, ze existuji veci mezi nebem a zemi.... *sunglases*

Nebo si snad opravdu myslis, ze desitky vyrobcu kabelu by se (uz po desetileti) udrzely na trhu jen proto, ze sve vyrobky dokazi vymachat v reklamni omáčce?
A ze se snad miliony jejich spokojenych zakazniku do jednoho mýlí? :mrgreen:

P.S.: Kabely nevyrabim ani neprodavam. ;)

mirec1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirec1 »

.... kite19 , argumentujes velmi rozumne , nejako podobne som to vnimal aj ja , ale , naozaj si toho este vela nepocul. A nemyslim to ani zle , ani ironicky , iba konstatujem .... :)

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

mirec1:
Prospero:
Vlado222:
Podsúvate mi niečo čo som nikdy nepovedal, ja prínos kvalitného kábla v žiadnom prípade nepopieram, dokonca som presvedčený, že dobrý kábel je nutnosť pre kvalitný prenos signálu a akéhokoľvek.
Polemizujem s argumentami o monokryštalickom čomkoľvek, zlepšení toku elektrónov podchladením monokryštálu, zlepšení vlastností vodiča po zahorení ..... a mnoho, mnoho ďalších vecí.(to len tak z hlavy, perly výrobcov)
Prospero, ja som veriaci človek a k tomu to ti poviem, že hromada svetovo uznávaných fyzikov je veriacich, ale nemajú problém vyargumentovať existenciu Boha na základe fyziky a matematiky, ak chceš pošlem ti link na jednu diskusiu je to vynikajúce.
Existujú pozitívne dôkazy a negatívne, veľká väčšina výrobcov predkladá len reklamné pútače a zabúda na elektrické parametre - hlavne u topmodelov.
Počuť zmenu po výmene kábla, neznamená že kábel je kvalitný, zmenu je počuť aj pri zapojení dvojlinky. Zmeny počujem, dokonca som 9 krát z 10 určil kvalitný kábel od bežného veľkoobchodného kábla, na slepo.
Ladenie káblami nebudem akceptovať nikdy, musí si to spolu sadnúť :lol: dobrý prehrávač+dobrý kábel+dobrý zosík+dobré reproduktorové káble+dobré reprá=dobrý zvuk, v tomto nebudem akceptovať nič zložitejšie, pretože v kábli nie je žiadna zvuková informácia - prenáša signál. Z toho, že v telke žijú herci som už vyrástol :lol:

No a k tým fejkom, ktovie koľko členov fóra ich má a hrajú, hrajú kde kade po svete, veď kvôli tomu sa vyrábajú. Možno ste ich aj sami počuli a možno hrali dobre :lol:
Týmto končím - nie je to pre mňa otázka života a smrti, rešpektujem aj vaše skúsenosti, ale rešpektujem aj skúsenosti tých čo to neuznávajú a nebudem sa tu kvôli tomu hádať, pretože mi je to ukradnuté, ale ľutujem ľudí čo s tým začínajú.
Príklad je na tomto fóre u nadšenca s rozpočtom 4000, alebo na highende http://highendforum.cz/viewtopic.php?f=15&t=3089#p36270
o to mi ide 8-)

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

Kite19 ja Ti nič nepodsúvam.
Píšeš:
..."ja prínos kvalitného kábla v žiadnom prípade nepopieram, dokonca som presvedčený, že dobrý kábel je nutnosť pre kvalitný prenos signálu "...

V tomto sa zhodneme. Nezhodneme sa len v tom ktorý je to ten dobrý kábel. Či drahý, či lacný.

..."Ladenie káblami nebudem akceptovať nikdy, musí si to spolu sadnúť :lol: "...

Tiež neakceptujem ladenie káblami. Dobrý kábel sa má chovať ako keby v reťazci nebol kábel žiadny. Taký kábel neexistuje, iba sa niektoré k tomu približujú. Niektoré viac niektoré menej.

..."dobrý prehrávač+dobrý kábel+dobrý zosík+dobré reproduktorové káble+dobré reprá=dobrý zvuk, v tomto nebudem akceptovať nič zložitejšie, pretože v kábli nie je žiadna zvuková informácia - prenáša signál. Z toho, že v telke žijú herci som už vyrástol" :lol:

Neodpovedal si mi na akých audiokomponentoch a reprákoch si tie káble testoval a aké káble si vlastne otestoval.
Keď povieš A, tak by si mal povedať aj B aby bola tvoja informácia objektívna.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Kite19 - naprosto s tvými argumenty souhlasím.

