Zdarec.
Já a Hi-Fi názory
Fórum jsem navštívil poprvé nějak před rokem, když jsem dával dohromady starou Teslu NC500. Zaregistroval jsem se, napsal ohledně drátku pro raménko Tesla a hned se ozvalo pár lidí. Radili kde co nakoupit, jak to udělat, nabízely pomoc. Tady jsou lidé hodní, říkal jsem si, sem bych měl zavítat častěji. A tak často čtu vaše příspěvky a občas něco napíšu.
Já a hudba
Ročník ´64 (jeden z lepších), vyrůstal jsem na hudbě Zeppelin, Purple, Queen, The Rolling Stones, Pink Floyd. Přes hudbu Talking Heads, Davida Bowieho, chvíli jsem poslouchal Acid Jazz a nakonec, skončil u Funk-u a Jazz-u. George Benson, Quincy Jones, Chet Baker, Miles Davis… Tady jsem objevil Blue Effect a Dana Bártu. Poslechnu a i Amy Winehouse, Adele, ale ke starým láskám se pořád vracím.
Já a „Hi-Fi“
(Schválně tam mám „Hi-Fi“, sestava je to velmi jednoduchá, komponenty základní.)
Na začátku byly různi „rádio-kazetofony“ na které se nahrávala hudba z radií (hlavně radia Luxembourg). První Hi-Fi které mi rodiče koupily, bylo výrobek Slovinské firmy Iskra, AMP, TUNER a repro. Tape Deck už si nepamatuji. K tomu jsem hrál na gramofon RIZ GM 7606. V té době gramo hrálo dobře, vypadalo ale mnohem lépe. Na přenosce bylo „U“ (vyměnil ji za Shure, potom Ortofon). Až před pár lety jsem zjistil, že se jednalo o gramofon UNITRA Fonica G-8010, zkopírovaný Chorvatskou továrnou RIZ. (Při transportu se rozbilo plexy, ulomila páčka lift, leží pod postelí… Asi by to nestálo za resuscitaci?)
Bazarové kousky dovezené z Holandska Technics SA-5060, deck Technics M216, tuner Akai AT-2250, a repro KEF Cresta sloužily dobře, jsou funkční a schovaný ve sklepě.
Potom jsem koupil Pioneer A-339, Sony CDP XE-300 a Wharfedale Diamond IV. Tesla NC500 s OMB5 přišla později. A už to hrálo líp…
Odbočil jsem před sedmými lety (spíš zabloudil), na cestu DK a vícekanálového zvuku s DVD Panasonic S75, AVR Yamaha RX-V440, Focal.JMlab Chorus 707S, Chorus 705S, Chorus CC70. Nějak mi nechyběl ani nechybí SW (ale já vím moc dobře, určitě by s SW zážitek DK byl jiný). Do AVR optikou byl zapojen Sony CDP XE-270. Jako DK „u mě dobrý“, perfektní, s DK jsem spokojen. Ale hudbu to hrálo jinak, už to nebylo STEREO.
DK je fajn věc, poslouchám ho ale +- 20% „poslouchacího času“. HiFista by řekl: prodej všechno, kup si stereo. Jasně, bylo by to nejjednodušší řešení. Ale prodat to dneska za zlomek ceny se mi nechce a zadruhé, rád se podívám na koncert nebo film v DTS-u. Takže, asi si to DK nechám.
Myslím, že neexistuje ani jeden HiFista který by řekl: ano lidi, toto je konečná! Nejčastěji používáme pojmy, jako jsou: hraju současně, dočasně, dokud to neprodám, momentálně, aktuálně, až do lepších časů, příští výplaty, Vánoc…
A tak já „současně“ hraju DK (Panasonic + Yamaha) a STEREO (Tesla + Pioneer + Sony), a otráveně přepínám kabely na Focalech. (Jestli v této sestavě má smysl mluvit o kabelech, tak repro DRAGSTER DP440C 2x4mm + Nakamichi banánky, signálové RG 62A/U + Neutrik NYS 373).
