Repro kabely. Náhrada za Dynavox PS

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
axton
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Repro kabely. Náhrada za Dynavox PS

Příspěvek od axton »

Dobrý den všem
Hledám náhradu za výše zmíněné kabely
Aktuálně mám hybridní stereo receiver Magnat mr 780 a repro Heco Aurora 700
Celkově je to příjemný hřejivý zvuk, ale rád bych ubral na hutnosti v basech a zvýraznil středy a výšky
Měl by někdo tip na vhodné kabely, které by mohly mít tento charakter zvuku?
Může být i v metráži, nebo bazar
Moc děkuji

axton
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Repro kabely. Náhrada za Dynavox PS

Příspěvek od axton »

Zdravím
Aktuálně mám 2 metrové.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Podle netu to má bi-wire terminály. Tak zkus dát kabel na středy/výšky a jednu propojku na basy nahrad odporem.
Asi bude treba laborovat s hodnotou.
Zacal bych treba s 1R5 na 20W

https://eshop.rygel-elektro.cz/?cls=stoitem&stiid=4061

axton
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od axton »

Rezistor je zajímavé řešení a popravdě mě ani nenapadlo, že by to šlo i takto. Zkusit to můžu.
Rozeberu to trochu více a tím i zřejmě celé ztížím.
Začal jsem hodně poslouchat hudbu spíš v pozdních večerních hodinách na nižší hlasitost, abych nerušil sousedy v paneláku.
Taktéž jsem přišel na chuť i jazzu a akustické hudbě.
Přes den mi hudební projev nijak nevadí i když těch basů jde z Heco opravdu dost.
Ale to mi nevadilo, protože jsem hodně poslouchal elektronickou hudbu a převážně ve dne.
Teď ale s chutí do jiných žánrů a poslechu večer, na nízkou hladinu hlasitosti se vyskytuje to, co mi v poslechu přebývá a chybí.
Takže z režimu Direct nastupují korekce a basy do mínusu, středy a výšky do plusu.
Když už se v tom motám, napadlo mě tedy zkusit ty kabely.
Jako další variantou se mi v hlavě rodí prodej Heco a pořízení regálových repro se světlejším laděním
Namátkou jsem před pár dny ze zvědavosti na slepo koupil za pár drobných malé regály Mordaunt Short MS902 a jsem překvapený, jak pěkný zvuk z takových malých repro leze. Přesto i u nich si maličko musím přidat, ale jen na výškách.
Takže je to se mnou ve skutečnosti trošku složitější a sám se v tom motám.
Chtěl jsem tedy začít od kabelu k repro a udělat si prvotní představu, zda se něco změní, nebo by byl lepším přínosem, výměna repro.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Ted si uvedomuju, ze na fotce s terminaly byly snad i bassreflexove otvory. Takže srolovat zimní podkolenky a ucpat.
Rolovat spíš na volno aby nějaký vzduch prošel.

axton
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od axton »

Za bassreflexy je místa hodně.
Repro jsou postaveny tak, že z pohledu přede mnou, nátrubek pravého vyúsťuje do prostoru kuchyně a z levého jde zase do předsíně. Vzdálenost od zdi, kde je tv je 45cm. Jinak tedy za repro volný prostor do kuchyně a předsíně.
IMG_20231028_201621.jpg

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Vůbec neřeš kolik je za nimi místa. Zatlumením bassreflexů se bedny ladí, pokud máš rád mín basů. K některým se přímo prodávají ucpávky.

axton
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od axton »

