Pánové z Ortofonu říkají, že to začíná materiálem drátku cívky.
Jejich piedestal zastupuje co nejlepší japonská měď, z níž jsou namotané cívky nejlepší dánské přenosky MC Anna.
Slitina mědi se zlatem je komerční cestou ještě hezčího zvuku přikrášleného jemným závojíčkem.
Postříbřená měď jde cestou dynamiky s nízkými náklady.
Čisté stříbro má své výhody v silné dynamice ale názor Ortofonu je, že postrádá úplně přirozený charakter.
To nemusí vadit, každý slyší jinak.
Můj miláček byl drátek cívky z čistého zlata v ClearAudiu Sigma Wood, jež kombinuje příjemné zabarvení zlatého drátku s tělíčkem z fermbukového dřeva pro výrobu houslí.
Z něj šel slabý signám MC LO přenosky do speciálních ramínkových káblíků VDH MCS150M z čistého stříbra a pak přes stříbrný phono kabel VDH 502. Pro-Ject ho používá do svých kabelků Connect It Si. Byl velmi dynamický, s mědí mě pak poslech nebavil.
Dynamika takto vedeného signálu mi přišla velezajímavá. Přesto nepostrádala hezké jemné témbry hlasů a akustických nástrojů.
Naproti tomu přenosky se stříbrným drátem cívky mi v mé celostříbrné signálové cestě vyzněly ostře až syčivě.
Ortofon 2M Black se svou přesností hrotu Shibata a postříbřeným drátkem byl na můj vkus moc.
Jinak bych nedělal u MM a MC HO přenosek rozdíly mezi phono kabely a signálovými kabely rozdíly.
Když se líbí běžný Audioquest a cokoli jiného, je to správně.
Snad jen kabely s vysokou hodnotou kapacity nad 100 pF na metr, dělají potíže např. Sumiku Blue Point a přenoskám co rády nízkou kapacitu do max. 150 pF.
Kvalitní stínění před rušením a dobrý materiál vodiče, kvalitní izolaci a dobrou geometrii kabelů.
Pak už jen vlastní vkus nebo doladění . Myslím , že nejvíc dělá dobře udělané phono.
Když hraju na integrované MMko v zesilovači, cloumá mnou chuť něco vylepšit. Třeba dráty?
Když tam mám velkolepé PH1000, můj skvěle doladěný phono předek pomocí mocných kondenzátorů, neřeším kabely.
Stejně mi jde nejvíc o basový základ a transparentnost středů. Když je činel věrný, gongový a složitě harmonický, nemám potřeby vytahovat cinche z konektorů.
Když má phono dobrý zvuk, kabely jen jemně ovlivní výsledek.
Jde i o stupeň rozlišení aparátu. Kdo má velkou analýzu, bude se trápit a hledat to pravé za velkých nákladů.
Pak může pomoci čistý uhlík VDH, nebo právě obyčejný kabel s velkou kapacitou, co umí otupit ostří milosrdným závojem.
Nic není špatně, jde jen o hezký pocit.
To je audio.