Signálový kabel AudioQuest King Cobra

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Steve
Kontaktovat uživatele:

Signálový kabel AudioQuest King Cobra

Příspěvek od Steve »

Tak jsem minulý týden " z nudy" trošku pročítal na netu nejrůznější fóra a názory týkající se signálových kabelů a po zkoumání kabelů značky Babex a Cardas jsem dospěl až ke kabelům firmy Audioquest, které mě zaujaly spoustou pozitivních zkušeností a referencí. Od základních modelů firmy jsem se postupně propracoval až ke kabelům King Cobra (3.990,-Kč), o kterém se píše prakticky všude jen v superlativech. Test v německém Audiu jsem nenašel, ale k dispozici byl alespoň test kabelu Diamond, který je v žebříčku modelů firmy ještě "pod Cobrou", výsledek testu byl excelentní. Začalo mne to zajímat ještě víc.No a když jsem se pak v jedné z uživatelských recenzí mimojiné dočetl, že King Cobra je jednoznačně lepší než Diamond a je po zvukové stránce prý téměř k nerozeznání od kabelu Audioquest Cheetah,který je 4x dražší, a že v této ceně prostě nemá konkurenci,tak už jistě tušíte, jak to nakonec dopadlo. :lol: Ano, jsem jen slabý muž, takže mám kabel King Cobra od včerejška doma.
Musím říct, že otázku kvality a vlivu signálových kabelů na zvuk sestavy jsem bral vždycky s rezervou s přesvědčením, že zvukový přínos je minimální a neadekvátní vynaložené investici. Nákup kabelu v ceně několika tisíc Kč jsem považoval spíš za vyhozené peníze,za úlet a trošku i za snobárnu... Ale k věci.Když jsem kabel vyměnil za původní XSymphonyXStreamPearl, zjistil jsem, že recenze nelhaly. Zvuk se od základů změnil, a to velmi. První rozdíl, co jsem si okamžitě uvědomil, byla neuvěřitelná přirozenost, lehkost,vzdušnost a čistota zvuku. Přednes je daleko jemnější, zvuk příkladně vyrovnaný,prokreslený a transparentní v celém spektru, a je dynamický. Zvlášť zaujmou přesné a pevné basy, které jsou přitom lehké,vzdušné, přirozené a příjemné. Dostavily se emoce v nahrávkách a objevily se nové detaily. Prostor se zvětšil, evidentní je to u zvlášť u předozadního prostoru, zpřesnila se lokalizace jednotlivých nástrojů. Hudba jakoby se vyloupla z další slupky,zvuk je krásně hladký a hedvábný,nástroje zní opravdu jako nástroje, kytary jako kytary, housle jako housle a naprosto zmizí jejich syntetický nádech,všechno je jasné, přirozené a samozřejmé, nic si nemusíte domýšlet.Toto potěší ještě víc vokálů, zmizí všechny agresivní sykavky v "choulostivých místech" nahrávek, zpěv je prostorově hluboký a v některých nahrávkách je zpěvákům vidět, jak se říká, až do krku..K tomuto kabelu není víc co psát, protože podle mne je jednoduše ÚŽASNÝ. Kdybych věděl, jaký vliv může mít opravdu špičkový kabel na výsledný zvuk, nejspíš bych ho koupil už dávno.. No a poučení na závěr pro mne a pro ostatní, kteří kabelům dosud nepřikládají takovou váhu: Signálový kabel NENÍ jen "kosmetický doplněk" sestavy s pochybným nebo diskutabilním efektem. Špičkový kabel má vliv na reprodukci zcela zásadní a investice do něj se rozhodně a nepochybně vyplatí. A troufám si tvrdit,že v případě signálového kabelu AudioQuest King Cobra to platí dvojnásob. *thumbs up*
http://www.audioquest.com/

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Re: Signálový kabel AudioQuest King Cobra

Příspěvek od Mark Levinson »

Ano, přesně tak jak píšeš Steve. Kabel není kosmetický doplněk, je stejně důležitý jako každý jiný komponent v sestavě. A to kabeláž nejen propojovací, ale reproduktorová a silová, počkej až vyměníš ten Proson za AudioQuest a přidáš i napájecí kabel! Mnoho lidí to stále odmítá akceptovat a to z různých důvodů (jak jsi napsal "snobárna"), ale jak si jednou zkusí kvalitní kabeláž (tím nemyslím Vincent), tak zjistí, že je to tak a v podstatě začnou psát tak, jako Ty.
V podstatě všichni jsme tím prošli, někdo před 10 lety, někdo před 5 lety, někdo nyní, jiní zítra nebo za 5 let, a někdo bude hrát na tkaničkách do konce života! Hlavně to tito zarputilci nevyzkouší už z přesvědčení a budou psát na fora, že to nefunguje a že je zhovadilost dát tolik a tolik peněz za blbý kábel, který ani není vidět!
Takže Steve *thumbs up*

Steve
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve »

To Mark Levinson: Napájecí kabely už mám, používám SUPRA Lorad Terminated, o jejich vlivu na reprodukci jsem tu nedávno psal. Mezi kabely a komponenty jsem pro jistotu ještě vložil síťový filtr IsoTek Gemini *jupi* .Paráda!

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

steve

jo. jo.
kabely. aby si sedly s komponenty....
velice důležitá součást sestavy.
ještě vyzkoušej třeba
ceraball pod bedny
ceraball pod komponenty
kotouče z blízké posilovny na bedny,
kotouč z blízké posilovny na cdp
tlustší, chlupatější koberec před repro
gobelín na zadní stěnu
jiné poslechové křeslo
...
...
hlavně zkoušet, hledat, užívat si to.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

lachim píše:hlavně zkoušet, hledat, užívat si to.
Já myslím, že lepší je nehledat a poslouchat. Ale když už někdo spadl mezi nás nemocné... U těch kabelů bych taky nepodceňoval otázku změny. Už jsem víckrát slyšel dvá komponenty, kabely atp. a byl tam slyšitelný rozdíl. Ale často jsem si neuměl vybrat, co je vlastně lepší. Kabely jsou rozhodně duchařina a sám jsem byl překvapený jak dobře mohou zahrát levné DIY kabely, jak nezajímavě značkové kabely a jak člověka nakonec překvapí, že pořádné značkové či opravdovým machrem udělané kabely jsou prostě dál. Když se za roky zbírání zkušeností sbíhají střípky do obrazu, proč vlastně někdo udělá z relativně podobných kabelů lepší celek, člověk má na vybranou. Dál zkoušet štěstí nebo našetřit na něco, co ho uspokojí poměrem cena výsledek. Bohužel to je silně závislé na komponentech a ty, které nejsou na kabely tak háklivé mohou ušetřit mnoho peněz.

hifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hifi »

hoši kde sa da zohnat ten Audioquest-King cobra za dobru cenu?skuste poradit.aj ja by som si chcel už konečne vychutnat paradny zvukovy prejav.diky

Odpovědět