Signálové XLR do 10tis.

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Signálové XLR do 10tis.

Příspěvek od koudy42 »

Mrzi me, ze to sklouzlo ke klasicke bitve verici/neverici i kdyz jsem byl casto na druhe strane barikady viz. geneze co pise FS (diky).

Kazdopadne dam vedet co Canare, nakup na slepo je to porad zanedbatelny k cene me sestavy. Co me laka dale je tip na Oyaide 910, ktery zde byl doporucovan, ale tam uz zvazuji nakup proti zaloze a test.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Však stačí najít nějaké slušné provedení kablíku. Tenké solidcore v teflonu a pořádné stínění, folie plus hustej oplet. Smotané vodiče zastříknuté v pěně aby držely tvar.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Jelikož jsem kdysi patřil k nejmenované sorte obchodníků, tak si to dovedu živě představit. Asi jako Bony a klid - mejdany , prolévání šampaňským , devky.....
Když mi někdo koupí kabel za deset tisíc a vic , proč ne mejdany 😀..... Na poradě jak omluvit tuhle cenu určitě padlo jednohlasně: Ovečka shání kabel , když má zesik třeba za sto pade, cd za kilo , bedny a i nemluvím ,.....tak doprd...přeci mu nebude vadit si koupit kabel za třeba 17500,- ...to je tak akorát....
Na tachometry se taky dávalo 119 až 145 , to je tak adekvátní ( cena/ stáří/ uvěřitelnost / přijatelnost)

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak testovani krome Klotze a Canare rozsirim take o Sommer Cable Epilogue. Jsem zvedavy jaka kombinace si nejvice sedne k propojeni DAC -> preamp -> monos.

jarda_k_2005
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda_k_2005 »

Ahoj! Vneseme sem trochu klidu. Symetrický přenos audiosignálu je desítky let ověřený a zdokonalovaný přenos používaný v profesionální praxi a jako takový umí symetrickým výstupem poslaný signál na symetrickém vstupu obnovit přenášený signál do původní podoby, pokud by došlo k degradaci signálu rušením atd. Proto je ten kabel podružný, protože to je prostě ošetřeno na vstupu. Není to cinch. A drahý kabel je tady opravdu jen na parádu. Jrd

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

To je ale pouhá teorie, která bere v úvahu podstatu izolovaného symetrického vodiče. Je to záležitost, která má řešit problémy přenosu na dlouhou vzdálenost. Doma máš kabel do 1m. Dále, ten vodič propojuje nějaké složité systémy. A ty systémy se nějak chovají a mají různé provedení.
Je potřeba si hloubkově nastudovat jak vypadají výstupní a vstupní obvody přístrojů osazených i XLR konektory. Většina výstupů je odvozena od single ended obvodů (zapojených na RCA) a pro vyrobení mínusové polarity symetriky tam mají invertující operáky. Ty zanášejí přirozeně další zkreslení které není v té opačné plusové polaritě. Takže už se o čisté symetrii signálu nedá mluvit. Za další, propojované přístroje mohou být elektricky ve třídě I nebo II. Můžou mít spojenou signálovou zem (pin 1 u XLR) s kostrou na kterou je připojen ochranný zelenožlutý vodič. Nebo také nemusí, a běžný uživatel o tom nemá ponětí. Jen žije v bláhové představě, že symetrika přece vše řeší, podle pohádek jako jsi sem právě napsal, a kterou sis od stejně neznalých někde načet. Ty zemní smyčky zapříčiňují jak měřitelné, tak slyšitelné zkreslení. Takže i když bys pro RCA i XLR použil krom koncovek stejný konstrukčně symetrický kabel, tak není zajištěno, že bude výsledek lepší u XLR. Dokonce někdy je klidně i horší. Ale, to bys musel pořádně studovat ty správné zdroje a nežít ve své zakonzervované bublině.
Noble Audio - výroba a prodej

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Je potřeba si hloubkově nastudovat jak vypadají výstupní a vstupní obvody přístrojů osazených i XLR konektory. Většina výstupů je odvozena od single ended obvodů (zapojených na RCA) a pro vyrobení mínusové polarity symetriky tam mají invertující operáky.
Kompenzovať prípadné obvodové nedostatky vstupov a výstupov prepájaných prístrojov nejakými " zrkadlovými" chybami káblov je s prepáčením blbosť, na každý prístroj špeciálny " zrkadlovo blbý" kábel, nie?? *taktone* To sú pohádky a nezmysly, je treba držať sa faktov. Riešením je nepoužívať tie špatné ( aj keď sú exotické, drahé, štýlové...) prístroje. Alebo ich opraviť, ak sa to dá ;) Potom 100% vyhovuje každý " slušný" profi kábel.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Zde jsem klidny, protoze mam XLR zapojeni uvnitr pristroju opravdu symetricke a ne pseudometriku.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

