signálový kabel pro gramofon

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
cepik
Kontaktovat uživatele:

signálový kabel pro gramofon

Příspěvek od cepik »

Hezkou neděli Vám všem :-)

Mám dost specifický a asi trochu složitý dotaz.

Existují kabely vyvinuty především pro dopojeni gramofonu k zesilovacím prvkům?

Zajímá mě i použití materiálů zejména jejich kombinace
Gramo ---> měď ---> phono ---> stříbro ---> zesilovač
Gramo ---> stříbro ---> phono ---> měď ---> zesilovač
Případně postříbřená měď...

Díky za reakce a vaše zkušenosti.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: signálový kabel pro gramofon

Příspěvek od Prospero »

Ano, takove kabely existuji. Vyrabi je napr. Van den Hul, Clearaudio, ale i dalsi.
Pomerne dobry prehled ziskas napr. zde:

http://www.dienadel.de/lshop,showrub,13 ... 52,,,,.htm

Zda stribro, ci med, zda kombinovat nebo ne, musi ale kazdy vyzkouset sam. ;)

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Pánové z Ortofonu říkají, že to začíná materiálem drátku cívky.
Jejich piedestal zastupuje co nejlepší japonská měď, z níž jsou namotané cívky nejlepší dánské přenosky MC Anna.
Slitina mědi se zlatem je komerční cestou ještě hezčího zvuku přikrášleného jemným závojíčkem.
Postříbřená měď jde cestou dynamiky s nízkými náklady.
Čisté stříbro má své výhody v silné dynamice ale názor Ortofonu je, že postrádá úplně přirozený charakter.
To nemusí vadit, každý slyší jinak.

Můj miláček byl drátek cívky z čistého zlata v ClearAudiu Sigma Wood, jež kombinuje příjemné zabarvení zlatého drátku s tělíčkem z fermbukového dřeva pro výrobu houslí.
Z něj šel slabý signám MC LO přenosky do speciálních ramínkových káblíků VDH MCS150M z čistého stříbra a pak přes stříbrný phono kabel VDH 502. Pro-Ject ho používá do svých kabelků Connect It Si. Byl velmi dynamický, s mědí mě pak poslech nebavil.
Dynamika takto vedeného signálu mi přišla velezajímavá. Přesto nepostrádala hezké jemné témbry hlasů a akustických nástrojů.

Naproti tomu přenosky se stříbrným drátem cívky mi v mé celostříbrné signálové cestě vyzněly ostře až syčivě.
Ortofon 2M Black se svou přesností hrotu Shibata a postříbřeným drátkem byl na můj vkus moc.

Jinak bych nedělal u MM a MC HO přenosek rozdíly mezi phono kabely a signálovými kabely rozdíly.
Když se líbí běžný Audioquest a cokoli jiného, je to správně.
Snad jen kabely s vysokou hodnotou kapacity nad 100 pF na metr, dělají potíže např. Sumiku Blue Point a přenoskám co rády nízkou kapacitu do max. 150 pF.

Kvalitní stínění před rušením a dobrý materiál vodiče, kvalitní izolaci a dobrou geometrii kabelů.
Pak už jen vlastní vkus nebo doladění . Myslím , že nejvíc dělá dobře udělané phono.
Když hraju na integrované MMko v zesilovači, cloumá mnou chuť něco vylepšit. Třeba dráty?
Když tam mám velkolepé PH1000, můj skvěle doladěný phono předek pomocí mocných kondenzátorů, neřeším kabely.
Stejně mi jde nejvíc o basový základ a transparentnost středů. Když je činel věrný, gongový a složitě harmonický, nemám potřeby vytahovat cinche z konektorů.
8-)
Když má phono dobrý zvuk, kabely jen jemně ovlivní výsledek.
Jde i o stupeň rozlišení aparátu. Kdo má velkou analýzu, bude se trápit a hledat to pravé za velkých nákladů.
Pak může pomoci čistý uhlík VDH, nebo právě obyčejný kabel s velkou kapacitou, co umí otupit ostří milosrdným závojem.
Nic není špatně, jde jen o hezký pocit.
To je audio.

