Rozvaděč: Pojistka versus jistič
Rozvaděč: Pojistka versus jistič
V mém silovém okruhu, tedy bytovém rozvaděči, proběhla výměna 16 ampérového jističe za pojistku 16 ampér gG 10x38 mm do pojistkového odpojovače. Hodně jsem o tom četl, avšak nepřikládal nějaké znatelné zlepšení. Spíše z pocitu vyzkoušet něco jiného, když už s tím silnoproudem se setkám i v pracovní činosti než při poslechu audia. Pojistka je všeobecně při zkratu optimálnější než jistič. Jistič dosáhne velké nadproudové hodnoty než vypne, kdežto pojistka se již "taví" a omezuje nadproud. A dalším plusem je i zkratová odolnost, jistič až 10kA, kdežto pojistka až 100 kA. Je to něco jako CD oproti LP, CD modernější, ale horší. Ale zpět ke zvuku.
Nikdy jsem nevěřil zlepšení zvuku a lidi píšící o zlepšení jsem považoval za svélibé, ale JE TO TAM.
Jsem velmi vnímavý na prostor a dokážu škaredě zhodnotit i velmi drahou sestavu, která hraje mizerně. Zkrátka pojistka oproti jističi hraje skutečné lépe. Chinaski, Aneta Langerová, Radůza a spousta jiné další akustické hudby, znatelně lepší vnímání zvuků a nástrojů v prostoru. A to má aparatura patří mezi průměrné. Jednoznačně doporučuji. Dle mé osobní úvahy je to pravděpodobně absencí indukčnosti, která je v jističi použita jako člen proti zkratovým proudům. Navíc dle katalogových údajů má pojistka menší průchozí odpor než jistič, je to sice pár procent, ale je, tak další plus navíc. Podělí se někdo další o zkušenosti s výměnou ?
Nikdy jsem nevěřil zlepšení zvuku a lidi píšící o zlepšení jsem považoval za svélibé, ale JE TO TAM.
Jsem velmi vnímavý na prostor a dokážu škaredě zhodnotit i velmi drahou sestavu, která hraje mizerně. Zkrátka pojistka oproti jističi hraje skutečné lépe. Chinaski, Aneta Langerová, Radůza a spousta jiné další akustické hudby, znatelně lepší vnímání zvuků a nástrojů v prostoru. A to má aparatura patří mezi průměrné. Jednoznačně doporučuji. Dle mé osobní úvahy je to pravděpodobně absencí indukčnosti, která je v jističi použita jako člen proti zkratovým proudům. Navíc dle katalogových údajů má pojistka menší průchozí odpor než jistič, je to sice pár procent, ale je, tak další plus navíc. Podělí se někdo další o zkušenosti s výměnou ?
Re: Rozvaděč: Pojistka versus jistič
Ano, plný souhlas u mě také rozdíl, ale už jsem o tom psal, tak to nebudu zase rozepisovat. Provedl jsem několik instalací a všade posun.Nedávno jsem byl u jednoho účastníka tohoto fora, a hned mi ukazoval že na moji radu si udělal samostatný přívod, a uvažuje o výměně jističe, tak jsem mu to doporučil. Nejlepší je udělat samostatný přívod a zakončen odpojovačem a vedle nechat původní zásuvku s jističem a uslyšíte ten rozdíl. Snad mi nebudou opět chodit e-maily, že ve své věku už bych mohl míti rozum.
hm. tak to mám problém.
já na nějakou změnu díky pojistkám kontra jističům nevěřím, ale věřím Milanovi.
sakra sakra.
a taky jsem líný.
když mám za jističem a samostatným přívodem ještě filtr, a pak teprve komponenty, tak je to jedno, jestli jistič nebo odpojovač, ne?
já na nějakou změnu díky pojistkám kontra jističům nevěřím, ale věřím Milanovi.
sakra sakra.
a taky jsem líný.
když mám za jističem a samostatným přívodem ještě filtr, a pak teprve komponenty, tak je to jedno, jestli jistič nebo odpojovač, ne?
Já jsem o tom psal před nějakou dobou.
Prostě to funguje a stojí to za tu investici.
A není to psychoakustika, jak někteří tvrdí...
to Pytel:
čím starší, tím víc zkušeností, ne?
Prostě to funguje a stojí to za tu investici.
A není to psychoakustika, jak někteří tvrdí...

to Pytel:
čím starší, tím víc zkušeností, ne?

Dadafte jedno to není nezáleží jestli na tom jestli tam máš nějáký filtr nebo ne. Píšeš že máš samostatný přívod na audio tak v něm vyměn jistič za pojistkový odpojovač a uslyšíš. Samosřejmě je to práce s elektrickým proudem takže by to měl dělat někdo kdo tomu malinko rozumí. Aby při výměně nedošlo k úrazu a pod.
no, mám známého elektrikáře. zkusím to. co bych neudělal pro zlepšení prostoru nahrávky...
Nezůstával bych u něčeho tak triviálního a nejistého, jako je výměna jističe za pojistku. Nejlépe žádné jistění!
A veškerou kabeláž v bytě vyměnit za stříbro, jinak je to o ničem. Přece nebudete hrát na hliníku.