BV
Jasně, že by to byla blbost, vždiť já ale o žádném kompenzování kabelem nepíšu, kde to vidíš?
Jen jsem se trochu snažil vysvětlit, že symetrický kabel sám o sobě není žádná spása jak popisuje jarda k 2005.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Jen žije v bláhové představě, že symetrika přece vše řeší, podle pohádek jako jsi sem právě napsal, a kterou sis od stejně neznalých někde načet. Ty zemní smyčky zapříčiňují jak měřitelné, tak slyšitelné zkreslení. Takže i když bys pro RCA i XLR použil krom koncovek stejný konstrukčně symetrický kabel, tak není zajištěno, že bude výsledek lepší u XLR.
Je mi ľúto ale toto celé je argumentácia "ad hoc", plná (účelových ?)nepresností.. Zemné slučky neurobia skreslenie prenášaného signálu, len zhoršia odstup siete a jej zložiek, čo nie je to isté.. Neexistuje (momentálne.. ) lepší princíp prenosu analógového signálu (z hľadiska odstupu siete..) ako je symetrika. Ak sú prijímač/vysielač korektne urobené, tak to 100% funguje aj s "blbým" káblom za 10-15EUR, vždy to bude lepšie ako nesymetrika. Ak nie sú korektne urobené, tak to žiadny kábel nezachráni, ani za 10k EUR. Kábel neopraví chybu prístroja. A signálový kábel za 10kEUR je s prepáčením zhovadilosť a "pasca na blbých".

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

BV
Špatný odstup sítě změní signál, a každá změna se dá nazvat zkreslení signálu nezlob se na mě.
Taháš sem kabely za 10k Euro, já píšu o kabelech okolo 10k KČ
Ano,
„Ak sú prijímač/vysielač korektne urobené“
Jenže většinou nejsou. A s tím to celé padá na hubu co se týče výroků, že symetrika je nějaká spása. A i když je to dobře udělané, tak stejně neplatí, že není rozdíl mezi provedením kabelu, to jsou jen chiméry technokratů, bez osobní zkušenosti, nebo s vytěsněnou poslechovou zkušeností, protože nezapadala do teorií, a brala by technokraticky nastavené mysli pevnou půdu pod nohama.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Z Vašich textů je patrný nedostatek potřebného vzdělání, které je nezbytné pro věci, které komentujete, nebo dokonce provádíte. Kvůli tomu Vám unikají důležité souvislosti. Mezery ve znalostech ospravedlňujete tzv. osobní zkušeností a experimentem s poslechem, samozřejmě nesprávně nastaveným, bez slepého testu. Zvláštní mix esoteriky a techniky je bizarní sloučenina, do které se může přimíchat cokoli. Pokud má Vaše vzdělání správné zaměření, opravte mě.
V tomto vlákně jste nepochopil konstrukci skutečného konstruktéra a uvedl špatnou (velmi špatnou) informaci. Dal jsem Vám prostor pro opravu. Už jste to pochopil? Opravíte to?
NA píše:
03 říj 2024 18:44
Ty tvrdíš, že lapáč není hifi a sám používáš bedny, které mají místo středového a výškového měniče použit 4" širokopásmový Seas které musí hrát od 150Hz až nahoru.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

NA
Bohužel, tyto levné profi kabely jsou jaké jsou, a jsou plně poplatné profi použití. A tam jde o velkou ohebnost, odolnost proti šlapání apod. a o nízkou cenu, protože na rozdíl od domácího hifi se používají mnohonásobně delší. A podle toho také ty kabely vypadají. Žádné stříbro, solid core, teflon, ale měkké levné provedení, tedy standardní třída mědi, lanka, PVC dielektrikum. Také jsem jich několik zkoušel, ano zvuk z beden také lezl, ale ty emoce z toho zvuku nebyly zdaleka stejné jako s pořádným kabelem.
A na nahrávkach urobených cez blbé káble, poplatné profi použitiu sa potom testujú a vyberajú tie správne " hochend" káble. Len musi byt vidiet, ktorý je zapojený, potom sa dostavia aj emócie, slepé testy sú nanič..
Jenže většinou nejsou. A s tím to celé padá na hubu co se týče výroků, že symetrika je nějaká spása. A i když je to dobře udělané, tak stejně neplatí, že není rozdíl mezi provedením kabelu, to jsou jen chiméry technokratů, bez osobní zkušenosti, nebo s vytěsněnou poslechovou zkušeností, protože nezapadala do teorií, a brala by technokraticky nastavené mysli pevnou půdu pod nohama.
Ak nie sú, treba ich opraviť alebo nepoužívať, nie kurírovať jeden prúser iným.. Rozdiely medzi elektrickými parametrami káblov (R,LC)určite sú, ale ak sú prístroje korektne urobené, tak vplyv káblov je niekoľko rádov pod prahom počuteľnosti, namerať sa dá bez problémov. A preto je " vhodné" veriť objektívnym faktom, nie autosugescii a halucináciam. To nie je technokracia, to je racio.. Ale chápem príčiny, prečo sa to " nehodí". ;)

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Pavel_LXmini
Zjevně jsi nepochopil, že jsem se rozhodl Tě ignorovat.
Proč? protože míra dětinskosti, nafoukanosti, sebestřednosti, arogance, drzosti a zjevný silný pocit vlastní geniality vycházející s Tvých příspěvků překročil pro mě rozumné meze. Meze normálního člověka s patřičným rozhledem a rozumnou dávkou sociální inteligence.

Nemyslíš, že s takto nastavenými lidmi je komunikace neobohacující, a zbytečná ztráta času?
Netrap se z odpovědí, to byla hen řečnická otázka.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Já myslím, že se asi shodneme na tom, že na kabelu nezáleží, pokud je kabel kvalitně udělaný :)

Odpovědět