cepik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cepik »

Kucíí moc jste mi oba pomohli, prospero díky za odkaz a efi tobě za vyčerpávající výklad, ze kterého moudrý jsem, byť na potřetí :mrgreen:
Napiš knihu, pač tvá stylistika má cosi do sebe. Napíšeš "barvitě" quantum informací ve velmi krátkém článku na dané téma působící jak recenze, hodně si laik z tvých příspěvků veme i když zrovna (a ne jen laici) nejsou vždy rozumní ze všech tvých nullpointů a pod..nicméně přes vše, co zde píšeš a ne všichni všemu úplně vždy rozumí ti naprosto otevreně a veřejně vzdávám hold a velký Dík za tvé prispěvky. Kdyby tady byl smailik s diplomem dám ho sem pač si ho za své vyčerpávající příspěvky zaslouzíš..
Takže díky..

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Cepíku máš epesní podpis. Přesně tak to je, respekt k lidem co neví.

Dík, já napsal přesně to samé co Prospero. Jen více slovy.
Příliš mnoho slov. :oops:

Kabelem jde přenosku spolehlivě zabít. Drátky v ramínku Kuzma měly prodřenou izolaci a já se marně divil, proč nehrají MC LO přenosky.
Páč všechno výstupní napětí sežralo uzemnění ramínka noo.
Vše co nemělo alespoň 2,5 mV nehrálo. Čím víc, tím líp.

cepik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cepik »

Nic není špatně, jde jen o hezký pocit.
To je audio.

Audi jo? :D

Ano, s touhle větou plně souhlasím, o ten jde především. Člověk dělá vše pro dobrý pocit *sunglases* o ten jde nejen v audiu ale i v životě. "Děláme druhé šťastný jen pro to, že v konečném důsledku z toho máme dobrý pocit (v lepším případě pocity štěstí) my sami.

Ať si lidi myslej co chtěj a stojej si za tím, v tomhle oboru může bejt chytrej kde kdo, pač když uvaříš v tvojí audio kuchyni nějakou vomačku, vždy se najde někdo, komu chutnat bude a komu nebude. Poslouchat to budeš ty potažmo tvojí nejbližší.

A že lidé prodávají komponenty protože jim to "nehraje" a stačilo by vyměnit kabel? ...to tady vlastně nikdo ani nepřizná *headbang*

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Zajímali by mne způsoby řešení kvalitního kabelu pro gramo HLAVNĚ COSE TÝČE ODOLNOSTI VŮČI RUŠENÍ VNĚJŠÍM MAG. POLEM Jde o to, že tímto kabelem prochází signál poměrně slabé úrovně do citlivého vstupu zesíku. Jestli je veden kabel poblíž nějakého trafa v sestavě nebo poblíž síť kabelu (i odstíněného) tak chytá rušení síť. kmitočtem. Cosi jsem slyšel o nějakém stejnosměrném odrušení (přídavná žíla napájená ss napětím. Zajímal by mne princip a vaše praktické výsledky.

cepik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cepik »

Aleši a co carbon?
Pro-ject prodává kabely CC (cuprum-carbon)...jen mě zajímá jestli je ty nebo někdo jiný zná a má zkušenost a porovnával.

Já jsem slyšel rozdíl mezi mědí a stříbrem, stříbro se mi zamlouvá víc. Když budu mít všechny kabely stříbrné nebo postříbřené...nemůže to spíš být na škodu? Jen mě zajímá názor

Phono mám phono box S, gramofon xpression classic, 2mred, Xavian MIA, amp NAD 326

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

cepik píše:Nic není špatně, jde jen o hezký pocit.
To je audio.

Audi jo? :D

Ano, s touhle větou plně souhlasím, o ten jde především. Člověk dělá vše pro dobrý pocit *sunglases* o ten jde nejen v audiu ale i v životě. "Děláme druhé šťastný jen pro to, že v konečném důsledku z toho máme dobrý pocit (v lepším případě pocity štěstí) my sami.