A veškerou kabeláž v bytě vyměnit za stříbro, jinak je to o ničem. Přece nebudete hrát na hliníku.
Pavel Macura Audio
Mistre, opatrne. S chronickym nedostatkem schopnosti (kriticky) myslet by se mohlo stat, ze to nejaky hifista vezme vazne a budete ho mit na svedomi...PMA píše:Nejlépe žádné jistění! *hura*
to dadaft:
než různé tlachy, raději bych požádal o radu ty, kteří tomu rozumí a mají
více zkušeností s touto problematikou.
Tím myslím samozřejmě Pytla.
než různé tlachy, raději bych požádal o radu ty, kteří tomu rozumí a mají
více zkušeností s touto problematikou.
Tím myslím samozřejmě Pytla.
prvý odstavec o poistkách a ističoch by som bral ako motiváciu, no používam predlžovačku s predpäťovou ochranou.
Ten druhý odstavec... no tak ako v prípade rezonátorov a iných "vylepšení" dôležitá je výsledná spokojnosť užívateľa.
Ten druhý odstavec... no tak ako v prípade rezonátorov a iných "vylepšení" dôležitá je výsledná spokojnosť užívateľa.
Peer
já mám půl roku nové rozvody. poctivá měď a spešl žíla pro audio. úplně novou skříňku s jističema. stálo mě to 60t a tak bych to nerad nepěkně rozvrtal. je ten odpojovač aspoň podobně velký jako jistič?
PMA
jsem zvědavý. já si myslím, že to žádná pojistka nemůže vytrhnout. na tom káblu visí dalších 49 partají. od 14 do 20 hod to v prac. dny prostě hraje hůř. ale zkusím to. Milanovi věřím. doufám, že mu pod barákem nezkrachovala nějaká fabrika a on to nevidí přes pojistky. á co - jestli nic, tak to nechám jednou pro vždy vychladnout a budu radši utrácet za cedla...
já mám půl roku nové rozvody. poctivá měď a spešl žíla pro audio. úplně novou skříňku s jističema. stálo mě to 60t a tak bych to nerad nepěkně rozvrtal. je ten odpojovač aspoň podobně velký jako jistič?
PMA
jsem zvědavý. já si myslím, že to žádná pojistka nemůže vytrhnout. na tom káblu visí dalších 49 partají. od 14 do 20 hod to v prac. dny prostě hraje hůř. ale zkusím to. Milanovi věřím. doufám, že mu pod barákem nezkrachovala nějaká fabrika a on to nevidí přes pojistky. á co - jestli nic, tak to nechám jednou pro vždy vychladnout a budu radši utrácet za cedla...
Dadaft
Ten odpojovač je stejné velikosti jako jistič, každý elektrikář to vymění bez problému. Popis viz. např. odkaz : http://www.elima.cz/obchod/product_info ... ts_id=7742 a příslušná pojistka, vyjde to pár korun. Vyrábí se i specialně pro HIFI, ale to už je v jiné cenové kategorii.
Ten odpojovač je stejné velikosti jako jistič, každý elektrikář to vymění bez problému. Popis viz. např. odkaz : http://www.elima.cz/obchod/product_info ... ts_id=7742 a příslušná pojistka, vyjde to pár korun. Vyrábí se i specialně pro HIFI, ale to už je v jiné cenové kategorii.
......Vyrábí se i specialně pro HIFI, ale to už je v jiné cenové kategorii.
Má někdo kontakt na prodejce Hifi odpojovačů? Nezkoušel někdo náhodou rozdíl mezi těmi pro Hifi a ostatnimi odpojovači?
Dík...
Má někdo kontakt na prodejce Hifi odpojovačů? Nezkoušel někdo náhodou rozdíl mezi těmi pro Hifi a ostatnimi odpojovači?
Dík...
Odpojovač pro hifi = běžný odpojovač + desetinásobná provize pro prodejce. Zvukový přínos 100% zaručený. Svého času jsem viděl přípravu reprokoaxiálu z RG-213 doplněním vnější plastové trubičky, cena vzrostla na dvacetinásobek původního koaxu.
Pavel Macura Audio
Tuto a jinou bižuterii nakupuji např. http://www.hifi-zubehoer.info/ahp-origi ... id=2966588. Výborný a spolehlivý prodejce.
Konkretně tento používám doma, a několik jsem jich instaloval a spokojenost klientů.
PMA : Viděl jsem toho hodně, ale v tomto případě to zase není tak předražené. Co se týká kabelů tak to je na jiné téma, a tam plně s Vámi souhlasím. Stačí i výměna bužírky a hned je to v kategorií TOP HI-END,....
Konkretně tento používám doma, a několik jsem jich instaloval a spokojenost klientů.
PMA : Viděl jsem toho hodně, ale v tomto případě to zase není tak předražené. Co se týká kabelů tak to je na jiné téma, a tam plně s Vámi souhlasím. Stačí i výměna bužírky a hned je to v kategorií TOP HI-END,....