Stíněný reprokabel spíná ochranu zesilovače
-
MilanVonBahnhof
- Kontaktovat uživatele:
Stíněný reprokabel spíná ochranu zesilovače
Zdravím.
Měl bych otázku spíše pro odborníky v elektro. Dnes jsem si přinesl domů druhé kabely Supra PLY 2x3.4/S, že zkusím bi-wiring. Jsou to kabely, které mají na straně zesilovače vyvedený vodič ze stínění kabelu a na straně repro stínění není nikam připojeno.
Doteď jsem měl pouze jedny kabely a stínění jsem měl připojené na kostru zesilovače pod šroubkem šasi. Všechno fungovalo bez problémů.
Připojil jsem tedy druhé kabely, připojil jsem stínění stejně jako u prvních kabelů a po zapnutí zesilovače jsem na mžik zaslechl z repro hlasitější bzučení a sepla ochrana zesilovače.
Všechno mám správně. Klemy na repro vyndané, plusy na plusech, mínusy na mínusech. Zkoušel jsem multimetrem prozvonit na všech kabelech stínění proti plus i mínus banánku, jestli kabel není špatný a na nic jsem nepřišel.
Následně jsem zjistil, že se tak děje pouze, pokud připojím k zesilovači všechny 4 stínění. Pokud připojím jenom jakékoliv 3, tak je vše v pořádku a ochrana nesepne.
Nejsem elektrikář, ale úplnou bramboračku v hlavě nemám a vím, že to není problém špatného zapojení.
Supra k připojení stínění v datasheet píše, že stínění se má připojit na zem zesilovače, pod jakýkoliv šroubek zesilovače a nebo na mínus svorku.
Další pokusy už jsem radši nedělal, ale chtěl bych to připojit, protože moje skromné znalosti mi říkají, že to nepřipojené stínění bude fungovat jako anténa. Možná by pomohlo stínění připojit ke kostře přes nějaký odpor, možná na GND pro gramofon, na mínus svorku....? Nejsem si jist a nechci zbytečně zesilovač trápit nebo ho odpálit.
Zesilovač je Marantz model 50 a repro Fyne Audio F501.
Poraďte prosím někdo, kdo víte co se děje, co mám nebo radši nemám zkoušet. Na tohle jsem krátkej.
Děkuju.
Měl bych otázku spíše pro odborníky v elektro. Dnes jsem si přinesl domů druhé kabely Supra PLY 2x3.4/S, že zkusím bi-wiring. Jsou to kabely, které mají na straně zesilovače vyvedený vodič ze stínění kabelu a na straně repro stínění není nikam připojeno.
Doteď jsem měl pouze jedny kabely a stínění jsem měl připojené na kostru zesilovače pod šroubkem šasi. Všechno fungovalo bez problémů.
Připojil jsem tedy druhé kabely, připojil jsem stínění stejně jako u prvních kabelů a po zapnutí zesilovače jsem na mžik zaslechl z repro hlasitější bzučení a sepla ochrana zesilovače.
Všechno mám správně. Klemy na repro vyndané, plusy na plusech, mínusy na mínusech. Zkoušel jsem multimetrem prozvonit na všech kabelech stínění proti plus i mínus banánku, jestli kabel není špatný a na nic jsem nepřišel.
Následně jsem zjistil, že se tak děje pouze, pokud připojím k zesilovači všechny 4 stínění. Pokud připojím jenom jakékoliv 3, tak je vše v pořádku a ochrana nesepne.
Nejsem elektrikář, ale úplnou bramboračku v hlavě nemám a vím, že to není problém špatného zapojení.
Supra k připojení stínění v datasheet píše, že stínění se má připojit na zem zesilovače, pod jakýkoliv šroubek zesilovače a nebo na mínus svorku.
Další pokusy už jsem radši nedělal, ale chtěl bych to připojit, protože moje skromné znalosti mi říkají, že to nepřipojené stínění bude fungovat jako anténa. Možná by pomohlo stínění připojit ke kostře přes nějaký odpor, možná na GND pro gramofon, na mínus svorku....? Nejsem si jist a nechci zbytečně zesilovač trápit nebo ho odpálit.
Zesilovač je Marantz model 50 a repro Fyne Audio F501.
Poraďte prosím někdo, kdo víte co se děje, co mám nebo radši nemám zkoušet. Na tohle jsem krátkej.
Děkuju.
Re: Stíněný reprokabel spíná ochranu zesilovače
Velka kapacita stínění se asi někde projeví. Dej mezi stínění a ten šroubek odpor cca 22R-56R, co najdeš. Nebo se na stínění vyprdni a nepřipojuj ho. Bohatě by stačila nějaká kroucená 4 zapojená do kříže nebo koaxial.
Tenhle kabel bude mít dost velkou kapacitu a tím, že jsi dal bi-wire jsi to ještě znásobil. Možná je ošizený ten RL člen v serii s výstupem.
Tenhle kabel bude mít dost velkou kapacitu a tím, že jsi dal bi-wire jsi to ještě znásobil. Možná je ošizený ten RL člen v serii s výstupem.
Naposledy upravil(a) Jarda69 dne 23 led 2026 07:59, celkem upraveno 3 x.