Předražené hifi kabely jsou pro výrobce a obchodníky skvělý byznys, ze kterého profitují i různé hifi magazíny (proto je taky u nich "test naslepo" sprosté slovo, které se nesmí ani vyslovit. ;)

Skutečností je, že lidský sluch se nechá snadno ovlivnit jevy, působícími na psychiku. Tak se může stát, že náležitě zpracovaný hifista si koupí drahý a vychvalovaný kabel (pochopitelně v nádherném obalu) a bude přísahat na to, že slyší výrazné zlepšení zvuku své aparatury. On nelže, on opravdu má dojem, že zvuk je výrazně lepší. Kdyby však porovnával kabely naslepo, asi by tak nadšený nebyl. Kdo by si chtěl ale přiznat, že utratil peníze zbytečně? *headbang*

Nechci tvrdit, že kabel nemá žádný vliv na zvuk. Určitě bude rozdíl při použití obyčejné dvojlinky (s neodborně pájenými konektory a znečištěnými kontakty) a odborně konstruovaného kabelu z kvalitních materiálů. Výroba takového kabelu však stojí pouhý zlomek ceny, za kterou se některé předražené kabely prodávají.

bertram
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bertram »

Už ste sa zamysleli niekedy nad tým , z akého zdroja beriete el. prúd pre svoje zostavy? Už ste niekedy skúsili svoju
zostavu zapojiť inde , ako vo svojich domácich podmienkach? Pritom ste si nechali všetky svoje doladené káble? Raz
to skúste. Vždy to bude zmena a velká.
Ja mám momentálne jednu vlastnú skúsenosť. Stále som u mňa doma , vo svojich priestoroch. Či už som mal pred tým
originálne káble , alebo aj možno podstrčené fake. Všetko som si doladil cez zdroj el. napätia PS Audio P10 firmware 24.
Išlo mi to takto asi dva roky.Potom sa mi naskytla možnosť upgrade programu PS Audio P10 z 24 na 39. Využil som to a
získal som možnosť širšieho nastavenia výstupného napätia.Ale namiesto pre mňa očakávaného zlepšenia , sa všetko zhoršilo.
Už nič nie je tak ako bolo predtým. Zvuk sa úplne zmenil , a nepáči sa mi . Prehadzujem zásuvky , ladím , filter, bez filtra,
nepomáha. Stále mám tie isté káble a viem že sú originálne.
Chcel som len tým povedať , keby som nevedel , že som menil program na el. pračke , tak by som si myslel , že mi niekto
vymenil kabeláž.Ale keď sa pozriem , vzhľadovo je to isté a viem , že je to isté ako predtým.
Podla mňa každý kábel , akéhokolvek určenia , bude hrať v rôznych el. rozvodoch rôzne.Pochybujem , že niekto dokáže na
100% určiť , že kábel hrá tak ako má a nehrá inak , bez toho aby sa naň pozrel a povedal toto je fake a toto original.
Momentálne je to už ťažko rozoznatelné , kopec predajcov káble kompletuje u seba v štúdiu , metráž , koncovky , cena.
Potom to fake , ktoré je skoro vždy 100% kopiou originálu za smiešnu cenu , sa ukazuje ako výhodná kúpa. Neni tam nič
prevratného a pochybujem , že niekto rozozná rozdiel na troch rôznych miestach s tými istými káblami na téj istéj zostave.
Bude úplne zmetený

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

tujatuja píše:Výroba takového kabelu však stojí pouhý zlomek ceny, za kterou se některé předražené kabely prodávají.
To ale plati i pro (minimalne) 50% procent ostatnich komponentu.... ;)

bertram
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bertram »

Možno som to posunul iným smerom , ale stále je to o tom istom. Rozoznáš fake Čína vs originál? Ja si myslím , že nerozoznáš.
To že rôzna kvalita el.prúdu mení zvuk akéjkolvek zostavy , je podla mňa neodškriepitelné a tým mení všetko , aj káble.

Moja prax a moje skúsenosti možno niekomu pomôžu a niekto bude stále hladať svätý grál , ale to , čo sa momentálne
deje okolo drahých ,,originálnych káblov"" , je úplné šialenstvo , hlavne čo sa týka ceny.

Odpovědět