Ať si lidi myslej co chtěj a stojej si za tím, v tomhle oboru může bejt chytrej kde kdo, pač když uvaříš v tvojí audio kuchyni nějakou vomačku, vždy se najde někdo, komu chutnat bude a komu nebude. Poslouchat to budeš ty potažmo tvojí nejbližší.

A že lidé prodávají komponenty protože jim to "nehraje" a stačilo by vyměnit kabel? ...to tady vlastně nikdo ani nepřizná *headbang*
Perfektne napísané!!! *thumbs up*

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Obrázek

Xavian Mia ! Výborná bedna.
2M Red a Phono box S znám dobře. Pro mě vynikající.

Schválně sem si na Cepíkovu počest pustil z CDP Pioneer signál přes Connect it Carbon Coper. Stínění kabelu a uhlíkový obal mé uško hladí, je to příjemné.
Ale jak to dopadne v aparátu s NADEM a Miema nevím, mohlo by ti to přijít zatažené.
Mám monitorové bedny s Scanspeak Ring Radiator a poznám každý malý rozdíl v kabelu.
Taky si často kabely měním .

cepik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cepik »

Mám laickou otázku. Proč je u phono kabelů územnění raménka?
Je to hodně důležité? V čem a proč?

Raoul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Raoul »

Zdravím,
potřebuju poradit s výběrem kabelu ke gramofonu ...ať nezakládám další téma, přidám dotaz sem.

Gramofon Lenco L 75/200, přenoska 2M Red, nově prodrátováno kablíky pro-ject (od přenosky až po výstupní cinche, všechny ostatní konektory jsem vyhodil).
Zbytek sestavy je Pioneer A-70 -> cardas crosslink -> Focal Cobalt 816 Signature.
//někomu už z principu stávají z déčka vlasy hrůzou, ale mému uchu výsledný zvuk lahodí :) .

A jde mi o to, že mám dvě možnosti připojení:
1. přes Actidamp Mk2 připojený přímo na kablíky z přenosky (vešel se do gramofonu), do normálního vstupu zeslilovače
2. použít předzesilovač integrovaný, který alespoň dle rozměru desky a použití vlastního zdroje, taky nebude úplně odfláknutý, k vidění na 1:37.

Každá možnost hraje trochu jinak, ale nemůžu se rozhodnout která je lepší.
Hlavně proto že mám oboje připojeno "kabely" z obchoďáku za pár kaček... a to asi výsledek docela sráží (předpokládám že u možnosti 2 výrazněji).

Takže přemýšlím co s tím, jaký kabel vyrobit:
ad 1, nejvíc se mi zamlouvá Oehlbach NF 214
ad 2, nejspíš VDH D501/D502
Ani jeden jsem neslyšel, tak vařím jen z toho co jsem vyčetl...
Jenže kupovat dva kabely jen na zkoušku se mi fakt moc nechce, takže se mi docela líbí názor eficaka: "Jinak bych nedělal u MM a MC HO přenosek rozdíly mezi phono kabely a signálovými kabely."

Bude tedy rozumný koupit třeba ten Oehlbach NF 214, vyzkoušet s ním obě možnosti a tu lepší spokojeně poslouchat, nebo bude k té 2M Red výrazně lepší VDH D501/D502 (při zapojení 2)?
Za každý názor díky :) .

//snad jsem to napsal aspoň trochu srozumitelně

Raoul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Raoul »

Ještě jsem zapomněl, kabely potřebuju dlouhý cca 50cm a výhoda obou zmiňovaných je možnost koupit je v metráži, za celkem prijatelnou cenu.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Kabelem VDH nic nezkazíš. Používá se pro podstatně dražší kombinace.

Raoul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Raoul »

Jj VDH bude k přenosce ok.
Spíš řeším jak jsou na tom kabely s univerzálností. Jak se bude chovat VDH jako obyč signálový /phonopreamp->zesilovač/ a ten Oehlbach NF 214 při použití /přenoska->integrovaný/, budou výrazné rozdíly v téhle kategorii?

Odpovědět