Líby se mi zvuk analogový, často si pouštím LP. Je to takový rituál. Gramofon jsem předrátoval a seřídil dle nejlepšího vědomí a svědomí. Použil jsem Rowingovu šablonu, ale jak mě poučily zkušenější, vytištěná šablona asi nikdy nebude úplně přesná, takže chtělo by to půjčit pevnou.
V porovnání Gramo + předzesilovač AQ MM2 + AVR Yamaha versus Gramo + Pioneer, hudba se mi zda čistší, jakoby „bez opony“ (ve prospěch Gramo + Pioneer, samozřejmě).
Asi nejlepší část celé této sestavy, reproduktory Focal Chorus 707S, hrají báječně v kombinaci s gramofonem a přenoskou Audiotechnica AT-95E. Určitě by se dalo dosáhnout ještě lepšího zvuku, Focaly by si zasloužily lepší zesilovač a lepší CD přehrávač. A právě, to by mohla byt cesta k lepšímu.
Jak dál?
Vidím to v dohledné době (jak mi finance dovolí) na lepší CDP a lepší AMP, něco vyšší řady, klidně vintage přístroj. Integrovaný nebo oddělený. A lepší PRE-AMP, např. ProJect, Actidamp,…
Především si užívám poslechu hudby, to je v tom všem nejdůležitější. To neznamená, že mi nezáleží na tom, jak to bude znít. Jen nechci poslouchat různé zvuky bez hudby.
Velice si vážím vašich znalostí a zkušeností, ale nejvíc si vážím ochoty poradit. V dnešní, sobecké době je to vzácné.
Luki
p. s. Sorry za češtinu, není to moje mateřská řeč.
Luki
Re: Luki
Ahoj,
velmi pěkné představení.
s reprosoustavami Focal si velmi rozumí zesilovače Cambridge Audio, popř. Denon.
ze starších bych doporučil Musical Fidelity.
velmi pěkné představení.

s reprosoustavami Focal si velmi rozumí zesilovače Cambridge Audio, popř. Denon.
ze starších bych doporučil Musical Fidelity.
Rothaudio
Zdravím jižana.
Podobný gramofon mám taky, Unitra Fonica Adam, je to kvalitní kousek, robusní konstrukce stále funkční, připravil sem si na něj něco jako AT91 , jen pro radost.
Zesilovač Pioneer bych nepodceňoval, kdyby to někdo poladil, mohl by udělat výbornou službu...
Přece jen vintage kousky potřebují malou údržbu. Zabudované phono s AT95 nespolupracuje k Tvé spokojenosti ?
Ta přenoska potřebuje zátěž 100-200 pF, víc ji zahubí dynamiku. Nejraděj bych k ní doporučoval zabudovat phono do gramofonu, nebo nacpat phono hned za výstupní cinche s max. 15 cm kabely o co nejnižší kapacitou.
Pak má zvuk šťávu a drive !

Podobný gramofon mám taky, Unitra Fonica Adam, je to kvalitní kousek, robusní konstrukce stále funkční, připravil sem si na něj něco jako AT91 , jen pro radost.
Zesilovač Pioneer bych nepodceňoval, kdyby to někdo poladil, mohl by udělat výbornou službu...
Přece jen vintage kousky potřebují malou údržbu. Zabudované phono s AT95 nespolupracuje k Tvé spokojenosti ?
Ta přenoska potřebuje zátěž 100-200 pF, víc ji zahubí dynamiku. Nejraděj bych k ní doporučoval zabudovat phono do gramofonu, nebo nacpat phono hned za výstupní cinche s max. 15 cm kabely o co nejnižší kapacitou.
Pak má zvuk šťávu a drive !
Pioneer hraje OK, ale stejně byl bych rád, kdyby se některý slušný odborník podíval na to. Máte tip na někoho z Brna?eficak píše: Zesilovač Pioneer bych nepodceňoval, kdyby to někdo poladil,...
Gramo s AT95e hraje lépe s Pioneerem než s Yamahou. Kabel je krátký, cca 40cm, RG62 má zátěž 47pF/m, plus drátky v raménku, asi se vejdu do 100-200pF.
(Jo, a ten rozbity gramo až budu mít někdy čas, možná dám do pořádku, jen tak.)