Když pominu první walkman a věž JVC od rodičů, pak nějaký mp3 přehravače se špuntama. Tak má první sluchátka co se dala nazvat už hifi byly Grado SR60. Na ty velice rád vzpomínám přivedly mě k hifi a zvukově jsem z nich byl nadšenej, měli agresivnější zvuk neposlouchal jsem to nahlas. K přenosnému přehravači na doma povedená sluchátka za dostupný peníz.

Místo nich jsem pořídil Grado SR225 a k tomu iBasso D2 přenosný USB DAC na bázi l2S. V té době byl výhodný kurz dolaru sluchátka jsem kupoval z USA. Zvukově se mě to zase hrozně líbilo, velmi příjemná kombinace za ty peníze, zvuk znovu agresivnější, ale na rock, melodický metal to byla paráda příjemně to jiskřilo což bylo důležitý:D

Pak jsem místo nich pořídil Alessandro MS PRO a k tomu zvukovku ESI Juli@ a zesilovač Head-Direct EF1 dneska známá firma pod jménem Hifiman. To jsem půl roku poslouchal. Nějaké album tomu sedlo náramně a nějaké méně tak to zase trošku bylo agresivnější, ale myslim kdybych doladil systém tak to pro mě mohla být ve sluchátkách konečná. Dokoupil jsem si k nim velký Grado náušníky a dřevěné nástavce a udělal z nich MS PRO Ultimate. Mě se tenhle mod od uživatele Nickchen z headfi strašně osvědčil, přibyl prostor a scéna se malinko oddálila, měli takový specifický charakter který mě vyhovoval, zvuk lehký a když jim sedla skladba tak na mě zanechaly dojem emoce. Ty sluchátka jsem nakonec prodal a dodnes toho lituju. No, ale chtěl jsem ozkoušet další sluchátka a v té době jsem byl zastáncem dvoje sluchátka doma né. Díky tomu jsem se, ale seznámil s jedním bezva audio nadšencem, měl jsem možnost si u něj poslechnout Lynx L22/WLM Gamma DAC se Stax Omega 2 mk1 a Stax 717, systém Sennheiser HE60 s firemnim zesilovačem a mé bývalé MS PRO Ultimate a nové Audio Technica AD2000 s Trafomatic Head one. Super zkušenost, všechny sluchátka měla něco do sebe, ale HE60 a paradoxně Ultimate na mě zanechali asi největší dojem v tu dobu.

Pak jsem hledal přenosná sluchátka vybral jsem si Audio Technica ESW9, přesto, že hráli příjemně tak mi časem začla vadit uzavřená kontrukce i zvukově. Pořídil jsem špunty Westone UM3X. Ty se daly poslouchat hodiny, kdo má rád středově zaměřená sluchátka která vtahují do děje tak to jsou špunty pro Vás. Jen mi chvilku trvalo k nim najít správné nástavce až s černými pěny Olive od Shure to bylo pro mě přijatelné zvukově. Výborně hráli i z mp3 přehravače Sansa Clip. Takže pro mě přenosná sluchátka už bych šel jen do špuntů.

Pak jsem všechno prodal, protože mě špunty učarovaly a pořídil si customy JH13. Hráli pěkně na návštěvě u kamaráda z BB DAC a Dispre. Z mp3 přehravače jsem cítil, že tam je rezerva. Doma jsem měl na chvíli půjčený zesilovač GTH1 a s Julinou jako celek se mi to líbilo, Julina přes analog má i přes svou cenu své limity a dlouhodobě bych to nemohl mít. U JH13 mi vadilo usazení i material z akrylu. Dneska bych šel do Westone ES řady které mají pogumovanou špičku a věřim, že ty bych si určitě už nechal navíc mě Westone špunty zvukově velmi vyhovují.

Pak jsem si pořídil v té době to byla úplná novinka bomba planární sluchátka Audeze LCD2 rev.1, která byla moje poslední pořízená sluchátka. Měly mouchy, na můj vkus tmavší a maskovaly a prostor vymýšlely, ale byly to dobrý sluchátka něco na nich bylo. A k tomu jsem si pořídil CASEA Lyra Digital v nejnovější verzi. Nehrálo to špatně, ale nebyl jsem spokojen nejspíše i vina charakteru sluchátek tak jsem Lyru vyměnil za Orion Lite USB neměl jsem ani potřebu dokupovat zesilovač a tak my to doma zůstalo asi rok a byl jsem s tím velice spokojen. Zvuk těžko popisovat určitě né reálný, ale líbilo se my na těch sluchátkách, že hrály jako celek a vše tak nějak zapadalo do projevu a nepůsobilo to úměle což jsem měl pocit u dynamických sluchátek.
Ještě jsem měl možnost v téhle době si poslechnout na návštěvě Woo Audio 5 a K1000 a zase super zkušenost, to hrálo taky bezvadně zejména klasika, ale K1000 nejsou zrovna nejuniverzálnější sluchátka.

Pak jsem se chtěl posunout dál, elektrostaty sem nějak nikdy nechtěl kvůli zesilovačům ty opravdu kvalitní jsou velmi drahé. Měl jsem doma půjčený na měsíc Sennheiser HD800, Audio Technica AD2000, Hifiman HE500, Audeze LCDX. Tady to schrnu u H800 jsem si ověřil (i když se zesilovačem bych třeba mluvil jinak) že to jsou sice lepší sluchátka, ale né pro mě. AD2000 jsou velmi fajnová sluchátka nenáročná na zesilovač. HE500 univerzální sluchátka které Orion velmi seděl, jen jsem postrádal auru co mají Audeze. A LCDX tady se my potvrdilo, že zkrátka vylepšily neduhy LCD2 a pro mě skvělý sluchátka velmi univerzální a nenáročná na zesilovač. Ale nechtělo se my dávat tolik peněz za sluchátka vždy sem chtěl repro a tak sem si dal pauzu rok a teď nemám nic.
Pokud se někdy vrátím ke sluchátkům tak si pořídím pravděpodobně právě LCDX a Alessandro MS1000 pro srandu a pravděpodobně špunty ty my také scházejí..