RCA vs XLR
RCA vs XLR
Zdravím všechny příznivce dobrého zvuku.
Zajímá mě, který signálový kabel podle vás má větší (příznivější) vliv na zvuk? RCA nebo XLR?
Čemu jste dali ve své sestavě přednost, a proč?
Zajímá mě, který signálový kabel podle vás má větší (příznivější) vliv na zvuk? RCA nebo XLR?
Čemu jste dali ve své sestavě přednost, a proč?
Re: RCA vs XLR
Ideální je takový kabel, který nemá na zvuk žádný vliv 
A který to je?
Mam pocit, ze XLR jede do mensich impedanci a neni tam problem se zemni smyckou. Kdyz tak me opravte.
Na to není obecně platná odpověď. Jsou např. výrobci, kteří tvrdí, že RCA je pro domácí hi-fi lepší (Stranka). Já si obecně myslím, že XLR má lepší předpoklady, ale záleží na topologii a parametrech komponent, které jsou propojovány. Pokud nejsou důsledně navrženy jako "balanced" (diferenciální), tak je zbytečné je propojovat XLR. Naopak, skutečně "balanced" DAC má na XLR lepší odstup od šumu, tak proč to nevyužít.
Pro domácí použití je to jedno, XLR mají určitý výhody při přenosu signálů na větší vzdálenosti, na to jsou dělaný. Pro domácí použití stačí RCA. Ty jistý výhody XLR doma většinou ani nelze využít. O zvuku nemá smysl se bavit, zvukově rozdíl není a ani být nesmí.
@ Liame
Ty musíš byť poriadny tupelo hluchý keď napíšeš taký príspevok doslova hlucháňa. Na čom prosím Ťa počúvaš hudbu? Podľa mňa počúvaš na niečom čo nerozliší v hudbe nič, sucho a duto. Tie plky že to není a byť nesmie je zafixované iba v Tvojej hluchéj hlave. Skutočnosť je však úplne iná. Sa zobuď, nečudujem že na tomto fóre zdechol pes keď tu píšu takéto primitíva
Keby si radšej zašiel k niekomu čo má dobre doladenú zostavu a vypočul, ale Ty zrejme nikam nechodíš keďže si nahluchlý.
Ty musíš byť poriadny tupelo hluchý keď napíšeš taký príspevok doslova hlucháňa. Na čom prosím Ťa počúvaš hudbu? Podľa mňa počúvaš na niečom čo nerozliší v hudbe nič, sucho a duto. Tie plky že to není a byť nesmie je zafixované iba v Tvojej hluchéj hlave. Skutočnosť je však úplne iná. Sa zobuď, nečudujem že na tomto fóre zdechol pes keď tu píšu takéto primitíva
Keby si radšej zašiel k niekomu čo má dobre doladenú zostavu a vypočul, ale Ty zrejme nikam nechodíš keďže si nahluchlý.
kurnik, přibrzdi s těma urážkama. Dík. K dotazu - U levných je to cca jedno.
Myslím, že není třeba se navzájem urážet. Jen jsem se zeptal a očekávám poznatky z vlastní zkušenosti.
Klidni hormon chlapečku, na tvoje bezdůvodný výbuchy vzteku tu není nikdo zvědavej.THXKO píše: ↑18 srp 2026 12:32@ Liame
Keby si radšej zašiel k niekomu čo má dobre doladenú zostavu a vypočul, ale Ty zrejme nikam nechodíš keďže si nahluchlý.![]()
Chcípnul tu pes (tady i na jinejch fórech) proto, že když někdo napíše prostou pravdu a fakta, tak se tu ihned objeví takovejhle nějakej primitiv jako ty, co umí jen napadat a urážet jen proto, že nesnese, že mu něco pošpinilo jeho slepou víru v kouzelný kabely.
Naposledy upravil(a) Liamee dne 18 srp 2026 14:06, celkem upraveno 1 x.