Dobré vědět, mám se stále co učit.
Hned zítra ty bassreflexy zkusím utlumit a budu poslouchat změny.
Rezistory pořeším taky, ať mám větší rozhled, co to udělá.
Tuto skromnou sestavu mám cca rok a půl a celkově se mi celou dobu zvuk zamlouval, ale k přechodu na jiné žánry a poslechu na tišší večerní hlasitost se mi to už tolik nelíbí a chci to nějak doladit ke spokojenosti.
On už Magnat má teplejší charakter zvuku, Heco budou laděny v podobném stylu, tak jestli už tato kombinace není pohromadě moc.
Každopádně ti moc děkuji za tvůj čas, který si mi zde věnoval a užitečné tipy.
Zítra napíšu, jak vnímám rozdíl s ucpanými bassreflexy.
Rezistory buď objednám, nebo v týdnu někam zajedu. Kolem mám Dexon v Karviné, Elfax v Havířově nebo Hadex v Ostravě

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud ti to jde dorovnat korekcemi tak, že se ti to líbí, tak bych to asi i nechal.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

axton píše:
28 říj 2023 20:18
Za bassreflexy je místa hodně.
Repro jsou postaveny tak, že z pohledu přede mnou, nátrubek pravého vyúsťuje do prostoru kuchyně a z levého jde zase do předsíně. Vzdálenost od zdi, kde je tv je 45cm. Jinak tedy za repro volný prostor do kuchyně a předsíně.
IMG_20231028_201621.jpg
Vypadá to hezky symetrické, ale předpokládám, za pri poslechu zavres dvere. Ty dozvuky z jinych mistnosti by nebyly 'koser'.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Z fotky to není moc poznat, ale pokud je to foceno z místa poslechu, tak se to mu dřív říkalo, poslech pro milovníky pink-pongu.
Na to co jsi začal poslouchat, je nejlepší "poslech v blízkém poli" Takže sedět od beden tak 2m a bedny od sebe cca 1,6m stredy repro.
Omezí to vliv místnosti.
Ušetří se tím i délka kabelů a nejlepší kabel, je žádný kabel (nebo co nejkratší) Já mám kabely asi 1.2m
Klidne bych bedny posunul tak, aby sedely v rozkach toho sediveho na zemi.

axton
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od axton »

Zdravím
Tak se hlásím po několika hodinovém laborování.
Pro úplnost doplním, že foto je pořízeno z poslechového místa.
To šedivé na zemí je koberec s vysokým vlasem.
Obývák má 5x4m a repro jsou na delší straně.
Jsou od sebe 3metry a já sedím od nich taktéž 3metry. Když jsem zkoušel různé rozestavení, tak tohle mi vyšlo nejlépe, pro ideální rozlišení prostoru v nahrávce a stereo bázi.
Vstup do kuchyně i předsíně jsou čisté dřevěné obložky, bez dveří. Byt už jsem takto koupil.
Nicméně žádné dozvuky tady nevnímám. Zkusil jsem tam dát matrace a jediné co bylo poznat, že ještě přibylo na basech.
Nátrubky jsem i utlumil a tam byl efekt znát k lepšímu.
Nicméně mi to nedalo a Heco jsem dal úplně bokem a zapojil malé Mordaunt Short a pohrál si z umístěním a nasměrováním.
Dal jsem si stejný playlist a zaposlouchal se.
A sakra, tohle je to co jsem měl udělat už dávno, ale netušil jsem, že se mi změní chuť na žánry a vnímání zvuku.
Ty regály se mi teď zvukově líbí víc.
Zjednodušeně, vnímám více detailů , hlavně vokály jsou výraznější a tím, že není objemově tolik hlubokých basů, působí zvuk více otevřený a čistější. Nechám to takhle pár dní a potom zase zapojím Heco, jestli je to opravdu tak, jak teď vnímám, nebo to není v tuto chvíli jen prvotní nadšení z jiné zvukové charakteristiky.
Buď jsem tedy nahluchlý, nebo pořádně nevím co tedy chci a musím se k tomu nějak dopracovat.
Zase na tu elektronickou hudbu je Magnat a Heco fakt na pohodu. Nově objevené žánry už mi zní lépe z regálu.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

To se klidně muže stat. Tak si pro test udělej to rozmisteni, jak jsem ti psal. S těmi regaly. Pokud je mas na co postavit. Já mam bedny v trojuhelniku cca 1.5m.

Odpovědět