To vyzerá na nestabilitu zosilňovača, vf kmitanie, citlivosť na kapacitnú záťaž výstupu ( kapacita kábla vodiče/tienenie) proti kostre, krabici. Jedine kontrola osciloskopom.. Má zosilňovač spojenú zem výstupu s kostrou (kontrola ohmetrom vo vypnutom stave)?
EDIT
Než som to napísal Jarda69 bol rýchlejší
Skús pripojiť tienenie na zem výstupu, - pól, nie na krabicu.
EDIT
Než som to napísal Jarda69 bol rýchlejší
Skús pripojiť tienenie na zem výstupu, - pól, nie na krabicu.
Tak ako píše BV, zapojiť to tienenie na mínus reprosvorky.
Je to uvedené aj v datasheete ku káblom:
“The shielded Ply 3.4/S provide even better performance
when this model’s added screen earth lead is connected to speaker minus terminal or to the earth terminal
at the Amplifier chassis.”
https://supracables.se/datasheets/en/Sp ... eet-en.pdf
Je to uvedené aj v datasheete ku káblom:
“The shielded Ply 3.4/S provide even better performance
when this model’s added screen earth lead is connected to speaker minus terminal or to the earth terminal
at the Amplifier chassis.”
https://supracables.se/datasheets/en/Sp ... eet-en.pdf
Nebuď línej a dočti tu větu do konce 
"or to the earth terminal"
"or to the earth terminal"
-
MilanVonBahnhof
- Kontaktovat uživatele:
BVa: Naměřil jsem 0 ohmů.
blesk666: Datasheet jsem četl jak jsem už psal, ale nechtěl jsem zkoušet další možnost, dokud mi to někdo "neposvětí". Sepnutí ochrany mi říká, že se mám raději zeptat znalejších.
Jarda69: Odpor jsem nechal jako poslední možnost, protože doma žádný nemám. Takže to jsem nevyzkoušel.
Vyzkoušel jsem tedy připojit stínění na reprosvorky a je to v pořádku. Ještě vodiče nastavím, ať kabel na nich nevisí a dám na ně smršťovačku.
Díky všem za váš čas. Vyřešeno.
blesk666: Datasheet jsem četl jak jsem už psal, ale nechtěl jsem zkoušet další možnost, dokud mi to někdo "neposvětí". Sepnutí ochrany mi říká, že se mám raději zeptat znalejších.
Jarda69: Odpor jsem nechal jako poslední možnost, protože doma žádný nemám. Takže to jsem nevyzkoušel.
Vyzkoušel jsem tedy připojit stínění na reprosvorky a je to v pořádku. Ještě vodiče nastavím, ať kabel na nich nevisí a dám na ně smršťovačku.
Díky všem za váš čas. Vyřešeno.
Jak linej? Však or znamená že máš dve možnosti. Na mínus terminál alebo na šasi. Autor dotazu skúšal len na šasi a ja mu píšem že môže podľa manuálu zapojiť aj na mínus repro svorku (rovnako ako mu písal aj BV)
Myslíš že som taký idiot že nedočítam štvorriadkovú vetu, ktorú si dám ešte námahu nájsť manuál a z neho ju vykopírovať?
Zajímavé. Co přesně má těch 0 ohmů? Minusova reprosvorka proti krabici? A při připojení stínění na krabici to zlobilo a po připojení na mínus svorku ne?
Blesk 666 jasně, teď tomu rozumím, jak si to myslel.
Blesk 666 jasně, teď tomu rozumím, jak si to myslel.
-
MilanVonBahnhof
- Kontaktovat uživatele:
Jarda69 přesně tak to je. Zřejmě je rozdíl v tom, jestli připojím všechny 4 stínění do jednoho bodu nebo každé zvlášť na příslušnou mínus svorku. Jo a zesilovač má plovoucí zem, což nevím jak přesně funguje, ale asi to má taky na to vliv.
Marantzy zvykňúu byť zapojené v triede ochrany II. Skôr by som to videl na to čo písal BV, že je zosilňovač nestabilný pri kapacitnej záťaži.
Pre stabilitu je dôležité, ako je tá zem koncov pripojená na krabicu. Ak je to od výstupu vedené spoločnou zemou na DPS pre obidva kanály až po vstup a na krabicu sa to pripojí až tam, môže tam byť nejaká indukčnost spojov signálovej zeme..Spolu s kapacitou tienenia reprokábla to urobí nejaký parazitný LC obvod, privedie sa to na vstup konca a je to nestabilné.. A je to koniec s CFA (prúdová spätná väzba) , tie sú rýchle a dosť citlivé na zeme a záťaž.
Ale bez kontroly vnútornej kabeláže a DPS toho konca je to len tipovanie a " veštenie".
Pri pripojení tienenia na výstup, na - svorku ten parazitný LC obvod nemá vplyv na prúdy po signálovú zem na vstupe.
Ale bez kontroly vnútornej kabeláže a DPS toho konca je to len tipovanie a " veštenie".
Pri pripojení tienenia na výstup, na - svorku ten parazitný LC obvod nemá vplyv na prúdy po signálovú zem na vstupe.