Pokud je celý řetězec pravý XLR,je samozřejmě lepší ho používat.Je odolnější vůči rušení,pracuje s vyšším napětím,cca 4-5 V (oproti 2 V
u RCA),bývá tak o cca 2 dB "hlasitější,lepší odstup od šumu(sinad),malinko menší zkreslení.Výstup u jednoho převodníku RCA-versus XLR
RCA výstup XLR výstup
u RCA),bývá tak o cca 2 dB "hlasitější,lepší odstup od šumu(sinad),malinko menší zkreslení.Výstup u jednoho převodníku RCA-versus XLR
RCA výstup XLR výstup
Typický blábol kabelářekychtax napsal
U levných je to cca jedno
Komár: Jako příznivec dobrého zvuku mám vyzkoušené různé kabely rca. XLR použitij jestli máš dva a dva zesilovače v můstku. Já mám obyč. tak mám propoj rca. Platí tam že čím větší průřez vodičů a kratší vzdálenost tím plnější signál. Slabší a delší vodič zachová okraje pásma a propadají se středy, takže je potřeba aby si každý vybral poslechem co mu vyhovuje. Materiál vodičů je další téma, zapletení další, atd...
Po technické stránce jsem toho o XLR vs RCA, načetl docela dost, ale nikde se nepíše, “toto propojení je rozhodně lepší než to druhé.“
Jde mi o to, zda někdo u sebe na svém železe při zapojení kvalitního XLR a prohození za kvalitní RCA zaznamenal nějakou zvukovou změnu? Malou ,velkou,žádnou,
A pokud ano jak se změna projevila.
Jde mi o to, zda někdo u sebe na svém železe při zapojení kvalitního XLR a prohození za kvalitní RCA zaznamenal nějakou zvukovou změnu? Malou ,velkou,žádnou,
A pokud ano jak se změna projevila.
mesky
Noo, tak to je liga.
komar
O kabelech je tady spousta vláken, stačí si je vyhledat a přečíst. Jestli pak budeš moudřejší, to nevím, vždy to skončí stejně - hádkou a urážkami.
Za mně: nevím co máš za aparaturu, protože také záleží na tom železe. Obecně bude lepší XLR proti rušení a pro vedení signálu na delší vzdálenosti.
Jakou změnu? Co tedy definuješ jako tu změnu. V souběhu mnoha proměnných u různých kabelů a různých aparatur sice nějaká změna být může, ale je tak nepatrná, na hranici rozpoznatelnosti a statistické chyby, že je bezvýznamná. Být Tebou bych to vůbec neřešil. Daleko větší vliv na zvuk bude mít poslechovka, nahrávka a aparatura.
Pokud bys vůbec nějakou změnu zaregistroval, tak kdo bude schopen ji definovat, zda je to změna k lepšímu, nebo horšímu - s čím to srovnáš? Bude to blíž k tomu HIFI?
Hoď to za hlavu a poslouchej hudbu, po jakémkoliv kabelu.
Pokud chceš něco konkrétně, tak mi napiš do SZ.
Dodatek: známé heslo je: " Nejlepší kabel je žádný kabel ". V tomto duchu bez vlivu na degradaci signálu bude propojení digitální, lze tak aparaturu sestavit a pak máš pouze kabel k reprobednám, ale to je jiná kapitola.
Noo, tak to je liga.
komar
O kabelech je tady spousta vláken, stačí si je vyhledat a přečíst. Jestli pak budeš moudřejší, to nevím, vždy to skončí stejně - hádkou a urážkami.
Za mně: nevím co máš za aparaturu, protože také záleží na tom železe. Obecně bude lepší XLR proti rušení a pro vedení signálu na delší vzdálenosti.
Jakou změnu? Co tedy definuješ jako tu změnu. V souběhu mnoha proměnných u různých kabelů a různých aparatur sice nějaká změna být může, ale je tak nepatrná, na hranici rozpoznatelnosti a statistické chyby, že je bezvýznamná. Být Tebou bych to vůbec neřešil. Daleko větší vliv na zvuk bude mít poslechovka, nahrávka a aparatura.
Pokud bys vůbec nějakou změnu zaregistroval, tak kdo bude schopen ji definovat, zda je to změna k lepšímu, nebo horšímu - s čím to srovnáš? Bude to blíž k tomu HIFI?
Hoď to za hlavu a poslouchej hudbu, po jakémkoliv kabelu.
Pokud chceš něco konkrétně, tak mi napiš do SZ.
Dodatek: známé heslo je: " Nejlepší kabel je žádný kabel ". V tomto duchu bez vlivu na degradaci signálu bude propojení digitální, lze tak aparaturu sestavit a pak máš pouze kabel k reprobednám, ale to je jiná kapitola.